2023-as szlovákiai parlamenti választás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Parlamenti választás Szlovákiában

2023. szeptember 30.

Összesen 150 mandátum

76 szükséges a többséghez

2020 következő
Párt vezetője Robert Fico Michal Šimečka Peter Pellegrini
Párt SMER–SD PS HLAS–SD
Előző választás 38 0 Új párt
Választás után 42 32 27
Változás Növekedés 4 Növekedés 32 Új párt
Szavazatok 681 017 533 136 436 415
% 22,95% 17,96% 14,70%
Változás (%p) Növekedés 4,65%p Növekedés 10,99%p Növekedés 14,70%p
Párt vezetője Igor Matovič Milan Majerský Richard Sulík
Párt OĽaNO és Barátai KDH SASKA
Előző választás 53 0 13
Választás után 16 12 11
Változás Csökkenés 49 Növekedés 12 Csökkenés 2
Szavazatok 264 137 202 515 187 645
% 8,90% 6,82% 6,32%
Változás (%p) Csökkenés 16,82%p Növekedés 2,17%p Növekedés 0,12%p
- -
Párt vezetője Andrej Danko Milan Uhrík Forró Krisztián
Párt SNS Köztársaság Szövetség
Előző választás 0 - -
Választás után 10 - -
Változás Növekedés 10 - -
Szavazatok 166 995 141 099 130 183
% 5,63% 4,75% 4,39%
Változás (%p) Növekedés 2,47%p Növekedés 4,75%p Növekedés 0,48%p
Miniszterelnök a választás előtt:
Ódor Lajos
Miniszterelnök a választás után:
Robert Fico
Szlovákia parlamentjének épülete Pozsonyban

A 2023-as szlovákiai előrehozott parlamenti választást 2023. szeptember 30-án, szombaton, reggel 7 és 22 óra között tartották Szlovákiában. Ez volt a 9. parlamenti választás az ország függetlenné válása óta.

A választást a Robert Fico vezette Irány – Szociáldemokrácia (SMER–SD) párt nyerte, a korábbi közvélemény-kutatásoknak megfelelően, de az előzetes exit-poll eredményektől eltérően, megszerezve a leadott szavazatok mintegy 22,94%-át, több mint 681 ezer voksot. A második helyen a Michal Šimečka vezette Progresszív Szlovákia (PS) párt végzett a szavazatok 17,96%-val, ami mintegy 533 ezer voksot jelent.[1]

A választáson indult a szlovákiai magyarok egységpártja, a Szövetség – Magyarok. Nemzetiségek. Régiók. párt. Bár reális esély volt arra, hogy a SZÖVETSÉG átlépje a parlamenti küszöböt,[2][3] a párt végül mégsem jutott be a parlamentbe. A Szövetség a szavazatok mindössze 4,39%-át tudhatja magáénak, így a következő választási ciklusban sem lesz magyar érdekképviselet a szlovákiai törvényhozásban. A leadott 130 ezer szavazat magasabb, mint amennyit az MKP felbomlása után bármelyik magyar párt is szerzett szlovákiai választásokon.[4]

A választáson való részvételi arány 68,51% volt, amely kiemelkedően magas az elmúlt évtizedek adatai között.[1]

Szavazási útmutató[szerkesztés]

Aki nem igényelt választói igazolványt, az csak az állandó lakóhelye szerint kijelölt szavazóhelyiségben szavazhat, a szavazáshoz pedig magával kell vinnie érvényes személyi igazolványát. A választás helyéről és időpontjáról minden választó legkésőbb a választás előtt 25 nappal levélben kapott tájékoztatást, hogy időben megtudja választóhelyiség pontos címét és annak számát is.[5] Ha viszont valaki választói igazolványt igényelt, az Szlovákia összes választóhelyiségében szavazhat, ugyanakkor neki a személyi igazolvány mellett a választói igazolványát is magával kell vinnie a szavazásra.[6] Mozgóurnát kérhetnek azok, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe. Mozgóurnát a választás napján lehet igényelni, és csak az állandó lakóhely szerinti szavazókör választási bizottságától kérheti a választópolgár vagy egy hozzátartozója.[7]

Szavazni reggel 7 órától 22 óráig lehet. A választóhelyiségben megjelenő választópolgárnak a választási bizottság tagjai átadják az induló pártok választási listáit. Minden lista külön lapon szerepel. A választópolgárnak emellett átadnak egy, az adott település bélyegzőjével ellátott borítékot is.

