Az állatgyógyászati gyógyszerészet története

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Állatgyógyászati gyógyszerészet története szócikkből átirányítva)
A ló anatómiája egy 15. századi egyiptomi iraton
A ló anatómiája

A gyógyszerészet mérföldköveinek történetét[1][2] befolyásoló tényezők megmagyarázzák, hogy az állatgyógyászati gyógyszerészet az évek során hogyan fejlődött napjainkig.[3] Milyen tényezők vezettek azokhoz a változásokhoz, amelyek megengedték azt, hogy napjainkban az állatgyógyászati gyógyszerészet elfoglalja helyét a gyakorlati gyógyszerészetben. Történelem előtti időkben[4] az emberek semmit nem tudtak a betegségek okairól, még a legegyszerűbb sebészi beavatkozásról[5] a sebellátásról sem.

Valószínűleg a kutya háziasításával egyidős az állatorvoslás kezdete. A kutya a farkas háziasításával (domesztikációjával) jött létre, amint azt mitokondriális DNS-adatok is bizonyítják.[6] A háziasítás kezdetének időpontját tudományos viták övezik, de általában 10 000–100 000 évvel ezelőttre teszik, azonban a háziasítás kezdeteiről semmilyen dokumentum nem maradt fent, ezért csak feltételezésekre hagyatkozhatunk.[7] A németországi Oberkassel környékén feltártak egy hozzávetőleg 33 ezeréves kutya állkapcsot, amely a legkorábbi ismert háziasított állat maradványa lehet, illetve Szibériában egy koponyát. A két lelet azt a feltételezést támasztja alá, hogy a domesztikáció egyszerre több helyen ment végbe.[8]

A történelmi ismeretek mérföldkövei mentén haladva lehetünk képesek igazán megérteni a modern, mindennapi gyógyítást, gyógyszerészetet, állatorvoslást, így például hogyan képesek a sebészek végrehajtani a legtöbb komplex és bravúros operációt. Így tudjuk igazán összehasonlítani az ókor és napjaink között eltelt időszakot, miközben annyira ellentétben áll, különbözik egymástól. Mérföldköveket találunk az állatgyógyászati gyógyszerészet kialakulásának történetében, amelyek mellett megállás nélkül el lehet haladni, de érdemes meg-meg állni, mert minden egyes múltbeli történés megmagyarázza azt a csodát,[9] ami napjaink gyógyításában történik.

Állatgyógyászati gyógyszerészet fogalma[szerkesztés]

Az állatgyógyászati gyógyszerészet (angol: veterinary pharmacy; latin: ad usum Veterinariae[10]/ állatgyógyászati célra[11]) a beteg állatok állatgyógyászati készítményekkel történő ellátására irányuló egészségügyi szolgáltató tevékenység. Az állatgyógyászati készítmények készítésének, elosztásának tudománya, művészete, és az alkalmazásával összefüggő szakmai információnak a beteg állatot gondozó lakosság részére történő átadása. Ez a szakmai információ tartalmazza a recepten rendelt állatgyógyászati készítmény beszerzését, raktározását, elkészítését, elosztását, kiválasztását, az állatgyógyászati készítmény felhasználásának monitorozását, valamint kognitív szolgáltatások nyújtása az állat gondozójának állatgyógyászati készítmény és gyógyászati segédeszközök használatával kapcsolatban.

Ókor (Kr. e. 4500 – Kr. u. 476)[szerkesztés]

Állatgyógyászat szimbóluma

Az agrárkultúra kialakulás a Kr. e. 9000 évvel kezdődött, Kr. e. 4400-ban a ló háziasítása is megtörténik, ami két rendkívül fontos következménnyel járt. Az egyik a világ felfedezése, a kereskedelem kialakulásával beindul, mert a közlekedés megoldódik. A másik a vízgazdálkodás kialakulása, az öntözéses technológia segítségével a gabonafélék elterjedéséhez vezetett. A mezőgazdaság kezdeménye kialakul, ami a domesztikációt segíttette elő. Az ősi civilizációkban, 5000 évvel ezelőtt is különleges helyet foglaltak el az állatok pl.: Mezopotámiában, Egyiptomban, Görögországban, Rómában az ókori társadalmak mindennapjaiban. Az állatok fontos szerepet játszottak a vallás, a mitológia, a kereskedelem, a mezőgazdaság, az élelmezés terén. Ezzel együtt természetesen megjelentek a haszonállatok, hobbiállatok betegségei és ezek gyógyításához értő orvok is.

