Az erdő harcosa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az erdő harcosa
(Forest Warrior)
1996-os amerikai film
RendezőAaron Norris
Producer
Műfaj
FőszerepbenChuck Norris
Terry Kiser
Max Gail
ZeneBill Elliott
Gyártás
GyártóNu Image
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő93 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1996
További információk
SablonWikidataSegítség

Az erdő harcosa (eredeti cím: Forest Warrior) 1996-ban bemutatott amerikai fantasy-kalandfilm, melyet Aaron Norris rendezett. A főszerepben Chuck Norris látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1996. november 5-én jelent meg videókazettán.

Cselekmény[szerkesztés]

A film elején egy Clovis Madison nevű férfi gyerekeknek mesél a tábortűz mellett Jebediah McKenna legendájáról: a súlyos beteg amerikai őslakos feleségéhez siető harcost egy évszázaddal ezelőtt banditák ölték meg a Tanglewood erdőben, de varázslatos módon lelke halhatatlanként visszatért az élők sorába és képessé vált állatok alakját felvenni.

A Tanglewood erdőt most a fakitermelés veszélyezteti, Travis Thorne gátlástalan fakitermelő mágnás tevékenysége miatt. A kisvárosban élők többsége tiltakozik az erdő megcsonkítása ellen, beleértve a gyerekeket is, akik kempingezni mennek egy erdei faházhoz. Itt szemtanúi lesznek, amint favágók egy csoportja végezni akar egy elárvult medveboccsal, melynek a védelmére sietnek. McKenna, aki az őslakosok harcművészetének mestere, váratlanul felbukkan és megveri a gyerekekkel kötekedő férfiakat. A favágók jelentik az incidenst főnöküknek, Thorne elrendeli a faház megsemmisítését, ezzel próbálva elriasztani a táborozó gyerekeket. Bombát raknak a faházba, azonban nem számítanak rá, hogy az egyik gyerek, a csapat egyetlen lánytagja, Austene Slaighter még az építményben tartózkodik. McKenna ismét legyőzi a favágókat és az erdő varázserejét felhasználva feléleszti a robbanásban súlyosan megsérült lányt.

Austene rendezi kapcsolatát apjával, Arlennel, aki valaha seriffhelyettes volt, de felesége otthagyta és ezért alkoholista lett. Thorne engedélyt szerez a fakitermelés folytatásához. A gyerekek az erdőben csapdákat állítanak a favágóknak, megakadályozva a fák kivágását. McKenna megjelenik a menekülő Thorne előtt és medvévé átalakulva ráijeszt a kapzsi férfira, így ő feladja magát a hatóságoknak és beismeri bűneit.

Az erdő megmentése után a helyi közösség újjáépíti a faházat. Austine boldogan figyeli a feleségével ismét találkozó McKenna szellemét.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
Chuck Norris Jebediah McKenna Jakab Csaba
Terry Kiser Travis Thorne Perlaki István
Max Gail Ramsey seriff Dobránszky Zoltán
Michael Beck Arlen Slaighter Forgács Péter
Roscoe Lee Browne Clovis Madison Gruber Hugó
Loretta Swit Shirley
Megan Paul Austene Slaighter Simonyi Piroska

Fogadtatás[szerkesztés]

A film negatív kritikákat kapott. A The Action Elite cikke a létező legrosszabb filmek közé sorolta.[2] A Nostalgia Critic videójában megjegyezte: „mindenkinek kötelező látnivaló, aki nem hajlandó elhinni, hogy egy színész számára rosszabb szerepek is létezhetnek egy hulla eljátszásánál”[3] – utalva a fő antagonistát játszó Terry Kiserre, aki a Hóbortos hétvége című vígjátékban egy halott férfit alakít.

A jelenet, melyben a Chuck Norris által játszott szereplő puszta kézzel megragadja egy láncfűrész mozgó láncát, ezzel megállítva azt, GIF-képként elterjedve népszerű internetes mém lett.[forrás?]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az erdő harcosa - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. október 27.)
  2. Forest Warrior (1996) Review (angol nyelven). The Action Elite, 2017. július 12. (Hozzáférés: 2023. október 27.)
  3. Archived at Ghostarchive and the Forest Warrior - Nostalgia Critic. YouTube . [2017. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 27.): Forest Warrior - Nostalgia Critic. YouTube

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Forest Warrior című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]