Miután a választópolgár az aláírásával igazolta az átvételt, a paraván mögé lépve ki kell választania azt a szavazólapot, melyen annak a pártnak a listája szerepel, amelyre a választópolgár szavazni szeretne. A szavazás megkönnyítése érdekében minden listának van egy sorszáma. Ha élni kíván a választópolgár a preferenciális szavazás lehetőségével is, akkor 4 vagy annál kevesebb jelölt neve előtti sorszámot be kell bekarikáznia. Ha 4-nél több jelölt neve előtti sorszámot karikáz be a választópolgár, akkor a preferenciális szavazást nem veszik figyelembe, de ha más tekintetben megfelelően szavazott, akkor a pártlistára leadott szavazata érvényesnek számít. Ha nem kíván élni a választópolgár a preferenciális szavazás lehetőségével, akkor nem kell bekarikáznia egyetlen jelölt neve előtti sorszámot sem. A pártlistára leadott szavazata ez esetben is érvényes lesz.

Ezután a kiválasztott párt szavazólapját be kell helyezni a borítékba, majd be kell dobni a VOĽBY DO NR SR 2023 feliratú szavazóurnába.

Ha a választópolgár elhibázta a szavazást, de még időben észreveszi, akkor a választási bizottságtól kérhet egy új, egész szavazási csomagot, és meg kell ismételnie a szavazás menetét.

A borítékba nem helyezett szavazólapokat (vagyis azon pártok listáinak szavazólapját, melyekre nem szavazott a választópolgár) a NÁDOBA NA NEPOUŽITÉ HLASOVACIE LISTKY feliratú tárolóba kell bedobnia a választópolgárnak.[8]

Választási rendszer[szerkesztés]

A választás egyfordulós és arányos; az egész ország egy körzetnek számít. Az emberek pártlistákra szavaznak. A pártoknak és pártkoalícióknak legkésőbb 90 nappal a választások előtt le kell adniuk a listájukat a választási bizottság jegyzőjének. A bejutási küszöb az önállóan induló pártoknak 5%, 2 vagy 3 pártból álló pártszövetségeknek 7%, 4 vagy több pártból álló pártszövetségeknek 10%. Állami támogatásban később a legalább 3%-ot elérő pártok részesülnek.

A választáson való induláshoz a pártoknak letétbe kell helyezniük 17 000 eurót. A pártok 3 millió eurót költhetnek a kampányra, melyről transzparens számlát kell vezetniük.

A választáson pártlistás szavazás mellett preferenciális szavazás is folyik, azaz a választók rangsorolják a jelölteket. A pártlisták közül egyet kell kiválasztani, és azon legfeljebb négy név előtti számot be lehet karikázni. Ha valamelyik jelölt neve előtti számot legalább az összes pártszavazat 3%-át elérő számú választó bekarikázta, akkor az illető a saját pártja listájának az elejére ugrik. Több előreugró jelölt esetén a kapott karikák száma alapján állítanak fel sorrendet. Ha nem szerepelnek karikák a szavazólapon, akkor az automatikusan a lista első 4 jelöltjéhez számít. A pártlistára leadott szavazat akkor is érvényes, ha a karikázást elrontja a szavazó.

A választópolgár csak egy lista szavazólapját helyezheti a borítékba, különben nem lesz érvényes a szavazat. A fel nem használt vagy hibásan megjelölt szavazólapokat a szavazónak egy lezárt dobozba kell beledobnia, ellenkező esetben kihágást követ el, amiért 33 eurós büntetést szabhatnak ki rá.

A külföldön tartózkodó szlovák állampolgárok szavazatukat postán küldhetik el. Nekik legkésőbb 35 nappal a választások napja előtt kézbesítenek a külföldi tartózkodási helyre egy lepecsételt borítékot a szavazólapokkal, a választási útmutatóval és egy felcímzett válaszborítékkal. A levélszavazatoknak legkésőbb a választások napja előtti utolsó munkanapig, azaz 2023. szeptember 29-én délig kell beérkezniük a szlovák Belügyminisztériumba. (Körülbelül 300 ezer szlovák állampolgár él tartósan külföldön, közülük 30–50 ezer fő magyar nemzetiségű.) 2023-ban közel 73 ezren kezdeményezték a levélben való szavazást.[9]

Összesen 150 mandátumot osztanak szét. A legtöbb törvény módosításához elég az 50%-ot egy fővel meghaladó mandátumszám (azaz 76 képviselői hely), de a szlovák alkotmány módosításához a parlament háromötödös többsége kell, azaz legalább 90 képviselő.

