Unser Song

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Unser Star für ... szócikkből átirányítva)
Lena Oslóban
Natalie Horler, a Cascada énekese Malmőben

Az Unser Lied für... (régebben Unser Star für... vagy Unser Song für...) című műsor Németország nemzeti válogatója az Eurovíziós Dalfesztiválra 2010 óta. A verseny győztes képviselheti a dalfesztiválon Németországot. A versenyt a német köztelevízió és rádió az NDR és az ARD rendezi.

Németország eddig két alkalommal nyert az Eurovíziós Dalfesztiválon; először 1982-ben Nicole Ein bißchen Frieden című dalával, majd 2010-ben Lena jóvoltából, aki a „Satellite”-ot énekelte el Oslóban.

Először 1956-ban vettek részt a versenyen, és azóta is megszakítás nélkül neveztek indulót a dalfesztiválra. Az Unser Song für... (rendező város, vagy ország neve) című nemzeti válogatót 2010 óta használja a német köztelevízió, illetve rádió. 2010-ben és 2012-ben tehetségkutató formátumban új felfedezettet küldtek a nemzetközi színpadra, míg 2011-ben a műsor a Lenának rendezett dalválasztó volt, 2013 óta pedig a német zenei élet legnagyobb nevei vesznek részt rajta. Az első tehetségkutató–nemzeti döntő megszervezését a nagy német televíziósra, Stefan Raabra bízták. Nagy sikert ért el az új formátummal. Az első győztes, Lena lett, aki rögtön nagy hírnévre tett szert mind hazájában, mind egész Európában még az oslói fesztiválon aratott győzelme előtt. A Satellite című versenydalával több európai országban kimagasló eredményt ért el a rádiós lejátszási listákon; Magyarországon még mai napig is műsorra tűzik a legnagyobb adók az Eurovíziós győztes dalát.

2011-ben Stefan Raab úgy döntött, hogy nemzeti válogató nélkül ismét Lenát küldik a versenyre, hogy megvédje a győzelmét. Az Unser Song für Deutschland című műsorban a „Good News” című albumáról énekelt tizenkét dalt, melyek közül a Taken by a Stranger-t választották ki, hogy előadja a düsseldorfi aréna színpadán. Mint a házigazda versenyző, a tizedik helyet sikerült elérnie a huszonöt fős döntőben.

2012-ben már Thomas D rendezésében került képernyőre az Unser Star für Baku című tehetségkutató. A műsor újítása volt, hogy a telefonos szavazás állása folyamatosan figyelemmel követhető volt az egész műsor ideje alatt. Ez különösen izgalmas volt a döntő szuperfináléjában, amikor alig pár százalék döntött arról, hogy Ornella de Santis vagy Roman Lob legyen a műsorfolyam győztese. A szoros versenyben 51%-kal a Standing Still című dal győzött Roman Lob előadásában. Bakuban aztán az előkelő nyolcadik helyen végzett a fiatal előadó.

2013-ban egy egy döntős nemzeti válogató során dőlt el, hogy a tizenkét résztvevős Unser Song für Malmö című műsor győztese ki legyen. A rádiós zsűri, a helyszíni szakmai zsűri és a telefonos szavazatok alapján kialakított eredmény szerint a Cascada együttes hivatott képviselni Németországot a nemzetközi versenyen. A nagy elvárásokkal ellenben, és figyelembe véve, hogy a formáció világszerte elismert és ismert, mégis az eredménytábla utolsó negyedében végeztek a huszonegyedik helyen a Glorious című dallal.

2014-ben az előző évihez hasonló nemzeti döntő során választották ki Kölnben, hogy mi lesz a daluk Dániában. A nemzeti döntőt mindenki meglepetésére a sok nagy név közül egy új lányzenekar, az Elaiza nyerte. A koppenhágai versenyen a 18. helyen végeztek. 2015-ben folytatódott a sorozat és némi közjáték után[1] Ann Sophie lett a német kiválasztott, aki a dalfesztivál döntőjében holtversenyben a rendező Ausztriával 0 ponttal az utolsó helyen zárt. A verseny után az énekesnő közösségi oldalán megosztott egy videót, amelyben a győztes Måns Zelmerlöv Heroes című dalának refrénjét énekli a Heroes helyezz Zeroes-al.[2]

