1108-as mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
1108-as összekötő út
190421 Róka-hegy (01) ürömi utak.jpg
Úttípus Összekötő út
Ország Magyarország
Mérnökségek Magyar Közút Kht.
Az út eleje Szentendre 11 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Az út vége Budapest, III. kerület 10 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz 1108-as összekötő út témájú médiaállományokat.

Az 1108-as számú összekötő út a 11-es főutat és Szentendrét köti össze a 10-es főúttal, a Pilis hegység keleti részén fekvő, útjába eső települések összekötésével.

Nyomvonala[szerkesztés]

Az 1108-as út egy szakasza Üröm és Budapest határvidékén, balra a Boglárka utca torkolata

Szentendre déli részén ágazik ki a 11-es főútból, egy lámpás kereszteződéssel. Első szakaszán délnyugat felé halad, mezőgazdasági külterületek között, melyek egy része közigazgatásilag Pomázhoz tartozik. Eléri Budakalász Szentistvántelep városrészének házait, majd egy körforgalmú csomópontba ér, ahol csatlakozik hozzá a kelet felől érkező 1111-es út; innét az M0-s autóút Megyeri hídja, illetve az Omszk-tó és a Lupa-sziget felé térhetünk le. A két útnak ezután kb. 200 méternyi közös szakasza következik, közben Budakalász, Lenfonó megállóhely közelében térségében keresztezik a szentendrei HÉV vonalát.

Ezen a ponton kettéválnak, az 1111-es észak, az 1108-as pedig dél felé indul. Ugyanebbe a pontba érkezik be a Budapestet (Csillaghegyet) az 1111-essel összekötő 1115-ös út, így a következő kb. 200 méteren e két útnak van közös szakasza; így keresztezik a Barát-patak folyását. Ezután az 1108-as nyugat felé ágazik el, hamarosan kilép Budakalász területéről, elhalad a Nagy-Kevély keleti előhegyének számító Ezüst-hegy és a Budapest határán emelkedő Róka-hegy közti nyeregben, majd beér Üröm területére.

A település központjában egy lámpás kereszteződéssel ágazik ki belőle a Pilisborosjenő központja felé vezető 11 105-ös út, ugyaninnen keleti irányban Csillaghegyre vezet egy alsóbbrendű út. Üröm déli szélének közelében kiágazik belőle (a 8,500-as kilométerszelvényénél, majdnem pontosan északnyugati irányban) a Pilisborosjenő ófalujának déli része felé vezető, rossz minőségű 11 101-es út. Utolsó métereiig Üröm területén halad, csak a legvégén lépi át Budapest határát. Korábban egy alárendelt elágazással csatlakozott a 10-es főúthoz, Budapest és Üröm közigazgatási határán, 2015 júliusa óta az akkor átadott, teljes egészében Budapest közigazgatási területén található ürömi körforgalomba érkezik bele, északi irányból.

Települései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Fejér megye térképe 1:150 000. Készítette és kiadta a Nyír-Karta Bt., adatok lezárva: 2004. január

Jegyzetek[szerkesztés]