Az előrehozott választás előzményei[szerkesztés]

A Heger-kormány sorozatos politikai viharok után előbb kisebbségbe szorult, végül lemondott. Utódja az előrehozott választásig a szakértői Ódor-kormány lett.

Induló pártok[szerkesztés]

A választáson 24 párt és mozgalom, valamint egy választási koalíció indul.

Párt vagy pártok neve
(szlovák név, rövidítés)
Pártok lógói Listavezető Támogatók
1.   Kalózpárt – Szlovákia
(Pirátska strana – Slovensko, PSS)
Zuzana Šubová
2.   Elv
(Princíp)
Atila Géňa[10]
3.   Progresszív Szlovákia
(Progresívne Slovensko, PS)
Michal Šimečka
4.   Szlovákia Közös Polgárai
(Spoločne občania Slovenska, SOS)
Tibor Hanuliak
5.  
Igor Matovič,
Anna Záborská,
Veronika Remišová
Egyszerű Emberek (Obyčajní ľudia, OĽaNO), Független Jelöltek (Nezávislí kandidáti, NEKA), Új Többség (Nová väčšina, NOVA), Szabad és felelősségteljes (Slobodní a zodpovední), Pačivale Roma, Magyar Szívek
6.   Szlovákia Kommunista Pártja
(Komunistická strana Slovenska, KSS)
Jozef Hrdlička
7.   Magyar Fórum, Szlovákia Polgári Demokratái, A Régiókért, Roma Koalíció, Demokrata Párt
(Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana)
Simon Zsolt Magyar Fórum (Maďarské fórum, MF), Szlovákia Polgári Demokratái (Občianski demokrati Slovenska, ODS), A Régiókért (Za regióny, ZR), Roma Koalíció (Rómska koalícia, RK), Demokrata Párt (Demokratická strana, DS)
8.   Hazafias Blokk
(Vlastenecký blok, VB)
Ivan Stanovič
9.   Kékek, Most–Híd
(Modrí, Most–Híd)
Mikuláš Dzurinda Kékek, Most–Híd
10.   Igazságszolgáltatás[12]
(Spravodlivosť)
Vladimír Chlebo
11.   Szlovák Újjászületési Mozgalom
(Slovenské Hnutie Obrody, SHO)
Róbert Švec
12.   Szabadság és Szolidaritás
(Sloboda a Solidarita, SASKA)
Richard Sulík
13.   Család Vagyunk
(Sme Rodina)
Boris Kollár
14.   MySzlovákia
(MySlovensko)
Štefan Panenka
15.   Szlovák Nemzeti Párt
(Slovenská národná strana, SNS)
Andrej Danko
16.   Irány – Szociáldemokrácia
(Smer – sociálna demokracia, SMER–SD)
Robert Fico
17.   Hang – Szociáldemokrácia
(Hlas – sociálna demokracia, HLAS–SD)
Peter Pellegrini
18.   Szövetség – Magyarok. Nemzetiségek. Régiók.
(ALIANCIA – Maďari. Národnosti. Regióny)
Forró Krisztián
19.   Hazafiak és Nyugdíjasok Szíve – Szlovák Nemzeti Egység
(Srdce vlastenci a dôchodcovia – Slovenská národná jednota)
Vladimír Zeman
20.   Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió – Demokrata Párt
(Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana, SDKÚ–DS)
Pavel Poliak
21.   Kotlebáék – A Mi Szlovákiánk Néppárt
(Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko, ĽSNS)
Marian Kotleba
22.   Demokraták
(Demokrati)
Eduard Heger
23.   Kereszténydemokrata Mozgalom
(Kresťanskodemokratické hnutie, KDH)
Milan Majerský
24.   Karma
(Karma)
Ondrej Janíček
25.   Köztársaság
(Republika)
Milan Uhrík