Egyiptom[szerkesztés]

Az ókori egyiptomi művészeti alkotásokon látható, amint a „szakember” bemutatja, hogy hogyan kell vizsgálni a szarvasmarhák és kutyák egészségi állapotát. A két legkorábbi papirusz a Kahun és a Gardiner töredék (kb. Kr. e. 2000-ből), amely a nők, gyerekek és a marhák betegségeivel foglalkozik. A Szahmet papok fő működési területe a sebészetet, járványokat és állatgyógyászatot ölelte fel.[12]

Kahuni állatorvosi papirusz[szerkesztés]

A Kahuni állatorvosi papiruszt Flinders Petrie fedezte fel 1889-ben, több más ókori egyiptomi papirusszal együtt. Ma Londonban található. A Kahuni papirusz nőgyógyászati–szülészeti „szakkönyv”, Kr. e. 2100–1900 k., A Középbirodalomból származik, Flinders Petrie angol régész találta El Lahunban, (régies nevén Kahun). A XII.–XIII. dinasztia korából származó, szinte érintetlen város feltárása során. Petrie rengeteg papiruszt talált, többek közt az egyetlen ismert óegyiptomi „állatgyógyászati” Papiruszt (madár, hal, kutya, marha). University College, London.[13] Kr. e. 1900-ban fedezték fel Egyiptomban Hammurapi Törvényeiben találták meg a Kahun Veterinary Papyrus-t, ami Babilonban alkalmazott állatgyógyászati recepteket dokumentált, ezeket később Hippocrates és Aristoteles is lejegyzett.

Kína[szerkesztés]

I. e. 2500-ból történészek kutatásaik során állat betegségekkel kapcsolatos dokumentumokat lovak, ökrök, és bivalyokkal kapcsolatban.

India[szerkesztés]

4000 éves indiai műalkotásokon férfiakat láttatnak, amint lovakat és elefántokat ápolnak, gondoznak.

Varro a görög filozófus és állatorvos[szerkesztés]

Varro lovak és madarak betegségeit tanulmányozta, és instrukciókat ad a kezelésre és prognosztizálja a betegség lefolyását.

Róma Veterinarius terminus technicus[szerkesztés]

A rómaiak használták először a „veterinarius” szót állatok gyógyításával kapcsolatban.

Középkor (Kr. u. 476 – Kr. u. 1492)[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

Kr. u. 450, Vegetius laikusként írt egy cikksorozatot Könyvek címmel az állatorvoslásról. Ezeket a műveket végül átültették könyv formájában 1528-ban, ez lett az első nyomtatott könyv az állatgyógyászatban. Kr. u. 500-ban megjelenik az első Állatorvoslás című szakkönyv, ezután 1000 évig nem írnak ehhez hasonlót.

Kora újkor (Kr. u. 1492 – Kr. u. 1789)[szerkesztés]

Itália[szerkesztés]

1528[szerkesztés]

Kr. u. 1528. Kr. u. 450-ben Vegetius laikusként írt egy cikksorozatot Könyvek címmel az állatorvoslásról. Ezeket a műveket végül átültették könyv formájában 1528-ban, ez lett az első nyomtatott könyv az állatgyógyászatban.

Laurence Rusius: Hippiatria[szerkesztés]

A 14. században Laurence Rusius írta a Hippiatria című kiadványt. 1530-tól a nyomtatott kiadás után széles körben elterjedt.

Carlo Ruini: Anatomia del Cavallo[szerkesztés]

Carlo Ruini, 1598-ban megírja a Ló anatómiája szakkönyvet, 1000 év telik el az első állatorvisi szakkönyv megjelenése óta.

Anglia[szerkesztés]

Andrew Piton: A Ló anatómiája[szerkesztés]

Andrew Piton 1687-ben, A Ló anatómiája című könyvet.

Franciaország[szerkesztés]

Első állatorvosi egyetem[szerkesztés]

  • Claude Bourgelat 1762. február 13-án Lyonban (Franciaország) nyitotta meg, amit XV. Lajos alapított azzal a céllal, hogy megismerjék az állatállomány betegségeit és gyógyításának módszereit. Különösen a lóval kapcsolatos ismereteket oktatták magas szinten, mert a hadseregnek érdeke fűződött ehhez.
  • Oktatott tantárgyak: anatómia, állattan, sebészet, botanika, gyógyszerészet, gyógyítás, állatgondozás és ápolás, állattartás.

