Ódor Lajos (közgazdász)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ódor Lajos
PMSZ-78 (cropped).jpg
Született 1976július 2. (46 éves)
Komárom
Állampolgársága szlovák
Nemzetisége magyar
Foglalkozása
Tisztsége
 • alelnök (2018. február 20. – , Szlovák Nemzeti Bank)
 • Szlovákia miniszterelnöke (2023. május 15. – )
Iskolái
Szlovákia
9. miniszterelnöke
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2023. május 15.
Köztársasági elnök Zuzana Čaputová
Előd Eduard Heger
Politikai pályafutása
Párt Független

A Wikimédia Commons tartalmaz Ódor Lajos témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ódor Lajos (szlovákul: Ľudovít Ódor; Komárom, 1976. július 2. –) szlovákiai magyar közgazdász, egyetemi oktató, Szlovákia miniszterelnökének és a pénzügyminisztérium volt tanácsadója, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke. 2023. május 15-től Szlovákia miniszterelnöke, egyben az ország első magyar származású kormányfője.

Élete[szerkesztés]

1976-ban született a szlovákiai Komáromban. Az általános iskola első négy osztályát egy kis csallóközi faluban, Nagykeszin végezte, majd a felső tagozatot már az ekeli általános iskolában járta ki. A komáromi magyar tannyelvű gimnáziumban (ma Selye János Gimnázium) tett érettségit követően a pozsonyi Comenius Egyetem Matematika-Fizika Karán végzett, méghozzá matematika-management szakra specializálódva.  

Az egyetem elvégzése után 1999 áprilisában pénzpiaci elemzőként helyezkedett el a ČSOB banknál, ahol 2 évig dolgozott. Ezt követően közgazdászként dolgozott a Szlovák Hitelminősítő Intézetnél. A szlovák Pénzügypolitikai Intézetnek 27 évesen vezető közgazdásza lett, melynek később az igazgatói posztját is betöltötte.

2006 januárjában a Szlovák Nemzeti Bank Tanácsának a tagja és a kutatásért felelős igazgató lett. 2010 szeptemberétől 2012 áprilisáig a miniszterelnök és a pénzügyminiszter tanácsadója volt. 2015 szeptemberében az Európai Unió Független Költségvetési Tanács Szövetségének alelnöke lett, és ezt a tisztséget 2017 októberéig töltötte be. Majd egy évig és egy hónapig a Szlovák Takarékpénztár felügyelőbizottságának a tagja, majd 2018 februárjáig pedig a Költségvetési Felelősség Tanácsának tagja.

Ódor Lajos társalapítója a Pénzügypolitikai Intézetnek, a Költségvetési Felelősség Tanácsának és a Szlovák Pénzügyminisztérium Pénzérték Osztályának. Tevékenységével hozzájárult az egységes adókulcs bevezetéséhez, az államháztartás irányításának pénzügyi reformjához, az euró bevezetésének stratégiájához, a tartozás megfékezéséről szóló törvény javaslatához és a nyugdíjrendszer első és második pillérének megreformálásához.  

A múltban több bizottság, tanács és klub tagja volt, melyek közgazdasági problémákkal foglalkoztak és gazdasági témájú rendezvényeken adott elő.

2016 januárjától vendégprofesszorként tevékenykedik a Közép-európai Egyetemen (CEU).

Magyarul, angolul és szlovákul beszél. A Pozsonyi Magyar Szakkollégium (PMSZ) Tanulmányi Tanácsának a tagja.

Saját honlapján így ír önmagáról:

Ódor Lajosnak hívnak, közgazdász vagyok. Tudom ez nem egetrengető dolog, de engem ez érdekel. Ideológiám a pragmatizmus, a modern módszereken és adatokon alapuló gazdaságpolitika, valamint meggyőződésem, hogy a sikeres társadalomnak tanult emberekre, értelmes szabályokra és minőségi intézményekre van szüksége. Mindig is sokoldalú közgazdász szerettem volna lenni, valami az építőipari munkás, az orvos és a fordító között.