Kampány[szerkesztés]

A pártok 3 millió eurót költhetnek kampányra.[13]

Igor Matovič korábbi miniszterelnök (OĽaNO) Testőr nélkül (Bez ochranky) című lakossági fórummal járta be az országot.[14]

A kampány emlékezetes eseménye volt Igor Matovič és Róbert Kalinák (SMER–SD) volt belügyminiszter verekedése egy smeres sajtótájékoztatón.[15]

A Szövetség felvette a listájára Gyimesi György korábbi OLaNO-s képviselőt, emiatt többen kiváltak a pártból, és ez rontotta a párt parlamentbe való bekerülési esélyeit.[16] Gyimesi az Orbán-kormány kampányaiban közreműködő Kőszegi Ákos hangjával készített magának reklámfilmet.

A választás előtti utolsó hetekben Magyarország felől migránsok árasztották el Dél-Szlovákiát, ami Orbán Viktor magyar miniszterelnök szövetségesét, a migránsellenességgel kampányoló Robert Ficót segítette.[17] Az Ódor-kormány katonákat küldött a határra.[18]

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke szerint „példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte”.[19] Megjelent a mesterséges intelligencia kampánycélú felhasználása is: Michal Šimečka egy deepfake videóban jelentette be a sör árának az emelését. Emellett orosz propagandát közvetítő oldalak is beavatkoztak a kampányba.[20]

Választási szlogenek[szerkesztés]

Párt Eredeti szlogen Magyar fordítás Refs
SMER–SD Stabilita. Poriadok. A sociálne istoty. Stabilitás. Rend. És társadalombiztosítás. [21]
Progresszív Szlovákia Budúcnosť tvoríme spoločne A jövőt együtt teremtjük! [21]
HLAS–SD Peter Pellegrini: Slovensku vlastnou cestou. – Idete do toho so mnou?
Len silný stát pomôže ľuďom!
Peter Pellegrini: Szlovákia a maga útját járja. – Velem tartanak?

Csak egy erős állam fog segíteni a népnek!
[21]
OĽaNO és Barátai My vás mafii nepredáme! Mi nem adjuk el önöket a maffiának! [21]
KDH Zaslúžite si lepšie zdravotníctvo! Jobb egészségügyet érdemelnek! [21]
SASKA SASKA je istota ekonomického RASTU.! A SASKA a garancia a gazdasági NÖVEKEDÉSRE! [22]
SNS Spoločne zastavíme bláznov! Együtt megállítjuk az őrületet! [23]
Köztársaság Urobíme poriadok! Majd mi rendet teszünk! [24]
Szövetség Spoločne pre Slovensko! – Együtt Szlovákiáért! Együtt Szlovákiáért! [21]
Demokraták Hlásim sa do služby ludom. Önszántamból szolgálom a népet. [21]
Sme Rodina Nie sme dokonalý, ale pomáhať vieme. – Sme rodina, sme normální. Mi sem vagyunk tökéletesek, de tudunk segíteni – Család vagyunk, normálisak vagyunk. [21]

Közvélemény-kutatások[szerkesztés]

A szlovákiai pártok népszerűségének alakulása 2020 óta:

A szlovákiai pártok népszerűségének alakulása 2020 óta
A szlovákiai pártok népszerűségének alakulása 2020 óta

Az ügynökségek szeptemberi méréseiből arra következtetnek a szakértők, hogy magas részvételi arány várható a szeptember 30-i választáson. Az AKO felmérése szerinti 66,7% az elmúlt 21 év legmagasabb választási részvételét vetíti előre.[1]

Eredmények[szerkesztés]

A levélben történő szavazatok beérkezésének határideje szeptember 29-e, péntek, déli 12 óra volt. Eddig az időpontig mintegy 58 ezer levélszavazat érkezett be, ami a legmagasabbnak számít a szlovákiai választások történetében.[1]

Előzetes eredmények[szerkesztés]

Az első exit-poll kimutatások a Markíza TV megrendelésére:[25]

A szavazatok 5,68%-os feldolgozottságánál a részleges eredmények lényeges eltérő értékeket mutatnak:[26]

A szavazatok kevesebb mint egyharmadának feldolgozása után a részleges eredmények minimális mértékben módosultak:[25]

