Élet virága

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Élet virága

Az Élet virága (vagy Életvirág) a modern elnevezése annak a geometrikus formának, melyben egymást megfelelően fedő- és egyenletesen eloszló körök egy virágszerű mintázatot hoznak létre hatszoros szimmetriával, mint egy hatszögnél. Minden kör középpontja az őt körülvevő 6 másik (megegyező átmérőjű) kör kerületén helyezkedik el.

Az Élet Virága világszerte, sok kultúrában - régen és most is - szent szimbólum. Az univerzum leképeződésének tekintik,[1][2][3][4] mivel például mindazon építőkövét megtalálhatjuk a szimbólumban (Metatron kocka formájában[5]), amit platóni testnek vagy másképpen szabályos testnek nevezünk. A szimbólumot olyan metafóraként foghatjuk fel, mint amelyik az univerzum szellemének és minden életnek az összekapcsolódását ábrázolja. Egyfajta Akashi-kódexnek (Akashi Records) is tekinthető.[6][7]

Drunvalo Melchizedek szerint az (Élet virágában található) Élet magja szimbólumot létrehozó lépések sorozata a zsidó-keresztény mitológiában a teremtés hét napjának feleltethető meg, ami alatt Elohim (az Isten, Istenség megnevezése) létrehozta az életet. Az Élet virágában megtalálható szimbólumok szerkesztése során - többek között - a Vesica Piscis (ősi vallási szimbólum) és a Borromei kötés (ami a Szentháromságot fejezi ki) is megjelenik.[1][2]

Szimbolizmus és nómenklatúra[szerkesztés]

„Amiket állítok e szimbólumról nem kitaláció, ezekkel a konkrét szavakkal írták le már az ősidőkben is. Azt gondolom azért nevezték az Élet virágának, mert egy virágra emlékeztet, és mert minden élő és nem élő létező felépítését és működését fejezi ki; mindent, ami valaha is manifesztálódott.”
   – Drunvalo Melchizedek, egy videós beszélgetés során, ahol az Élet virágáról tartott előadást.

[8]

Előfordulásai[szerkesztés]

Az Élet virága Erbannóban, Darfo Boario Terme, Olaszország

A történelem során az Élet virága világszerte fontos jelentéssel bírt jó néhány kultúra számára. Megtalálható templomokban, a művészetben és kéziratokban a világ minden táján. A következő lista felsorol néhányat azon helyekből, ahol a szimbólumot megfigyelték.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Melchizedek, Drunvalo. The Ancient Secret of the Flower of Life Volume 1. Light Technology Publishing, Clear Light Trust (1999) 
 2. a b Melchizedek, Drunvalo. The Ancient Secret of the Flower of Life Volume 2. Light Technology Publishing, Clear Light Trust (2000) 
 3. FlowerofLife.org Archiválva 2010. november 4-i dátummal a Wayback Machine-ben - Meditation workshops
 4. a b SanGraal.com - Information regarding the Flower of Life, from the son of a Mason.
 5. Metatron's Cube and the Platonic Solids. Biblioteca Pleyades 
 6. PaganAndProud.BravePages.com Archiválva 2007. február 18-i dátummal a Wayback Machine-ben - Sacred Geometry
 7. http://www.freeweb.hu Archiválva 2009. augusztus 13-i dátummal a Wayback Machine-ben - Acashic Records 2x07
 8. YouTube Video of Drunvalo Melchizedek
 9. Furlong, David [1] Archiválva 2012. február 20-i dátummal a Wayback Machine-ben The Flower of Life
 10. a b c d e f g h i j Mendhak.com Archiválva 2008. január 7-i dátummal a Wayback Machine-ben - Sacred Geometry
 11. a b Weisstein, Eric W.: Seed of Life (angol nyelven). Wolfram MathWorld
 12. a b c d e f FlowerofLife.org Archiválva 2010. június 20-i dátummal a Wayback Machine-ben - Overview: Page 2
 13. Da Vinci's Challenge
 14. Életvirág - lifeflower. [2009. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 19.)
 15. a b c 6-petal (The wheel with six spokes-petals). flickr.com 
 16. a b Flower of Life Symbols Found in India & Other Locations [archivált változat]. floweroflife.org (2008). Hozzáférés ideje: 2010. június 19. [archiválás ideje: 2012. augusztus 15.]