Egyszerű Emberek és Független Személyiségek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egyszerű Emberek és Független Személyiségek

250px
Adatok
Elnök Igor Matovič
Alelnök nincs

Alapítva 2011. október 28.
Székház Študentská 2,
91701 Nagyszombat

Ideológia jobboldali populizmus
Parlamenti jelenlét (2010-től mint civil szervezet)
2012-től
Európai parlamenti jelenlét (2010-től mint civil szervezet)
2012-től
Hivatalos színei zöld
Weboldala

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (szlovákul Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, OĽaNO) szlovákiai politikai párt.

Története[szerkesztés]

Az Egyszerű Emberek nevű civil szervezet 4 jelöltje a 2010-es szlovákiai választásokon a neoliberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) listáján indult, és már a kampány idején saját célkitűzései voltak. A szervezet négy jelöltje a lista utolsó helyeit kapta, ám preferencális szavazatokkal – nagy meglepetésre – az élre kerültek, így mind a négyen bejutottak a törvényhozásba. A csoport vezetője Igor Matovič nagyszombati médiavállalkozó, egy országos hirdetésilap-hálózat tulajdonosa lett. Mivel a Radičová-kormánynak csak 4 fős többsége volt a parlamentben, ezért a csoport a kínálkozó helyzetet sokszor ki tudta használni céljai érdekében, zsarolásával sok konfliktust keltett.[1] Amikor a kormány megpróbálta a korábbi Fico-kormány által készített szlovák állampolgársági törvényt módosítani, a csoport megszavazta a Smer módosító javaslatát. A kormány javaslatát így nem sikerült a parlamentben elfogadtatni.[2] Ezután 2011 februárjában Matovičot kizárták a SaS frakciójából.

2011 folyamán Matovič számos botrányt kavart, például korrupcióval vádolta meg a SaS és más pártok politikusait,[3] közzétette az államigazgatásban dolgozó politikai jelöltek listáját,[4] a szélsőjobboldali SNS-t sértegette és annak képviselőivel dulakodott a parlamentben, bérstopot vezetett volna be el a képviselők, a miniszterek, a kormány- és az államfő esetében.

A kormány bukása után, 2011 októberében Matovič a pártalapítás mellett döntött. A párt neve eredetileg csak „Egyszerű Emberek” lett volna, de a bejegyzés napján megelőzte Víťazoslav Móric, a szélsőjobboldali Valódi Szlovák Nemzeti Párt elnöke, aki ugyanezen a néven bejegyeztetett egy másik pártot. Ezután a maradék 3 képviselő is kilépett a SaS frakcióból, és kívülről támogatták az ügyvezető kormányt.[5]

A 2011 karácsonya előtt kirobbant Gorilla-ügy nevű korrupciós és lehallgatási botrány kapcsán a párt jelentős népszerűségre tett szert a többi párt bírálatával, és a 2012-es választásokon a harmadik helyen végzett. Támogatói főleg a SaS és a SDKÚ-DS csalódott korábbi szavazói valamint a bizonytalanok közül kerültek ki.

Választási eredmények[szerkesztés]

Választások Szavazatok száma Szavazatok aránya Mandátumok száma Mandátumok aránya[6] Parlamenti szerepe
2012-es 218 537 8,55% 16 10,67% ellenzék
2016-os 287 611 11,03% 19 12,67% ellenzék

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]