Állatgyógyászati gyógyszerészet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alameda East Veterinary Hospital in Denver, Colorado, Kevin Fitzgerald állatorvos gyógyszert rendel. 28 December 2009.
Fogorvosnál. Dr. Froenig checking out our mare Sioux's teeth after a round of grinding with his power float. She's been sedated, which is why Dr. Froenig can stare into her mouth like that while she is holding perfectly still.
Macska szemvizsgálata Guantanamo Bay-en
Állatgyógyászat szimbóluma

Az állatgyógyászati gyógyszerészet (angol: veterinary pharmacy; latin: ad usum Veterinariae[1]/ állatgyógyászati célra[2]) a beteg állatok állatgyógyászati készítményekkel történő ellátására irányuló egészségügyi szolgáltató tevékenység. Az állatgyógyászati készítmények készítésének, elosztásának tudománya, művészete, és az alkalmazásával összefüggő szakmai információnak a beteg állatot gondozó lakosság részére történő átadása. Ez a szakmai információ tartalmazza a recepten rendelt állatgyógyászati készítmény beszerzését, raktározását, elkészítését, elosztását, kiválasztását, az állatgyógyászati készítmény felhasználásának monitorozását, valamint kognitív szolgáltatások nyújtása az állat gondozójának állatgyógyászati készítmény és gyógyászati segédeszközök használatával kapcsolatban.

Állatgyógyászati szakasszisztens Etiópiában, a tulajdonos megmutatja a fertőzött beteg testrészt
Állatgyógyászati szakasszisztens kutyát preparál altatáshoz (US and South African army veterinary)
Állatgyógyszertár El Salvadorban

Állatorvostudomány története[szerkesztés]

Bevezetés az állatgyógyászati gyógyszerészetbe[szerkesztés]

Különbség az állatgyógyászati és az embergyógyászati gyógyszerészet között[szerkesztés]

  • A "beteg" nem beszél, úgy kell elképzelni a gyógyszerész munkáját, mint egy gyermekorvosi rendelést, ahol a gazdi a kisgyermek anyukája vagy apukája, a beszélni nem képes kisgyermek a kis kedvenc, a páciens. A gazda tapasztalatai, benyomásai útján tájékoztatja a gyógyszerészt a tünetekről, panaszokról.
  • A terápia is különbözik, hiszen a sok különböző állatfaj miatt sokkal több betegség ismert. A leggyakoribb hatástani csoport szerinti gyógyszerek pl.: a szívférgesség prevenciójára alkalmazott és antiparazita gyógyszerek, antibiotikumok és hormonok. Számos állatbetegség hasonló a humán megbetegedésekhez, de az állatok számos embergyógyászatban használatos gyógyszerre a szokásostól teljesen eltérő módon reagálnak.
  • A legtöbb "beteg" kedvtelésből, hobbiból tartott állat, de tejelő szarvasmarha, ló, kecske, sertés és más fajok is megtalálhatók a páciensek között.
  • Kevés a állatgyógyászati gyógyszer repertoárja és a gyógyászati szolgáltatásokat sem téríti meg a biztosító, ezért nagyon költséges a gyógykezelés az állatgyógyászatban. A számla könnyen eléri a 100000 Ft-ot is.
  • Egyre nagyobb terápiás területek fed le az állatorvosi gyógyszerészet, többek között a fájdalom kezelésének új gyógyszerei.
  • Ne felejtsük el, hogy ember és állat közötti kötődés sokszor erősebb, mint az ember és ember közötti, azaz az emberrel együtt élő állatok családtagnak is tekinthetők. A gondozott állat elvesztése a tulajdonost ugyanúgy megterhelheti lelkileg, mint egy ember elvesztése.

Állatgyógyszertár[szerkesztés]

Állatgyógyszertár (angolul: veterinary pharmacy) állatgyógyászati termékek forgalmazására szakosodott gyógyszertár. Gyógyszertárban (humán) állatgyógyszer forgalmazására külön engedély kell, a területileg illetékes megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás szakvéleménye alapján a Földművelésügyi Minisztériumtól szerezhető be.