Egy építőipari munkás hidakat épít. Célom, hogy összekapcsoljam az akadémiai tudás és a valódi gazdaságpolitika világát. Ehhez olyan emberekre és intézményekre van szükség, amelyek nem fognak eltévedni a híd egyik végén sem. Ha hallottál a Pénzügyi Politikai Intézetről (IFP), a Költségvetési Felelősség Tanácsról (CBR) vagy az Ár-érték arány egységről (UHP), akkor ezek részben az én "gyermekeim". Az orvos diagnózist állít fel és gyógyszert ír fel. A terápia megtervezése az egész gazdaság számára valószínűleg a legérdekesebb dolog, amit egy szlovák közgazdász tehet. Volt szerencsém társszerzőként illetve szakmai tanácsadóként több jelentős újításhoz. Mindenkinek megvan a maga véleménye, számomra ezek a dolgok a legkedvesebbek: az egységes adókulcs bevezetése, az államháztartás irányításának pénzügyi reformja, az euró bevezetésének stratégiája, a tartozás megfékezéséről szóló törvény javaslata és a nyugdíjrendszer első és második pillérének megreformálása. A tolmács segíti az embereket a kommunikációban, megértetni önmagukat. A gazdaság és a gazdaság alapelvei nem mindig érthetőek mindenki számára, különösen a szocialista múlttal rendelkező országokban. Ezért tartom fontosnak, hogy a szélesebb közönség és különösen a fiatal generáció jobban megértse a gazdaság és a pénzügyek világát. Ebben segítséget nyújt mindhárom könyvem, melyek tartalmazzák, megmagyarázzák a gyakran összetett gazdasági jelenségeket.

– Ódor Lajos honlapja[1]

2023. május 7-én, miután elmélyült a szlovákiai kormányválság és ügyvezetői tisztségéről is lemondott Eduard Heger korábbi miniszterelnök, Zuzana Čaputová elnök őt jelölte meg mint lehetséges utódot, hogy az előrehozott választásokig szakértői kormány élén vezesse az országot.[2] Az Ódor-kormány 2023. május 15-én épett hivatalba.[3]

Munkássága[szerkesztés]

1999 – 2001 a pénzügyi piac elemzője a ČSOB-ban
2001 – 2003 a Szlovák Hitelminősítő Intézet közgazdásza
2003 – 2005 a Szlovák Köztársaság Pénzügyminisztériumának vezető közgazdásza és a Pénzügyi Politikai Intézet igazgatója
2006 – 2010 a Szlovák Nemzeti Bank tanácsának tagja és a kutatásért felelős ügyvezető igazgató
2010 – 2012 a Szlovák Köztársaság miniszterelnökének és pénzügyminiszterének tanácsadója
2015 – 2017 az Európai Unió Független Költségvetési Tanács Szövetségének alelnöke  
2016-tól vendégprofesszor a Közép- európai Egyetemen (Central European University)
2017 – 2018 a Slovenská sporiteľňa felügyelőbizottságának tagja
2012 – 2018 a Költségvetési Felelősség Tanácsának a tagja (2018. február 19-ig)
2018.2.20.- a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke

Forrás[4]

Művei[szerkesztés]

Publikációk[szerkesztés]

