Vaszilij Ivanovics Vajnonen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vaszilij Ivanovics Vajnonen
Született
1901. február 21.
Szentpétervár
Elhunyt
1964. március 23. (63 évesen)
Moszkva
Foglalkozása koreográfus

Vaszilij Ivanovics Vajnonen, (oroszul: Васи́лий Ива́нович Вайно́нен) (Szentpétervár, 1901. február 21.Moszkva, 1964. március 23.), szovjet (karél) koreográfus

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Cári Balett iskolában végzett 1919-ben, Főként a Kirov Balett, utóbbi nevén Mariinszkij Balettnél dolgozott 1930 és 1938 közt. A Bolsoj balett társulatnál is dolgozott, összesen nyolc évig.

Leginkább ismert és ünnepelt műve az 1934-ben keletkezett Csajkovszkij A diótörő balettzenéjére alkotott és világszerte játszott koreográfiája, amelyet DVD-re is többször felvettek, és máig több balett társulat repertoárján szerepel világszerte, így Budapesten is folyamatosan játsszák. Világhíres koreográfusok, így pl. Barisnyikov és Grigorovics szívesen kölcsönöztek motívumokat a Vajnonen-féle Diótörőből saját produkcióikhoz. Tévesen Vajnonennek tulajdonítják azt az ötletet, hogy Marika és a Diótörő kalandjairól a darab végén kiderül, hogy csak Marika álma volt, továbbá a szerelmi szál megjelenését valamint Mária hercegnő és a Herceg szerepeinek felnőtt táncosokra osztását. Ezek az elemek már Gorszkij koreográfiájában, az 1919 évi felújításban megjelentek.

Vajnonen számos koreográfiája közül jelentős, amit Sosztakovics Az aranykor (1930), Aszafjev Párizs lángjai (1932) illetve Hacsaturján Gajane (1957) c. balettzenéjére alkotott.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]