Alsólászló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Unterloisdorf szócikkből átirányítva)
Alsólászló (Unterloisdorf)
Katolikus templom
Katolikus templom
Közigazgatás
Ország Ausztria
TartományBurgenland
RangRépcekethely településrésze
JárásRépcekethely
Alapítás éve1225
PolgármesterRudolf Draskovits
Irányítószám7444
Körzethívószám02611
Forgalmi rendszámOP
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
A Wikimédia Commons tartalmaz Alsólászló témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Alsólászló a B61-es főúttal és a Kőszegi-hegységgel

Alsólászló (németül: Unterloisdorf, horvátul: Donji Loštrof, gradistyeiül: Dolnji Loštrof) Répcekethely község településrésze Ausztriában, Burgenland tartományban, a Felsőpulyai járásban.

Fekvése[szerkesztés]

Felsőpulyától 9 km-re délkeletre, Kőszegtől 10 km-re északkeletre a Répce bal partján fekszik. Alsólászló összeépült Répcekethellyel, csak a Répce folyó választja őket el. A "Sauweide" illetve a mögötte fekvő "Hochplateau" nevű helyről szép kilátás nyílik a Répce völgyére és a Felsőpulyai-medencére, illetve a távolabbi Lánzséri hegyekre, a Wechsel-hegységre és a Schneebergre. A locsmándi fürdő közelsége kedvelt szálláshellyé teszi a fürdővendégek számára is.

Története[szerkesztés]

A római korban itt vezetett át az itáliai Aquileából Sabarián, Scarabantián és Carnuntumon átvezető híres borostyánút. A mai település első írásos említése 1225-ben történt. 1546-ban Kőszeg várának ura Jurisich Miklós a Kethely és Alsólászló közötti „Tabor” nevű helyen a török ellen kisebb erődítményt emeltetett, mely 1706-ban egy kuruc-labanc összecsapás során pusztult el. 1580 körül lakói a birtokos Nádasdy család áttérése hatására evangélikusok lettek. A Nádasdyak 1671-ig voltak a birtokosai, amikor a település az Esterházy család birtoka lett.

Vályi András szerint " LÁSZLÓ. Alsó, és Felső. László. Két német falu Sopron Várm. földes Ura mind a’ kettőnek H. Eszterházi Uraság, lakosai katolikusok, és evangelikusok, fekszenek Sopronhoz 3 4/8 mértföldnyire, Kőszöghöz 7/8, és 5/8 mértföldnyire, határbéli földgyeik közép termékenységűek, borok kevés, réttyeik, legelőjök meg lehetős, Felső Lászlóban sok fazékas van."[1]

Fényes Elek szerint " Alsó-László, németül Unterluisdorf, német falu Sopron vmegyében, Kőszeghez északra 2/4 mfld., 500 kath. lak. Agyagos határa részint középszerü, részint sovány, s 1197 7/8 holdnyi, mellyből 663 1/8 h. szántóföld, 134 6/8 h. rét, 400 hold erdő. Urbéri föld 200 h., rét 97 1/2 h., gyümölcsös 6 1/2 h., és 1 major a határban, és 1 uradalmi malom a Répcze vizén. Birja h. Eszterházy."[2]

A trianoni békeszerződésig Sopron vármegye Felsőpulyai járásához tartozott, ma ugyanezen járás része Burgenlandban. 1910-ben 442 fő volt, túlnyomórészt német lakosa volt. A nagy-önkormányzatok megalakításával Rőtfalva, Rendek, Borsmonostor, Alsólászló, és Répcekethely utóbbi néven egy községben egyesült.

Nevezetességei[szerkesztés]

  • A Tábor nevű hely onnan kapta a nevét, hogy IV. László király 1277. november 27-én itt táborozott. 1546-ban Jurisich Miklós a török ellen erősséget emeltetett ide. A 17. században még a Tábor nevű kastély állt itt mely 1706-ban a kuruc harcoknak esett áldozatul. Később a Táborkocsma állt itt. Itt állt egykor Alsólászló régi temetője, melyből mára csak az 1822-ben épített Szent Anna-kápolna maradt. A kápolnát 1873-ban és 1946-ban megújították. Az egykori erősségből mára csak a mintegy 50 m átmérőjű tojásalakú sáncgyűrű maradványai látszanak.
  • Római katolikus templomát védőfal övezi.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozás[szerkesztés]