A szavazatok 99,20%-ának feldolgozása után a végeredményhez közeli értékek már csak 7 parlamentbe bejutó pártot mutatnak. A Szövetség-Aliancia 4,46%-ot ért el.[1]

Végleges eredmények[szerkesztés]

A szavazatok feldolgozásának kezdetén a Szlovákiai Statisztikai Hivatal még 70,6%-os választási részvételt jelzett, ami a legmagasabb az utóbbi 13 évben.[26]

A szavazatok összesítése után a következő eredményeket tette közzé a Szlovákiai Statisztikai Hivatal:[27]

Párt Szavazat Képviselők +/–
2020 óta
SMER–SD Irány – Szociáldemokrácia 681 017 22,94% 42 28% +4 Növekedés
PS Progresszív Szlovákia 533 136 17,96% 32 21,3% +32 Növekedés
HLAS–SD Hang – Szociáldemokrácia 436 415 14,7% 27 42,6% Új
OĽaNO–KÚ–ZĽ OĽaNO és Barátai, Keresztény Unió, Az Emberekért 264 137 8,89% 16 10,6% -49 Csökkenés
KDH Kereszténydemokrata Mozgalom 202 515 6,82% 12 8,3% +12 Növekedés
SASKA Szabadság és Szolidaritás 187 645 6,32% 11 7,3% -2 Csökkenés
SNS Szlovák Nemzeti Párt 166 995 5,62% 10 6,6% +10 Növekedés
A bejutási küszöb az önállóan induló pártok számára 5%, a két pártból álló koalíció számára 7% volt, több pártból álló koalíció számára 10%.
Az 5%-os küszöb 0 szavazatnak, míg a 7%-os határ 0 voksnak felelt meg.
REPUBLIKA Köztársaság 141 099 4,75% 0
ALIANCIA – SZÖVETSÉG Szövetség – Magyarok. Nemzetiségek. Régiók. 130 183 4,38% 0
Demokrati Demokraták 87 006 2,93% 0
Sme Rodina Család Vagyunk 65 673 2,21% 0 -17 Csökkenés
ĽSNS Kotlebáék – A Mi Szlovákiánk Néppárt 25 003 0,84% 0 -17 Csökkenés
KSS Szlovákia Kommunista Pártja 9 867 0,33% 0
PSS – Pirati Kalózpárt – Szlovákia 9 358 0,31% 0
Modrí, Most–Híd Kékek, Most–Híd 7 935 0,26% 0
MF, ODS, ZR, RK, DS Magyar Fórum, Szlovákia Polgári Demokratái, A Régiókért, Roma Koalíció, Demokrata Párt 3 486 0,11% 0
MySlovensko MySzlovákia 2 786 0,09% 0
Karma Karma 2 407 0,08% 0
SOS Szlovákia Közös Polgárai 2 401 0,08% 0
Slovenská národná jednota Hazafiak és Nyugdíjasok Szíve – Szlovák Nemzeti Egység 2 315 0,07% 0
Princíp Elv 1 817 0,06% 0
Spravodlivosť Igazságszolgáltatás 1 335 0,04% 0
SHO Szlovák Újjászületési Mozgalom 1 332 0,04% 0
Vlastenecký Blok (VB) Hazafias Blokk 1 262 0,04% 0
SDKÚ–DS Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió – Demokrata Párt 771 0,02% 0
Összesen 0 100% 150 100%

Választási térképek[szerkesztés]

A térképeken kiemelt területek:

  • Zahraničie: Külföldön feladott levélszavazatok
  • Bratislava: Pozsony
  • Košice: Kassa

Politikai következmények[szerkesztés]

Az új szlovákiai parlament összetétele

Zuzana Čaputová államfő Robert Fico pártelnököt, a SMER–SD vezetőjét bízta meg kormányalakítással az eredményhirdetéseket követő napon. A kormánykoalíció létrehozásához rendelkezésre álló idő két hét.[28] A negyedik Fico-kormány 2023. október 25-én alakult meg.[29]

Érdekességek[szerkesztés]

