Vay Viktória

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vay Viktória
Életrajzi adatok
Született 1995. szeptember 17. (28 éves)[1]
Budapest
Szülei Vay Péter
Rokonai Vay Ilus (nagyszülő)
Pályafutása
Aktív évek 2006 – napjainkig
Híres szerepei Clarence gyermeke
Shakespeare: III. Richárd
Bánkuti Magdi
Jóban Rosszban
Bogi
Kiliki a Földön

IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Vay Viktória témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vay Viktória (Budapest, 1995. szeptember 17. –), alternatív művészneve volt: Bianka Tereh, magyar színésznő. Vay Ilus unokája.

Élete[szerkesztés]

Vay Viktória édesapja 1953. május 3-án Vay Péter néven jött a világra Vay Ilusnak egy házasságon kívüli kapcsolatából Pogány Antal férfiszabótól, a „Lámpás”-tól, akinek férfiszabósága volt a Király utcában, és a budapesti éjszakai élet ismert alakja volt. Vay Péter édesapja ugyan utólagosan a bíróság előtt elismerte apaságát, a fia mégis az édesanyja vezetéknevét viseli. Vay Viktóriának három bátyja született: Vay Márton (*1979. október 23.), Vay Gergely (*1982. június 30.), Vay Bernát Dániel (*1992. szeptember 4.).

A 2008-ban elhunyt színész-nagymamáról így vall: „Nagymamám volt színésznő, Vay Ilus, [...]. Nagy példaképem volt, remekül játszott. Teljes mértékben támogatott, mikor elhatároztam, hogy elkezdek színészkedni. Beszédhibás voltam, és ő sokat segített abban, hogy szebben hangsúlyozzak, artikuláljak. Kritikus volt velem eléggé, de ezt köszönöm neki.”[2] A budapesti Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban tanult. A Nemzeti Színházban több darabban is szerepelt. A Jóban Rosszban című szappanoperában is játszott.

Színházi szerepei[szerkesztés]

Filmszerepek[szerkesztés]

Játékfilmek[szerkesztés]

  • La belle Époque (kisjátékfilm) (2006)
  • Pink Water (rövidfilm) (2011) (Kinga)

Tévésorozat[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Česko-Slovenská filmová databáze (cseh nyelven), 2001
  2. https://www.ma.hu/webbulvar.hu/79238/Kavarasok_mar_adodnak__vallja_be_a_JobanRosszban_sztar[halott link] Kislkegyed/Vay Viktória nem pasizik komolyan, de... "Kavarások már adódnak" – vallja be a Jóban-Rosszban sztár!, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2016. január 18.)

Források[szerkesztés]

  • Vay Ilus: Miközben bohóckodtam, Duna Palota és Kiadó, Budapest, 2006.

További információk[szerkesztés]