Urho Kekkonen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Urho Kekkonen
Urho Kaleva Kekkonen.jpg
Született
1900. szeptember 3.
Elhunyt
1986. augusztus 31. (85 évesen)
Helsinki
Foglalkozása politikus
diplomata
Iskolái Helsinki Egyetem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Urho Kekkonen témájú médiaállományokat.
Urho Kaleva Kekkonen

Urho Kaleva Kekkonen (1900. szeptember 3.1986. augusztus 31.) finn politikus, miniszterelnök, köztársasági elnök.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ifjúkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A közép-finnországi Pielavesiben született. Apja, Juho Kekkonen főerdész volt. A család nem sokkal később az északabbra fekvő Kajaani városába költözött, ahol Kekkonen az iskolát kijárta. 1919-től a Helsinki Egyetemen jogot tanult. 1926-ban tett jogtudományi vizsgát, 1936-ban a jogtudományok doktorává avatták. Diákévei alatt Kekkonen aktív sportoló is volt, 1924-ben finn országos bajnok magasugrásban, később a finn sportszövetség, majd a finn olimpiai bizottság elnöke is volt. Egy 2004. évi televíziós műsor nézői az egyik legnagyobb finn személyiségnek nyilvánították.

Politikai pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Már egyetemistaként is élénken foglalkozott politikával, de igazi politikusi pályája 1936-ban kezdődött, amikor az Eduskunta (a finn országgyűlés) tagjává választották az Agrár Párt színeiben. 1936-37 folyamán igazságügyi miniszter, 193739 között belügyminiszter. 195056 között négyszer is betöltötte a miniszterelnöki posztot.

1956. február 15-én 151:149 szavazati arányban (Fagerholm ellenében) köztársasági elnökké választották.

Elnökként különösen vigyázott arra, hogy Finnországnak jó kapcsolatai legyenek egyfelől a Nyugattal, így különösen a skandináv országokkal, másfelől pedig a Szovjetunióval is. A szocialista béke megteremtése érdekében kifejtett tevékenységéért 1979.-ben Nemzetközi Lenin-békedíj-al tüntették ki. A hidegháborús feszültség enyhítése érdekében tett erőfeszítésének csúcspontja a helsinki konferencia megszervezése. Rendkívüli népszerűsége miatt, az alkotmányt is módosítva, 4-szer választották elnökké, de 1981-ben egészségi okokból lemondásra kényszerült.

Elődje:
Juho Kusti Paasikivi
Finnország elnöke
1956–1982
Utódja:
Mauno Koivisto

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Urho Kekkonen témájú médiaállományokat.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Urho Kekkonen című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.