  • 1994 és 2012 után ez volt a harmadik előrehozott választás az ország történelmében.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e Előre hozott parlamenti választások 2023 - élő hírfolyam (felvidek.ma)
  2. a Polis Slovakia közvélemény-kutató intézet 2023. szeptember 22-én közzétett kutatásából kiderül, hogy 5,4%-os támogatottságon állt a SZÖVETSÉG, ami meghaladta volna az 5%-os parlamenti küszöböt.
  3. V prieskume agentúry Polis naďalej vedie Smer-SD, vyše 32 percent ľudí však stále nie je rozhodnutých (szlovák nyelven). spravy.rtvs.sk , 2023. szeptember 22.
  4. Forró: Magyar közösségünknek meg kell találnia a módját, hogy tényező legyen
  5. Voľby 2023: Ako voliť a čo si zobrať do volebnej miestnosti? (otázky a odpovede) (szlovák nyelven). aktuality.sk, 2023. szeptember 29.
  6. Még a pénteki nap folyamán is lehet választói igazolványt kérni (magyar nyelven). ujszo.com, 2023. szeptember 29.
  7. Választás: mozgóurnát kérhet a választó, ha nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe (magyar nyelven). felvidek.ma, 2023. augusztus 14.
  8. Választási útmutató - VIDEÓVAL (magyar nyelven). ma7.sk, 2023. szeptember 27.
  9. Közel 73 ezer külföldön élő állampolgár kérvényezte a levélszavazást – Pátria Rádió, 2023. augusztus 26.
  10. A választás kezdete előtt balesetben meghalt egy szlovák párt listavezetője – Index.hu, 2023. szeptember 14.
  11. Magyar és roma platformmal bővül az OĽaNO – Új Szó, 2023. május 26.
  12. 2011–2023 között 99% – Polgári Hang (99% – občiansky hlas) néven működött.
  13. Hivatalosan is kezdetét vette a kampány – Új Szó, 2023. június 10.
  14. Igor Matovič négy arca: Az Egyszerű Embernek nincs szüksége testőrökre, országjárása biztonsági játék – Napunk.sk, 2023. április 29.
  15. Kamera vette, ahogy mellbe rúgják a volt szlovák belügyminisztert – Index, 2023. szeptember 13.
  16. A Fidesz kampányát másoló politikusa miatt bukhatja parlamenti esélyeit a szlovákiai magyar párt, a Szövetség – Szabad Európa.hu, 2023. július 27.
  17. Migrációs főútvonallá változott a Börzsöny Diósjenő polgármestere szerint – Hvg.hu, 2023. szeptember 11.
  18. Szlovákia 500 katonát küld majd a magyar határra – 24.hu, 2023. szeptember 7.
  19. EB-alelnök: A szlovák választást példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte – 24.hu, 2023. október 1.
  20. Deepfake hangfelvételekkel és Kreml-propagandával igyekeztek összezavarni a szavazókat a szlovák választási kampányban – Lakmusz.hu, 2023 október 3.
  21. a b c d e f g h Fiasko, zavádzanie aj nevyužitá šanca. Ako hodnotia billboardovú kampaň odborníci na marketing? (szlovák nyelven). Správy.sk, 2023. szeptember 3. (Hozzáférés: 2023. október 1.)
  22. SASKA je istota ekonomického rastu (szlovák nyelven). Správy.sk, 2023. szeptember 3. (Hozzáférés: 2023. október 1.)
  23. A načo je vlastne Fico? (szlovák nyelven). Dennikn.sk, 2023. szeptember 3. (Hozzáférés: 2023. október 1.)
  24. Predvolebné noviny: Urobíme poriadok! (szlovák nyelven). hnutie-republika.sk, 2023. szeptember 3. (Hozzáférés: 2023. október 1.)
  25. a b Slovakia election 2023: exit poll shows Progressives in lead – live – TheGuardian.com, 2023. szeptember 30. (angolul)
  26. a b Exit-poll: Fico pártja vereséget szenvedett, a magyar párt a bejutási küszöb alatt! (napiujsag.hu)
  27. Szlovákiai választási eredmények Archiválva 2023. október 18-i dátummal a Wayback Machine-ben (volbysr.sk)
  28. Fico két hetet kapott a kormányalakításra. ujszo.com , 2023. október 2.
  29. Kinevezték Robert Fico új kormányát, néhány kétes alak is helyet kapott benne – Népszava, 2023. október 25.

Külső hivatkozások[szerkesztés]