Ütközetben eltűnt 3.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ütközetben eltűnt 3.
(Braddock: Missing in Action III)
1988-as amerikai film
RendezőAaron Norris
Producer
Műfaj
ForgatókönyvíróChuck Norris
Főszerepben
ZeneJay Chattaway
OperatőrJoão R. Fernandes
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínFülöp-szigetek
Játékidő101 perc
Forgalmazás
ForgalmazóCannon Films
Bemutató
  • 1988. január 22.[1]
  • 1988. március 10. (Németország)[2]
Kronológia
ElőzőMissing in Action 2: The Beginning
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Ütközetben eltűnt 3. (eredeti cím: Braddock: A Missing in Action III) 1988-ban bemutatott amerikai akció-kalandfilm, az 1985-ös Ütközetben eltűnt 2. – A kezdet című film folytatása, az Ütközetben eltűnt-filmsorozat harmadik, egyben utolsó része. A filmet Aaron Norris rendezte, a főszerepben Chuck Norris látható, aki James Brunerrel közösen a forgatókönyvet is írta.

Cselekmény[szerkesztés]

12 évvel a vietnámi háború befejezése után James Braddock ezredes visszatér a helyszínre, hogy kimentse halottnak hitt ázsiai feleségét, Lint és 13 éves fiát a kommunisták kezei közül.

Csúcstechnológiával felfegyverkezve Braddock a vietnami partoktól a szárazföld belsejébe verekszi magát. Miután megtalálja feleségét és fiát, el akarja hagyni velük az országot, de a katonaság a nyomára akad és feleségét agyonlövik. Braddockot és fiát bebörtönzik, később sikerül megszökniük. Fia Polanski tiszteletes árvaházában rejtőzik el. A kommunisták felkutatják Braddock fiát és ismét bebörtönzik, az összes jelenlévő amerikai-ázsiai árvával és gondnokukkal, Polanski tiszteletessel együtt. Braddock tudomást szerez erről és a katonasággal való összecsapás után sikerül kiszabadítania az összes fogvatartottat.

Együtt indulnak el a thaiföldi határ felé, ahonnan egy szállítórepülőgép eltérítésével menekülnek, de azt a földről kilövik, ami miatt a gép üzemanyagtartálya szivárogni kezd. Braddock ezután kénytelen kényszerleszállást végrehajtani. A repülőgép súlyosan megsérül, amikor földet ér, de az utasok sértetlenül ki tudnak szállni és folytatják a menekülést a közeli thai határ felé. Ott már csak egy utolsó hídon kell átkelniük. Braddock ezredes ismét felveszi a harcot a kommunista hadsereggel és a segítségül hívott amerikai harci helikopterek támogatásának köszönhetően végső győzelmet arat.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
1. szinkron[3] 2. szinkron[4]
Chuck Norris James Braddock ezredes Sörös Sándor Vass Gábor
Aki Aleong Quoc tábornok Botár Endre Csuja Imre
Roland Harrah III Van Tan Cang Szvetlov Balázs
Yehuda Efroni Polanski tiszteletes Kránitz Lajos Versényi László
Floyd Levine Duncan tábornok
Miki Kim Lin Tan Cang Csere Ágnes Biró Anikó
Ron Barker "Mik" Mikalchek Hankó Attila Gesztesi Károly
Jack Rader Kicsi John CIA ügynök Juhász Jácint Rosta Sándor
Keith David kapitány a nagykövetségen

A film készítése[szerkesztés]

A forgatás kezdetét 1986. december 1-jére tervezték és az eredeti film rendezője, Joseph Zito tért volna vissza ismét hasonló feladatkörben,[5] de a Chuck Norrisszal való személyes és művészi jellegű nézeteltérések miatt Zito kilépett a produkcióból. Márciusban Jack Smightot bízták meg a rendezéssel.[6] Végül Aaron Norris rendezőként debütált a filmben. Norris később azt mondta, Aaron mentette meg a produkciót, miután több más rendező is megfordult nála.[7] Aaron Norris még hat filmet rendezett bátyjával, és segített neki a Walker, a texasi kopó című sorozat elkészítésében is.

1987. május 30-án a Fülöp-szigeteki légierő AUH-76-os helikopterének balesete során négy katonatiszt és rendőr vesztette életét az ott zajló forgatáson.[8] Egy későbbi Norris-filmben, a Delta kommandó 2. – A kolumbiai kapcsolat című filmben is halálos helikopterbaleset történt.

Norris a megjelenés előtt úgy gondolta, ez volt a legjobb film, amit valaha is készített.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Freebase-adatdump. Google
  2. Lexicon of international films (német nyelven). Zweitausendeins
  3. Ütközetben eltűnt 3. - 1. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. október 30.)
  4. Ütközetben eltűnt 3. - 2. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. október 30.)
  5. „Ron Howard directing Dudley Moore movie”, Toronto Star, 1986. november 3., B1. oldal 
  6. THE MOVIE CHART”, Los Angeles Times, 1987. március 8., 39. oldal 
  7. Smith, Sid. „It's serious stuff Don't ever tell Norris he makes 'cartoon-level' films”, Chicago Tribune, 1990. augusztus 26., 8. oldal 
  8. Murphy, Dean. „Copter Being Used for Chuck Norris Movie Crashes in Philippines; 4 Die”, Los Angeles Times, 1987. május 31. (Hozzáférés: 2010. december 4.) 
  9. Beck, Marilyn. „Norris set to star in 'Scorpion'”, St. Petersburg Times, 1988. január 5., 4D. oldal 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Braddock: Missing in Action III című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]