Ugrás a tartalomhoz

1111-es mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
1111-es mellékút
ÚttípusÖsszekötő út
Hossza35,8 km
OrszágMagyarország
TartományokPest vármegye, Komárom-Esztergom vármegye
MérnökségekMagyar Közút Kht.
Az út elejeBudakalász
Az út végeEsztergom
A Wikimédia Commons tartalmaz 1111-es mellékút témájú médiaállományokat.

Az 1111-es számú mellékút egy négyszámjegyű mellékút Pest és Komárom-Esztergom vármegyék határvidékén, amely Budapestet kapcsolja össze Esztergommal, a Pilis és a Visegrádi-hegység magaslatai között kanyarogva, bár ténylegesen nem lépi át a főváros határát. Budakalászról indul, Pomáz, Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek településeket érinti. A 11-es főútból ágazik ki és ugyanabba torkollik vissza Esztergom belvárosa közelében, a 111-es főút és a 11 326-os út kiágazásával közös pontban.

Nyomvonala

[szerkesztés]

Az út nagy általánosságban délkelet-északnyugati vonalvezetésű, de a domborzati viszonyok alakulása miatt akadnak kisebb iránytörései. A 11-es főút budakalászi felüljárójától indul nyugat felé, ugyanitt ágazik ki kelet felé a Duna-partig vezető 11 118-as út. Első szakaszán a József Attila utca nevet viseli, majd egy körforgalmú csomóponttól kb. 200 méteren közös szakasza van az 1108-as úttal. Budakalász, Lenfonó megállóhely közelében keresztezi a H5-ös HÉV vonalát, majd északnyugat felé fordul. Az 1108-as út itt délnek fordul, illetve itt torkollik bele az útba a Budapest (Csillaghegy) felől érkező 1115-ös út, amelynek innentől tulajdonképpen egyenes folytatása. Települési elnevezése innentől Budakalász határáig Pomázi út.

Pomázon nem kevesebb, mint hét különböző nevet viselnek az út egyes szakaszai: a legelső szakasz neve Budakalászi út, majd Pomáz HÉV-állomásig Árpád fejedelem útja. (A szentendrei HÉV vonala eddig halad párhuzamosan az úttal, a pomázi állomás után élesen keletre kanyarodik, hogy visszatérjen a 11-es út közvetlen közelébe.) A város központjáig egy darabon majdnem pontosan észak felé halad a nyomvonal – a neve ezen a szakaszon József Attila utca –, majd az 1112-es út szentendrei elágazásától az út nyugatnak fordul, a neve ettől kezdve Kossuth Lajos utca. Még a József Attiláról elnevezett szakaszán keresztezi a Dera-patakot, amely innentől Pilisszentkeresztig nagyjából párhuzamosan halad vele. Külsőbb pomázi szakaszai a Beniczky út, a Dobogókői út és a Margitligeti út elnevezést viselik, majd a Csobánkára vezető elágazástól az út elhagyja a lakott területeket, innentől eltűnnek a névvel megnevezett szakaszok. Ezen a részen ágazik ki belőle az 1109-es út Csobánka, azon túl Pilisvörösvár felé.

A folytatásban az út elhalad a Csikóváraljai turistaház közelében, Kiskovácsi, Pankostető és Nagykovácsipuszta pomázi településrészek mellett, majd átér Pilisszentkereszt közigazgatási területére. A lakott terület elérése előtt lehet lekanyarodni az útról balra (dél felé), a Pilis egyik legnépszerűbb kirándulóhelyéhez, a Dera-szurdokhoz, majd az út beér a falu házai közé. Innentől néhány kilométeren újra van neve is az egyes szakaszoknak: Pomázi út a települési neve Pilisszentkereszt központjáig – ahol találkozik a Pilisvörösváron induló és Pilisszántón is átvezető 11 108-as úttal –, majd onnan tovább Dobogókői út néven halad a község széléig.

A települést elhagyva hegyvidéki jelleget ölt az út, immár mindkét oldalról erdőborította hegyek között kanyarog, mígnem eléri legmagasabb pontját, a Kétbükkfa-nyerget. Innen a 11 115-ös számú mellékút ágazik ki belőle jobbra (kelet felé) Dobogó-kő és a pilisszentkereszti Dobogókő településrész irányában, az út pedig – továbbra is mindkét oldalról erdőktől, hegyektől övezve – apránként lejtésbe fordul. Itt lépi át a vármegyehatárt. Áthalad a pilisszentléleki völgyhídon, elhalad a közigazgatásilag Esztergomhoz tartozó Pilisszentlélek házai mellett, majd a 25+700-as kilométerszelvénye táján kiágazik belőle a faluba vezető 11 124-es számú mellékút. Ettől kezdve végig esztergomi területen halad tovább, amíg el nem éri a várost; kísérőjévé ezen a szakaszon a Szentléleki-patak (Szent János-patak) szegődik, amit egy ponton, a Szalma híddal keresztez is. Esztergom belterületének szélén beletorkollik az 1117-es út („Suzuki út”), majd a belvárosban, a Kerektemplomnál újra eléri a 11-es főutat, ahol véget is ér.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 35,776 kilométer.

Története

[szerkesztés]

Egy dátum nélküli, feltehetőleg 1950 körül készült térkép a teljes mai hosszában harmadrendű főútként tünteti fel: Budakalásztól Dobogókőig 111-es, Kétbükkfa-nyeregtől Esztergomig pedig 112-es útszámozással.[1]

Települései

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]

Források

[szerkesztés]
  • kira.gov.hu, lekérdezés időpontja: 2019. április 2.