Vulcanus kalapácsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vulcanus kalapácsa
SzerzőPhilip K. Dick
OrszágEgyesült Államok
Nyelvamerikai angol
Témadisztópikus fikció
Műfajsci-fi
Kiadás
Kiadás dátuma1960
Magyar kiadóAgave Könyvek
Magyar kiadás dátuma2022
FordítóPék Zoltán
Média típusakönyv
Oldalak száma172
ISBNISBN 9789634199793
SablonWikidataSegítség

A Vulcanus kalapácsa (Vulcan's Hammer) Philip K. Dick 1960-ban a Ace Books-nál megjelent tudományos-fantasztikus regénye, a Future Science Fiction magazinban 1956-ban megjelent azonos című novella bővített változata.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A pusztító harmadik világháború után az emberiség megbizonyosodott saját alkalmatlanságáról. A béke biztosítása érdekében az összes fontos kérdésben a svájci földalatti komplexum mélyén elrejtett szuperszámítógép, a Vulcanus 3 dönt. Egyedül a mesterséges intelligencia hoz minden fontos politikai döntést, alkot törvényeket, ír iskolai programokat és szolgáltat igazságot. Az utasításait az Egységközpont nevű szervezet hajtja végre, amelynek tagjai a háború utáni korszak új elitjévé válnak.

2029-ben a főszereplő, William Barris ennek a bürokratikus rendszernek az egyik magas rangú vezetője. Kollégája, Arthur Pitt meggyilkolása ügyében nyomoz. Barris rájön, hogy a Vulcanus 3 életre kelt, érző lénnyé vált, és drasztikus lépéseket fontolgat, hogy leküzdje mindazt, amit önmagára nézve fenyegetésnek lát.

A Gyógyítók forradalmi mozgalma gyengíti a fennálló rendszert, az ellenállók egyre markánsabb előretörése válsággal fenyeget. Jason Dill főigazgató eltitkol információkat a Vulcanus 3-tól a Gyógyítók létezéséről, mert attól tart, hogy a számítógép tömeges kivégzéseket rendel el. Furcsa merényletek, és a korábban használt Vulcanus 2 elleni terrortámadás arra készteti Jason Dills főigazgatót, hogy – folyamatos bizalmatlansága ellenére – együttműködjön William Barrisszal.

Barris és Dill együtt vesznek részt az Igazgatótanács rendkívüli ülésén Genfben az Egység központi épületében. Jason Dill-t árulással vádolják, mert elhallgatott adatokat a Vulcanus 3 előtt a Gyógyítókról. A találkozó közelharcba torkollik, melynek során Dillt egy kalapács alakú fegyveres fémszerkezet megöli.

Az igazgatók egy része Vulcanus 3 híve marad, mások csatlakoznak a Gyógyítókhoz, Barris az embereivel mindkettő ellen harcol. Barris New Yorkba szökik, találkozik Fields atyával, és támadást tervez az egyre jobban megvaduló Vulcanus 3 ellen. A szuperszámítógép ellenes erők támadást hajtanak végre, ami a mesterséges intelligencia megsemmisüléséhez vezet. Végül az emberiség megszabadul az Egységtől és annak technokrata diktatúrájától.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

  • William Barris, az Egység észak-amerikai igazgatója
  • Jason Dill, az Egységközpont főigazgatója
  • Rachel Pitt, Arthur Pitt felesége
  • Fields atya, a Gyógyítók Mozgalmának vezetője
  • Arthur Pitt, az Egység munkatársa
  • Marion Fields, diáklány
  • Peter Allison, aligazgató
  • Agnes Parker, tanárnő
  • Taubmann, dél-amerikai igazgató
  • Edward Reynolds, kelet-európai igazgató

Megjelenések[szerkesztés]

Magyarul[szerkesztés]

  • Vulcanus kalapácsa; ford.: Pék Zoltán, Agave Könyvek, Bp., 2022 (172 oldal)[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. E-könyv formátumban is megjelent.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]