Hellbound – Út a pokolba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hellbound – Út a pokolba
(Hellbound)
1994-es amerikai film
RendezőAaron Norris
ProducerYoram Globus
Műfaj
Főszerepben
ZeneGeorge S. Clinton
OperatőrJoão R. Fernandes
Gyártás
GyártóCannon Films
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő95 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1994. január 21.[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hellbound – Út a pokolba (eredeti cím: Hellbound) 1994-ben bemutatott amerikai természetfeletti akcióthriller, melyet Ian Rabin, Anthony Ridio és Brent Friedman forgatókönyvéből Aaron Norris rendezett. A főbb szerepekben Chuck Norris, Calvin Levels és Christopher Neame látható. Ez volt a Cannon Films utolsó filmje.[2]

Az Amerikai Egyesült Államokban 1994. január 21-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Shatter és Jackson chicagói rendőrök, egy rabbi hátborzongató gyilkossági ügyét kell megoldaniuk. Mindkettőjüket beidézik Izraelbe egy kihallgatásra.[3] Ott rájönnek, hogy természetfeletti lények üldözik őket. Kiderül, a Prosatanos nevű démon átakarja venni az uralmat a világ felett. Egyszer már megpróbálkozott ezzel a keresztes hadjáratok idején, de Richard király megállította. Prosatanost ezután Richárd király egy földalatti sírba záratta. Prosatanos hatalmának forrását, egy jogart kilenc darabra osztottak és eljuttatták a világ szent helyeire. Ezek a darabok egészen a 20. század végéig biztonságban maradtak, amikor két sírrabló véletlenül kiszabadította Prosatanost a börtönéből.

Prosatanos most mind a kilenc darabot össze akarja gyűjteni és jogarává összeilleszteni őket, hogy világuralomra törhessen. Shatter és Jackson nyomozóknak a világ megmentése érdekében együtt kell megküzdeniük ellene.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
1. szinkron[4] 2. szinkron[5]
Chuck Norris Frank Shatter őrmester Reviczky Gábor Jakab Csaba
Calvin Levels Calvin Jackson nyomozó Széles Tamás Kálloy Molnár Péter
Christopher Neame Malcolm Lockley professzor / Prosatanos Kárpáti Tibor Vass Gábor
Sheree J. Wilson Leslie Hawkins Frajt Edit Spilák Klára
David Robb I. Richárd angol király Selmeczi Roland
Cherie Franklin Hull kapitány Tóth Judit Illyés Mari
Jack Adalist Reinhard Krieger Rosta Sándor

A film készítése[szerkesztés]

A filmet teljes egészében Izraelben forgatták 1992 májusa és augusztusa között. A film második részét teljes egészében Jeruzsálemben vették fel.

A forgatási cím eredetileg Cold to the Touch volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Freebase-adatdump. Google
  2. David C. Hayes. Missing the Action: The Films of Chuck Norris (angol nyelven). BearManor Media (2022). ISBN 9798887710181. Hozzáférés ideje: 2023. november 6. 
  3. Revisiting Hellbound (1994) with Chuck Norris (angol nyelven). The Action Elite, 2020. július 15. (Hozzáférés: 2023. november 6.)
  4. Hellbound – Út a pokolba (1. magyar változat) - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. november 3.)
  5. Hellbound – Út a pokolba (2. magyar változat) - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. november 3.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hellbound (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]