Zsomborlevelű csucsor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zsomborlevelű csucsor
Solanum sisymbriifolium
Solanum sisymbriifolium
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Burgonyavirágúak (Solanales)
Család: Burgonyafélék (Solanaceae)
Nemzetség: Csucsor (Solanum)
Alnemzetség: Tüskés csucsorfélék (S. subg. Leptostemonum)
Fajcsoport: Csucsorfafélék (S. sect. Crinitum)
Faj: S. sisymbriifolium
Tudományos név
Solanum sisymbriifolium
Lam. (1794)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Zsomborlevelű csucsor témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Zsomborlevelű csucsor témájú médiaállományokat és Zsomborlevelű csucsor témájú kategóriát.

A zsomborlevelű csucsor, zsomborlevelű ebszőlő vagy tüskés paradicsom ill. a német növényárudáktól átvéve: licsi-paradicsom (Solanum sisymbriifolium) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó invazív évelő, amit nálunk ehető gyümölcséért termesztenek hobbikertekben.[1]

Apró gyümölcsei kívül pirosak, belül sárgásak és tüskés, zöld tokban nőnek, ami a bogyók növekedésével szétnyílik. Az érett gyümölcsök könnyen leválnak a szárról. Ízük a meggyre emlékeztet, némi trópusi beütéssel és paradicsomos utóízzel.

Több helyen ültetik a burgonya fonalférgek ellen csapdanövényként, mert a szárában és gyökereiben szolaszodint termel és ellenálló egyes kártevőkkel és fertőzésekkel szemben.

Élőhelye[szerkesztés]

A faj Közép- és Dél-Amerikából származik. Természetes elterjedési területe Argentína, Brazília déli része, Paraguay, Uruguay, Bolívia és Kolumbia. Igénytelen, gyorsan megjelenő gyomnövényként sitthalmokon, útszélen, kerítések tövében és töltéseken tenyészik.[2]

Dél-Európában, Afrikában, Ausztráliában és Észak-Amerika délkeleti részén behurcolt, invazív gyomnövényként terjedt el. Dél-Afrikába már az 1900-as évek elején elszabadult és többszöri kampányok ellenére sem sikerült kiirtani.

Jelentősége[szerkesztés]

Invazív gyom[szerkesztés]

Mivel a faj a madarak által - melyek megeszik a gyümölcsét - gyorsan elterjed és a tüskéivel, valamint ragacsos szőrével erősen védi magát, az eredeti elterjedési területén kívül a fagymentes területeken inváziós gyomnövénynek számít.

Kultúrnövény[szerkesztés]

A növény a 18. század óta megtalálható az európai botanikus kertekben. Az éretten 2–3 cm nagyságúra megnövő, piros gyümölcse ehető. Európa szerte árusítják a kertészetek.

Csapdanövény és lehetséges kártevőgazda[szerkesztés]

A zsomborlevelű csucsor ellenálló a burgonya-fonalférgekkel és a burgonyavészt okozó phytophthora infestans gombával szemben, a burgonyaültetvények köré ültetve ill. azzal vetésforgóban hatékony védelmet jelenthet. Ugyanakkor, mivel maga rezisztens, esetleg hordozója lehet a burgonya és paradicsom ezen károsítóinak.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Plants Profile for Solanum sisymbriifolium (sticky nightshade). plants.usda.gov. [2017. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. május 15.)
  2. Arenas, P. (1977. július 1.). „Plants of common use in Paraguayan folk medicine for regulating fertility” (angol nyelven). Economic Botany 31 (3), 298–300. o. DOI:10.1007/BF02866879. ISSN 0013-0001.  
  3. Timmermans, Bart Gerardus Hubertus: Solanum sisymbriifolium (Lam.) : a trap crop for potato cyst nematodes. ISBN 9085043255  

Források[szerkesztés]