Az állatgyógyászati készítmény fogalma[szerkesztés]

Minden olyan anyag, amelyet az élő állat élettani és kóros állapotának befolyásolására, illetőleg vizsgálatára alkalmaznak, az állatgyógyszerek, állatgyógyászati oltó-és kórjelző anyagok, állatgyógyászati gyógyhatású készítmények, az élettani szükségleten felül adott nem nutritív testidegen takarmány-kiegészítő anyagok, telepspecifikus oltóanyagok, magisztrális állatgyógyászati készítmények, állatgyógyászati segédanyagok.[3] http://www.bpallatorvos.hu/allategeszsegugyitorveny.html.(latin[halott link]: Ad usum veterinariae) (AUV)

Állatgyógyászati termék[szerkesztés]

Állatgyógyászati készítmény, állatgyógyászati készítmény hatóanyaga, állat-egészségügyi biocid termék, állatgyógyászatban használatos gyógyhatású készítmény, ápolószer, segédanyag[3] http://www.bpallatorvos.hu/allategeszsegugyitorveny.html Archiválva 2012. október 17-i dátummal a Wayback Machine-ben.

Az állategészségügy fogalma[szerkesztés]

Az állattartás, -tenyésztés, -szaporítás, -levágás, -leölés, -szállítás, -forgalmazás járványügyi, gyógyászati, állathigiéniai, szaporodásbiológiai és takarmányhigiéniai feladatainak, az élelmiszer-előállítás, -tárolás, -szállítás, -forgalmazás járványügyi és higiéniai feladatainak, az állati eredetű melléktermék kezelés, gyűjtés, tárolás, szállítás, forgalmazás, felhasználás feladatainak, a zoonózisokkal kapcsolatos feladatok, az állatgyógyászati készítmények előállításával, forgalomba hozatalával, forgalmazásával, tárolásával, felhasználásával és az állatgyógyászati termékekkel kapcsolatos feladatok, valamint a felsorolt feladatok irányítását, szervezését, eszközellátását, továbbá az e feladatokkal összefüggő kutatást, képzést is magában foglaló tevékenységek összessége[3] http://www.bpallatorvos.hu/allategeszsegugyitorveny.html Archiválva 2012. október 17-i dátummal a Wayback Machine-ben

Az állategészségügy főbb feladatai[szerkesztés]

  • Megelőzni és leküzdeni az állatbetegségeket (heveny és krónikus betegségek)
  • Megóvni a lakosságot az emberre is veszélyes állatbetegségektől
  • Megakadályozni a fertőző állatbetegségek külföldről való behurcolását
  • Szabályozni és ellenőrizni az állati nyers termékekkel foglalkozó üzemek állategészségügyi tevékenységét (élelmiszerhigiénia)
  • Élelmiszertermelő állatok gyógyszerelése
  • Élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartása:

a különböző hatóanyagok kiürülése eltérő, jelentős mértékben kumulálódhatnak. A hús, tej, tojás fogyasztása káros lehet.

MRL (Maximum Residuum Level)[szerkesztés]

Humán és állatgyógyászati készítmények összehasonlítása[szerkesztés]

  • Azonosságok
  1. GMP-minőség
  2. Minőségbiztosítás, minőség-ellenőrzés
  3. Pontosság, dozírozás
  • Különbségek
  1. fajspecifikus, egyedi gyógyszerformák
  2. MRL érték, várakozási idő
  3. Fajspecificitás
  4. Többadagos készítmények

Különleges gyógyszerformák[szerkesztés]

Bólusz, Brikett, Fürdetőszer, Füstölőcsík, Depó-injekció, Méhtabletta, Tőgyinfúzió, Nyakörv, Nyalósó, Premix porzószer, Granula, gyógyszeres Gőz-gyógyszert adagoló kézigőzölőből, hozzácsatlakoztatott palackozott gyógyszerkeverékből a méhészetben-, Gyógyszerrel átitatott csík papírból-méhészetben-, tinktúra, gyógynövény főzetek-komplementer medicina-, bőr alatti gyógyszert adagoló implantátum-Contraceptive implant-.

