Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2009-10-24

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A magyar nyelv változatai[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

--Serilyn vita 2009. október 24., 04:27 (CEST)[válasz]
Mi a kérdés, konkrétan? Ha sokat markolunk, akkor keveset fogunk!
További információt szeretnénk a kérdezőtől. Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra kattintasz.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Indulásképpen:
Ha ezt megtetted, akkor talán ezt a listát kapod a Google találataiként - klikk rá! Az első húsz - de még több - találat is csak erről szól, mindenféle nézőpontból...
E lista elsö találata így is elérhető:
Írd be a Wikipédia ablakának jobb szélén található keresőablakba: Magyar nyelv , majd kattints arra a gombra a keresőablak alatt, ami így néz ki: Menj, és máris megtalálod a keresett cikk(ek)et. (Figyeld meg: a keresett szócikk címének beírása közben a Wikipédia sorra kínálja fel a lehetséges szócikk-címeket!) - Ezzel a szócikkel - (szövegében magában bentlévő hivatkozásokra, meg a felsorolt forrásokra kattintva is) sokfelé, sokféle szempont alapján - már megkezdheted kielégíteni (nekünk ki nem fejtett) érdeklődésedet...
vitorlavitalapomra 2009. október 24., 11:43 (CEST)[válasz]
Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Melyik a legveszélyesebb zebrafaj?
--85.67.206.91 (vita) 2009. október 24., 09:01 (CEST)[válasz]
Mi a kérdés, konkrétan? Ha sokat markolunk, akkor keveset fogunk!
További információt szeretnénk a kérdezőtől. Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra kattintasz.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Minden állat veszélyes lehet, ha félti az életét!
Vagy nem megfelelően viselkedik a másik fél.
Még a legjámborabb is agresszívvé(?) válik, ha életteréből nem tudja kizavarni fajtársát.
Példa: ugyebár, a családi béke jelképe a galamb. Egy kalitkába összezárt két galamb közül az egyik bizonyára nem éri meg a másnapot, addig folyik köztük a/z egyre véresebb/ ver/eked/és... (Nem megölni akarja... csak elzavarni... a másiknak a fejére koppint... de mivel az nem tud elmenekülni, az üldözése állandósul...)
vitorlavitalapomra 2009. október 24., 11:56 (CEST)[válasz]
Ezen a lapon egy állatápoló számol be a zebrák agresszivitásáról (angolul). Karmelaüzenőlap 2009. október 26., 01:01 (CET)[válasz]

A tenger megkorbácsoltatása[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Ki korbácsoltatta meg a tengert ?
--94.27.136.236 (vita) 2009. október 24., 12:19 (CEST)[válasz]

A Magyar Nagylexikon (18. kötet, Magyar Nagylexikon Kiadó, Budapest, 2004, 732.oldal) írja azt Xerxész című szócikkében (részletek):

Xerxész: akhaimenida perzsa uralkodók. Nevük eredeti óperzsa alakja Hsajársá v. Khsajársá, amelyből a görög ~ és a héber (bibliai) Ahasvérus alak is származik. :
I. Xerxész (*Kr. e. 519 k., †Kr. e. 465. aug.): perzsa nagykirály (ur. Kr. e. 486–465). I. Dareiosz fia és utóda volt.
(...)
Kr. e. 481. ápr. 10-én kelt útra hatalmas seregével Szúzából, a telet Szardeiszben töltötte, és Kr. e. 480 elején a Hellészpontosznál (Dardanellák) hajóhídon kelt át seregével Európába. A hidat egy vihar szétrombolta, ezért Hérodotosz szerint megkorbácsoltatta a tengert.
(Stb.-stb.)

A Wikipédia Xerxész szócikke a megkorbácsoltatásról nem tesz említést, csak a két hídról (az elsőt rombolta szét a viharos tenger).

Erről a témáról nincs szócikkünk, de ha egy külső keresőbe, mint amilyen például a Google beírod, hogy tengert megkorbácsoltatta , akkor az elvezet téged a szóba jöhető oldalakhoz.
Ezek mind nem igazán hiteles források. (Xerxész mellett egyes találatok Caligula római császár nevével is összefüggésbe hozzák e tettet, de ez valószínűleg a blog-írók tévedése - csinál(tatot)t Caligula sok eszeveszett dolgot, de ezt forrásokkal nem támasztják alá.)
Marad a Magyar Nagylexikon szócikke...
vitorlavitalapomra 2009. október 24., 14:00 (CEST)[válasz]

Amikor általános iskolába jártam (1984-1992) ezt ("Xerxes megkorbácsoltatja a tengert")kifejezetten tanították 5. osztályban. Az is elhangzott, hogy a perzsa uralkodó bosszúból korbácsoltatta meg a tengert, mivel az "lerombolta" a hidat. Ez egy jelképes büntetés. Szerintem egy platformra sorolható a terméspusztító sáskák felett tartott állatperrel, nincs különösebb jogi relevanciája, afféle érdekesség. legislator vita 2009. október 26., 18:49 (CET)[válasz]

Plainfield/Wisconsin[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Sziasztok!

