A bérgyilkos (film, 1991)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A bérgyilkos
(The Hitman)
1991-es amerikai film
RendezőAaron Norris
ProducerDon Carmody
Műfaj
ForgatókönyvíróDon Carmody
Főszerepben
ZeneJoel Derouin
OperatőrJoão R. Fernandes
Gyártás
GyártóCannon Films
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínCoquitlam
Játékidő90 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1991
Bevétel4 654 288 $
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A bérgyilkos témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A bérgyilkos (eredeti cím: The Hitman) 1991-ben bemutatott amerikai[1] akciófilm, melyet Don Carmody, Robert Geoffrion és Galen Thompson forgatókönyvéből Aaron Norris rendezett. A főbb szerepekben Chuck Norris, Michael Parks és Al Waxman látható.[2]

Az Amerikai Egyesült Államokban 1991. október 25-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Cliff Garret seattle-i zsarut egy akció során elárulja és súlyosan megsebesíti korrupt társa, Ronny "Del" Delany.

Garret rövid időre meghal a sürgősségi osztályon, de újraélesztik. A rendőrfőnök utasítására Garretet hivatalosan is halottnak nyilvánítják, és új személyazonosságot kap. Danny Grogan bérgyilkosként beépül Marco Luganni maffiafőnök szervezetébe.

A terv az, hogy Lugannit szembeállítják a francia-kanadai gengszter André Lacombe-bal, ezután mindkét szervezetet egyszerre felszámolják. Két év tervezés után iráni drogkereskedők tűnnek fel a színen és próbálnak háborút provokálni a felek között. Grogan ekkor minden bűnbandát egymás ellen fordít és terve működik is, amíg a múltja hirtelen utol nem éri – a titokban az irániakkal dolgozó Delany felismeri Groganban régi társát. Grogan eközben összebarátkozik egy apa nélkül felnövő fiúval, Tim Murphyvel, akit az iskolában rendszeresen rasszista inzultusok érnek. Megtanítja a fiúnak megvédeni magát és édesanyjával is megismerkedik.

Delany úgy akarja együttműködésre kényszeríteni Grogant, hogy egy robbanóanyaggal felszerelt székhez kötözi Timet. Delany felrobbantja a bombát, de Grogan és a fiú is túléli a merényletet, de utóbbi súlyos sérülésekkel kórházba kerül.

Grogant halottnak hiszik, Luganni, Lacombe és az irániak a kikötő egyik raktárában találkoznak. Az irániak az olaszok segítségével Delany parancsára lelövik Lacombét és az embereit. Ezután az olaszok, akik ekkor akarták megölni Delanyt és az irániakat, maguk is egy általuk tervezett rajtaütésbe kerülnek és szintén agyonlövik őket. Grogan váratlanul megjelenik a helyszínen. Lövöldözés közben megöli az irániak mindegyikét és legyőzi Delanyt. Grogan hatalmas összegű pénzt hagy Tim kórházi szobájában. Végül, megtorlásul azért, amit Timmel tett, Grogan egy ablakból kilógó székhez kötözve felrobbantja Delanyt, Chambers rendőrfőnök legnagyobb bosszúságára.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
1. szinkron[3] 2. szinkron[4]
Chuck Norris Cliff Garrett nyomozó / Danny Grogan Vass Gábor Jakab Csaba
Michael Parks Ronny "Del" Delaney nyomozó Koroknay Géza Rosta Sándor
Al Waxman Marco Luganni Konrád Antal Ujlaki Dénes
Alberta Watson Christine De Vera Kocsis Mariann Tallós Rita
Salim Grant Tim Murphy Benedikty Marcell Bíró Attila
Ken Pogue Chambers százados Szokolay Ottó Orosz István
Marcel Sabourin Andre Lacombe Makay Sándor Versényi László
Bruno Gerussi Nino Scarlini Csikos Gábor Kránitz Lajos
Frank Ferrucci Shahad Szabó Sipos Barnabás Bognár Zsolt
James Purcell Sal Varga T. József Juhász György

A film készítése[szerkesztés]

Norris eredetileg a Fifti-fifti című film főszerepéről tárgyalt Charles Martin Smith rendezővel, mielőtt elkötelezte volna magát e film mellett.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Hitman (angol nyelven). AFI Catalog. (Hozzáférés: 2023. október 30.)
  2. Black Belt - Internet Archive. Internet Archive, 19. o. „hitman.” 
  3. A bérgyilkos - 1. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. október 30.)
  4. A bérgyilkos - 2. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. október 30.)
  5. Lynch Party Los Angeles Times 15 Apr 1990: N27.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Hitman című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]