Állatorvosi praxis elkezdődik a XIX.sz-ban[szerkesztés]

A XVIII. sz. vége: világszerte igényként jelentkezik az állatorvos-tudomány fejlesztése, a képzés megindítása (keleti marhavész)

1787. II. József[szerkesztés]

1787: II. József rendeletére megalapítják a Pesti Tudományegyetem Állatgyógyászati Tanszékét (Lyon és Bécs után harmadikként)

Újkor (1789–1945)[szerkesztés]

Anglia[szerkesztés]

Anglia első Állatorvosi Egyeteme[szerkesztés]

Frenxhman Benoit 1794-ben, Londonban alapítja.

Állatsebész (Veterinary Surgeon)[szerkesztés]

1796-ban használja ezt a terminus technicust először az Angol Hadsereg katonája, megkülönböztetve az emberi orvoslásban praktizáló katonai sebésztől. (Britissh Army Boards General Officers.)

Magyarország[szerkesztés]

1792. Tolnay Sándor[szerkesztés]

1792: Tolnay Sándor megalkotja az első állategészségügyi szabályzatot (az élelmiszer-higiénés alapelvek máig érvényesek)

1867[szerkesztés]

1867: a Kiegyezés után „állategészség-rendőri” feladatokat ellátó ügyosztályt hoznak létre: az állategészségügy önállósul.

1888[szerkesztés]

1888: törvénycikk az állategészségügy rendezéséről

1928[szerkesztés]

1928: Állategészségügyi Törvény és Állategészségügyi Szabályzat

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Veterinary Pharmacy S. B. Kayne Copyright © 2006 by PhP.
  • Small Animal Formulary 6.edition Copiright 2008. BSAVA
  • Comparative and Veterinary Pharmacology Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2010 Library of Congress Control Number: 2010920286
  • Complementary and Alternative Veterinary Medicine Considered David W. Ramey Bernard E. Rollin © 2004 Iowa State Press A Blackwell Publishing Company
  • Marine Mammal Medicine CRC Handbook Leslie A. Dierauf and Frances M. D. Gulland © 2001 by CRC Press LLC
  • Small Animal Clinical Pharmacology Jill Maddison An imprint of Elsevier Limited © Elsevier Limited 2008.
  • The physiological basic of veterinary clinical pharmacology j.D. Baggot Blackwell Science Copiright. 2001.
Commons:Category:Pharmacy

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Edward Kremers, Glenn: Kremers and Urdang's History of pharmacy Amer. Inst. History of Pharmacy. Copyright
  2. Stuart Anderson: Making medicines: a brief history of pharmacy and pharmaceuticals Pharmaceutical Press. Copyright.
  3. Veterinary Pharmacy S. B. Kayne Copyright © 2006 by PhP.
  4. Magner: A History of Medicine Published in 2005 by Taylor & Francis Group 6000 Broken Sound Parkway NW, Suite 300 Boca Raton, FL 33487-2742
  5. Briony Hudson, Raymond C. Rowe"Popular Medicines: An Illustrated History " Published by Pharmaceutical Press 2007-12-05 ISBN 0853697280 PDF Format, 193 pages 9.6 MB
  6. Vilá és mts. (1997). „Multiple and ancient origins of the domestic dog” (angol nyelven). Science 276, 1687-1689. o.  
  7. Kutyatár (magyar nyelven)
  8. Múlt-kor (magyar nyelven)
  9. MODERN MEDICINES: The Discovery and Development of Healing Drugs Copyright © 2004 by Margery Facklam, Howard Facklam, and Facts On File This is a new edition of HEALING DRUGS: The History of Pharmacology Copyright © 1992 by Margery Facklam and Howard Facklam
  10. http://dictzone.com/magyar-latin-szotar/%C3%A1llatorvos
  11. BŐRFELÜLETRE SZÁNT, FOLYÉKONY ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK Praeparationes liquidae veterinariae ad usum dermicum
  12. http://phd.sote.hu/mwp/phd_live/vedes/export/gyoryhedvig.d.pdf
  13. Archivált másolat. [2014. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 10.)