Érdekelne az Amerikában található, a Wisconsin állambeli Plainfield története/történelme! Prezentációt kell írnom és sehol nem találok anyagot róla. Jó lenne valami Amerikáról is az 1800-1900-as évekből, de akkor a vallás érdekelne inkább, hogy az emberek hogy álltak a valláshoz, mennyire befolyásolta ez az az életüket, stb. Nagyon megköszönném, ha segítenétek, mihamarabb! Köszönöm!
--94.21.28.25 (vita) 2009. október 24., 12:31 (CEST)[válasz]

A 19.-20. században az Amerikai Egyesült Államok tarka vallási képet mutatott, ami még ma is jellemző. A nyugati kereszténység minden irányzata megjelenik, sőt itt új irányzatok is útnak indultak, például a mormonizmus, a milleriták, és Jehova Tanúi. Az egyes egyházakhoz tartozás a hagyományok szerint nemcsak az identitást fejezi ki, hanem a társadalomban betöltött helyet is. Vannak gazdag és szegény gyülekezetek. A legtöbb felekezet mind a protestantizmushoz tartoznak, az anglikán egyházból váltak ki. A katolikus közösség kicsi. Könnyen lehet új egyházat alapítani, ezért sok a kis gyülekezet. A legnagyobb felekezetek a baptizmus és a metodizmus. Egyes közösségek, mint az amishok és a mennoniták többé-kevésbé elzárkóznak a külvilágtól, és elutasítják a modernizációt. Régebben a társadalmat jellemző elkülönülés az egyházakra is kiterjedt: a színesbőrűek nem járhattak ugyanabba a templomba, mint a fehérek.Szalakóta vita 2009. október 24., 16:10 (CEST)[válasz]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Tisztelt Uram/Hölgyem!

földrajz házi: pororóka
Mi nevezzünk pororókának?

Már mindentüt néztem a wikipédában meg még sok helyen de semmit nem találtam erről. Kérem segitsenek! Köszönöm egy kétségbe eset diák

--78.92.211.166 (vita) 2009. október 24., 14:35 (CEST)[válasz]

Gondolom, hallás után írtad le ezt a szót... Bizonyára a pororocáról van szó.
Lásd itt: pororoca! - vitorlavitalapomra 2009. október 24., 14:47 (CEST)[válasz]

Nálunk sajnos nincs erről cikk, de több másik Wikipédián is van ilyen, ezek alapján:
Egy kis hidraulika.
A szó az Amazonas őslakóinak nyelvén, a tupí-guaraní nyelven van (akárcsak a petúnia virág vagy a jaguár neve), szószerinti fordítása nagy zaj lenne, de Amazonashullámnak is nevezik, mert teliholdkor és újholdkor az árapály következtében a folyón felfelé indul el ez a négy méter magasságot is elérő vízhullám, amit főként februárban és márciusban lehet megfigyelni.
Ilyenkor a folyóban kevés a víz, semmi sem állja az útját, ráadásul az Amazonas deltája igen lapos.
Egy ilyen torlóár az árapály jelenségnek, a folyó egy bizonyos állapotának, a torkolat formájának, az édes és a sós víz keveredésének és a meterológiai állapotoknak sajátos együtállásakor jön csak létre.
A pororoca elsodor mindent ami az útjába kerül, 100 kilométert is behatol a szárazföldbe a folyó két partján. Ezért kapóra jön az így veszélyeztetetteknek, hogy egy teljes csend beállta, majd az a bizonyos nagy zaj figyelmeztet a közeledtére.
Sok állat ilyenkorra már biztonságos hely húzódott, némelyik már egy órával előbb érzi, hogy jön.
Európába a pororoca hírét talán elsőként Charles-Marie La Condamine (1701–1774), egy francia kutató hozta:
  • Charles-Marie La Condamine. Journal du Voyage fait par Ordre du Roi a l’Equateur, servant d’Instruction Historique à la Mesure des Trois Premiers Degrés du Méridien (francia nyelven). Paris: Imprimerie Royale (1751) 
Az utóbbi időben népszerűvé vált a szörfözők között, pedig a magával sodort tárgyak és veszélyes állatok kockázatossát teszik a mulatságot. A rekord egy 37 perces szörfözés volt átlagosan 12,5 km/óra sebességgel.
A jelenséget tudományos szemszögből tárgyaló helyek:
Ebben az írásban a digitális publikáció etikájáról van szó a torlóárak példáján:
  • Chanson, Hubert. Digital publishing, ethics and hydraulic engineering: the elusive or "boring" bore?, Edizioni Plus,, Pisa: University of Pisa, (2008). ISBN 978-88-8492-568-8. Hozzáférés ideje: 2009. október 26. 
Karmelaüzenőlap 2009. október 26., 10:09 (CET)[válasz]