A Titán szirénjei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Titán szirénjei
Szerző Kurt Vonnegut
Eredeti cím The Sirens of Titan
Ország Egyesült Államok
Nyelv angol
Műfaj sci-fi, fantasy
Díjak Seiun Award for Best Translated Novel (A Dűne, Nightwings, 1973)
Kiadás
Kiadó Dell Publishing
Kiadás dátuma 1959
Oldalak száma 319
ISBN 978-0-340-02876-6

A Titán szirénjei Kurt Vonnegut 1959-ben kiadott második regénye, amely a szabad akarat, a mindentudás és az emberi történelem iránya témakörét járja körbe.

Magyarul először a Móra Könyvkiadó, Kozmosz Fantasztikus Könyvek című sorozatában jelent meg a mű, Borbás Mária és Kiss Zsuzsa fordításában, 1988-ban.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A főszereplő Malachi Constant, a 22. századi amerika leggazdagabb embere. Rendkívüli szerencséjét azzal magyarázza, hogy Isten szereti őt és ezt használta arra, hogy apja vagyonát tovább gyarapítsa. Az ő utazása a regény központjába kerül, eljut a földről a marsra egy bolygóközi háború előkészületeinek részeként, majd a merkúrra a háború egy másik túlélőjével, majd a visszajut a földre, ahol pellengérre állítják arogáns viselkedéséért, majd végül a titánra ahol újra találkozik azzal az emberrel, aki utazásáért és megpróbáltatásaiért felelős: Winston Niles Rumfoord.


Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Hatásai[szerkesztés]

Egy 1997-es beszélgetésben Douglas Adams elismerte, hogy a regény hatással volt Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvére.[1]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Shircore, Ian (1979). Transcript: Douglas Adams Interview. Douglas Adams discusses his early work