Lágyszövet-sérülés[szerkesztés]

Apis mellifica mellifica

  • BŐRFELÜLETRE SZÁNT, FOLYÉKONY ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK[4]

Szakkönyvek, szakmai folyóiratok[szerkesztés]

Formulae Normales Veterinariae. III.[szerkesztés]

1969, 1973, 1999, 2013 -ban jelent meg. Az állatgyógyászatban leggyakrabban használt összetételek és speciális gyógyszerformákat tartalmaz. Csak egy közös: gyógyszerészi és állatorvosi kiadása van. A receptek hatástani csoportosításban szerepelnek, azon belül ábécésorrendben. A korábbi kiadásból (1973-ban jelent meg!) 135 elavult készítményt töröltek

  • Hatástani csoportjai
  1. Bőrgyógyászati és a külső hallójárat gyógyszerei
  2. Emésztést befolyásoló, gyomor-bélműködésre ható szerek
  3. Fertőtlenítőszerek
  4. Gyulladást keltő, edző és gyulladást csillapító szerek
  5. Anyagforgalomra ható szerek
  6. Hüvely és méhbetegségek gyógyszerei
  7. Idegrendszerre ható szerek (fájdalom-, lázcsillapítók, görcsoldók, nyugtatók, altatók)
  8. Légzésre ható szerek: nyálkaoldók
  9. Szemészeti gyógyszerek
  10. Tőgybetegségek gyógyszerei
  11. Vizeletfertőtlenítők
  • Gyógyszerformák
  1. Gutta (csepp)
  2. Infusio (Infúzió
  3. Injectio (Injekció)
  4. Emulsio (emulzió)
  5. Linimentum (külsőleges emulzió)
  6. Nasogutta (orrcsepp)
  7. Oculentum (szemkenőcs)
  8. Granulatum (szemcse)
  9. Oculogutta (szemcsepp)
  10. Otogutta (fülcsepp)
  11. Pasta (paszta)
  12. Pulvis (por)
  13. Solutio (oldat)
  14. Sparsorium (hintőpor)
  15. Suppositorium (kúp)
  16. Suspensio (szuszpenzió)
  17. Unguentum (kenőcs)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://dictzone.com/magyar-latin-szotar/%C3%A1llatorvos
  2. BŐRFELÜLETRE SZÁNT, FOLYÉKONY ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK Praeparationes liquidae veterinariae ad usum dermicum
  3. a b c 2005. évi CLXXVI. törvény az állategészségügyről
  4. Bőrfelületre szánt, folyékony állatgyógyászati készítmények (magyar nyelven). Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. (Hozzáférés: 2020. május 20.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Veterinary Pharmacy S. B. Kayne Copyright © 2006 by PhP.
  • Small Animal Formulary 6. edition Copyright 2008. BSAVA
  • Comparative and Veterinary Pharmacology Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2010 Library of Congress Control Number: 2010920286
  • Complementary and Alternative Veterinary Medicine Considered David W. Ramey Bernard E. Rollin © 2004 Iowa State Press A Blackwell Publishing Company
  • Marine Mammal Medicine CRC Handbook Leslie A. Dierauf and Frances M. D. Gulland © 2001 by CRC Press LLC
  • Handbook of Venoms and Toxin of Reptiles Stephen P. Mackessy © 2010 by Taylor & Francis Group, LLC CRC Press is an imprint of Taylor & Francis Group, an Informa business
  • Small Animal Clinical Pharmacology Jill Maddison An imprint of Elsevier Limited © Elsevier Limited 2008.
  • The physiological basic of veterinary clinical pharmacology j.D. Baggot Blackwell Science Copiright. 2001.
  • Fish Vetting Essentials Matt Landos and 2011 Richmond Loh Publishing ©.
  • Fish Vetting Medicines: Formulary of Fish Treatments 2012 Richmond Loh Pub. ©.
  • Exotic Animal Formulary James W. Carpenter 2012 Saunders ©.
  • Honeybee Veterinary Medicine: Apis Mellifera L. Nicholas Vidal-Naquet and Bernard Vallat, Gregory A. Lewbart 2015 5m ©.
  • Xie's Chinese Veterinary Herbology Huisheng Xie and Vanessa Preast 2010 Wiley-Blackwell ©.
Commons:Category:Pharmacy
A Wikimédia Commons tartalmaz Állatgyógyászati gyógyszerészet témájú médiaállományokat.