 • Juraj Zeman; Biswajit Banerjee; Ludovit Odor and William O. Riiska, 2017. On the Effectiveness of Central Bank Intervention in the Foreign Exchange Market: The Case of Slovakia, 1999-2007, Comparative Economic Studies, forthcoming.
 • Zareh Asatryan; Xavier Debrun; Friedrich Heinemann; Michal Horvath; Ludovit Odor and Mustafa Yeter, 2017. Making the most of the European Fiscal Board, No 3/2017, ZEW policy briefs, Center for European Economic Research.
 • Ludovit Odor & Gábor P. Kiss, 2017. "Lost in complexity: Towards a decentralized and depoliticized fiscal framework in Europe" in Ódor, Ľ. (ed.), 2017. ’Rethinking Fiscal policy after the Crisis,’ Cambridge Books, Cambridge University Press.
 • Ludovit Odor & Pavol Povala, 2016. „Risk Premiums in Slovak Government Bonds,“ Discussion Paper No. 3/2016, Council for Budget Respopnsibility.
 • Ľudovít Ódor, 2016. „St(r)op míňaniu,“ Diskusná štúdia 2/2016, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.
 • Ludovit Odor and Gabor P.Kiss, (2014), Back to basics – good indicators for good fiscal institutions!, Financial and Economic Review, 13, (4), 125-151.
 • Ludovit Odor, 2014. "Another Quiet Revolution?," Discussion Paper No. 5/2014, Council for Budget Responsibility.
 • Ludovit Odor, 2014. "The Good, the Bad and the Ugly," Discussion Paper No. 3/2014, Council for Budget Responsibility.
 • Ludovit Odor, 2014. "Fiscal Risk Assessment at the CBR: A Conceptual Framework," Discussion Paper No. 1/2014, Council for Budget Responsibility.
 • Ludovit Odor & Judita Jurasekova Kucserova, 2014. "Finding Yeti: More robust estimates of output gap in Slovakia," Working and Discussion Papers WP 1/2014, Research Department, National Bank of Slovakia.
 • Ludovit Odor, 2012. "How to evaluate the long-term sustainability of public finances?,"
 • Discussion Papers Discussion Paper No. 1/2012, Council for Budget Responsibility.
 • Ludovit Odor & Gábor P. Kiss, 2011. "The exception proves the rule? Fiscal rules in the Visegrád countries," MNB Bulletin, Magyar Nemzeti Bank (Central Bank of Hungary), vol. 6(2), pages 25- 38, June.
 • Ludovit Odor, 2011. „Is it worth considering net worth?“ in Rules and Institutions for Sound Fiscal Policy, Banca d´ Italia.
 • Biswajit Banerjee, Damjan Kozamernik & Ludovit Odor, 2010. „The Road to Euro Adoption. A Comparison of Slovenia and Slovakia,“ in Beblavý, Miroslav & Cobham,David & Ódor, L'udovít (ed.), 2014. "The Euro Area and the Financial Crisis," Cambridge University Press.
 • Martin Filko & Stefan Kiss & Ludovit Odor & Matej Siskovic, 2010. "Structural Policy Challenges in Slovakia," Working and Discussion Papers DP 1/2010, Research Department, National Bank of Slovakia.
 • Michal Horvath & Ludovit Odor, 2009. "Making Fiscal Commitments Credible," Working and Discussion Papers DP 2/2009, Research Department, National Bank of Slovakia.
 • Mária Marčanová & Ľudovít Ódor, 2008. „Efektívne agregátne daňové zaťaženie v SR“, NBS Working Paper 4/2008
 • Ľudovít Ódor & Zdenko Krajčír, 2005. „Prvý rok daňovej reformy,“ Ekonomická analýza č. 8, Inštitút finančnej politiky
 • Ľudovít Ódor, 2005. „Možnosti znižovania odvodov na Slovensku,“ Ekonomická analýza č. 7, Inštitút finančnej politiky
 • Ľudovít Ódor & Zsolt Illés, 2005. „Analýza základných indikátorov trhu práce,“ Ekonomická analýza č. 6, Inštitút finančnej politiky
 • Ľudovít Ódor a kol., 2005. „Odhad produkčnej medzery a štrukturálneho salda verejných financií v SR,“ Ekonomická analýza č. 3, Inštitút finančnej politiky
 • Ľudovít Ódor a kol., 2004. „Vplyv dôchodkového sporenia na verejné financie a občanov“, Ekonomická analýza č. 1, Inštitút finančnej politiky
 • Petr Dufek & Ľudovít Ódor, 2000. „Zásadní změna měnové politice na Slovensku?“ Bankovnictví č. 3, s. 30-31

Forrás: Publikációs lista PDF

Közgazdasági szakkönyvek[szerkesztés]

 • Beblavý, Miroslav & Cobham, David & Ódor, Ľudovít (szerk.): The Euro Area and the Financial Crisis (Cambridge University Press, 2011) Cambridge Books ISBN 9781139044554
 • Ódor, Ľ. (szerk.): Rethinking Fiscal policy after the Crisis (Cambridge University Press, 2017) Cambridge Books ISBN 9781316675861

Tudománynépszerűsítő könyvek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Ľudovít Ódor - Kto som (sk ) nyelven). www.odor.sk. (Hozzáférés: 2021. július 26.)
 2. Ódor Lajos lesz az új szlovák miniszterelnök. hvg.hu. HVG Kiadó, 2023. május 7. (Hozzáférés: 2023. május 8.)
 3. Mától Ódor Lajos és szakértői kormánya vezeti Szlovákiát – Euronews.com, 2023. május 15.
 4. Viceguvernér Národnej banky Slovenska - www.nbs.sk. www.nbs.sk. (Hozzáférés: 2021. július 18.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]