2016-ban Jamie-Lee Kriewitz nyerte a döntőt, aki a dalfesztiválon utolsóként végzett. A következő évben Levina egy hellyel feljebb csúszott a tabellán, ő utolsó előtti helyen zárta a versenyt. A folyamatos rossz eredmények után 2017-ben Michael Schulte a top 5 között végzett, You Let Me Walk Alone című dalai 340 pontot összegyűjtve a 4. helyezett lett. Az öröm viszont csak eddig tartott, hiszen a következő évben a S!sters utazott a dalfesztiválra, akik újra a ponttábla végén, mindössze 24. helyen végeztek. A nézői szavazás során 0 pontot kaptak.[3]

2020-tól már nem rendeznek választóműsort, a német köztelevízió több fordulós belső kiválasztással jelöli ki indulójukat.[4] A döntést a sorozatos rossz eredmények megszerzése után hozták meg.

Évadok[szerkesztés]

Műsor Kezdet Döntő Részek száma Győztes Dal Eredmény az Eurovízión Műsorvezetők
Unser Star für Oslo
tehetségkutató
2010. február 2. 2010. március 12. 8
5 válogató
1 középdöntő
1 elődöntő
1 döntő
Lena Satellite 1. hely, 246 pont Sabine Heinrich
Matthias Opdenhövel
Unser Song für Deutschland
dalválasztó
2011. január 31. 2011. február 18. 3
2 elődöntő
1 döntő
Taken by a Stranger 10. hely, 107 pont
Unser Star für Baku
tehetségkutató
2012. január 12. 2012. február 16. 8
5 válogató
1 középdöntő
1 elődöntő
1 döntő
Roman Lob Standing Still 8. hely, 110 pont Sandra Rieß (Das Erste)
Steven Gätjen (ProSieben)
Unser Song für Malmö
nemzeti döntő
2013. február 14.
1
1 döntő
Cascada Glorious 21. hely, 18 pont Anke Engelke
Unser Song für Dänemark
nemzeti döntő
2014. március 13.
Elaiza Is It Right 18. hely, 39 pont Barbara Schöneberger
Janin Reinhardt
Unser Song für Österreich
nemzeti döntő
2015. március 5.
Andreas Kümmert[1] Heart of Stone
Unser Lied für Stockholm
nemzeti döntő
2016. február 25.
Jamie-Lee Kriewitz Ghost 26. hely, 11 pont Barbara Schöneberger
Unser Song 2017
nemzeti döntő
2017. február 9.
Levina Perfect Life 25. hely, 6 pont
Unser Lied für Lissabon
nemzeti döntő
2018. február 22.
Michael Schulte You Let Me Walk Alone 4. hely, 340 pont Linda Zervakis
Elton
Unser Lied für Israel
nemzeti döntő
2019. február 22.
S!sters Sister 25. hely, 24 pont Barbara Schöneberger
Linda Zervakis
Unser Lied für Liverpool
nemzeti döntő
2023. március 3.
Lord of the Lost Blood & Glitter 26. hely, 18 pont Barbara Schöneberger

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b A kiválasztást a nézők telefonos szavazatai alapján Andreas Kümmert nyerte „Heart of Stone” című dalával, de a nyertes kihirdetése után azonnal átadta a lehetőséget a második helyezett Ann Sophie-nak. – Andreas Kümmert lehnt Sieg ab! (német nyelven) (XHTML). BRAINPOOL Artist & Content Services GmbH, 2015. március 5. (Hozzáférés: 2015. március 5.)
  2. The Makemakes and Ann Sophie score nil points (amerikai angol nyelven). wiwibloggs, 2015. május 24. (Hozzáférés: 2021. február 26.)
  3. Germany's Sisters: "It's simply an experience that we are able to share" (amerikai angol nyelven). wiwibloggs, 2019. május 20. (Hozzáférés: 2021. február 26.)
  4. Granger, Anthony: Germany: Eurovision Act & Song Were Determined In Mid December (brit angol nyelven). Eurovoix, 2020. február 10. (Hozzáférés: 2021. február 26.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]