Transz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A transz vagy révület olyan módosult tudatállapot[1] vagy speciális ébrenléti állapot, amelyben egy személy nincs tudatában önmagának, vagy egyáltalán nem reagál a külső ingerekre, de mégis képes egy cél elérésére és megvalósítására.

A kifejezés gyakran a hipnózishoz, a meditációhoz, a flow-élményhez, a sámánizmushoz, a mágiához, a szellemidézéshez és a misztikához kapcsolódik.

Etimológia[szerkesztés]

A szó jelentése: önkívület, elragadtatás.

Az angolból átvett szó (trance), az ófrancia transe-ból ered, mely jelentése: „félelem (a bekövetkező rossztól)”, vagy eredetileg, a 12. században még gyakran használták olyan értelemben hogy „átkel/áthalad (az életből a halálba)”,[2] ahogy a szamádhi kifejezést is néha használják a hinduizmusban és a jógában.

A francia szó a latin transire (= átkel, átmegy) szóból ered.

Fizikai és mentális változások[szerkesztés]

A transz a következő testi és szellemi változásokkal jár gyakran együtt:

mentális:

  • jelentősen lecsökkent vagy megnövekedett memória
  • megváltozott időérzék
  • hallucinációk

fizikai változások:

  • megváltozott izomtónus (merev mozdulatlanság vagy izomrángás)
  • akaratlan mozgások
  • a reflexek lelassulása
  • lelassult légzés és pulzus
  • a tekintet egy helyen rögzülése vagy a szemhéjak teljes lezárása
  • fájdalommentesség és érzéketlenség

A transz ugyanakkor a logikai elme kiküszöbölése. Mindig együtt jár a tudat beszűkülésével, ez ennek az állapotnak a fiziológiai ismertetőjele. Az agyi aktivitás, különösen a béta-hullámok bizonyos változásai kísérik, de a transzban lévő egyén EEG-je nem mutat különös változást.[3]

Formái[szerkesztés]

Püthia Delphoi jósdájában,
John Collier festménye

A transz formái nagyon különbözőek lehetnek. Főbb típusai:[4]

Előidézése[szerkesztés]

Transzállapot felléphet az egyénben

Az akaratlagosan előidézett transz két fő feltétele: teljes ellazulás és fókusz. Az egyénnek a testét ki kell kapcsolnia: tudatosan, egyenként ellazítva minden izmát, nem törődve a viszketéssel, zsibbadással, fájdalommal stb. A megfelelő fókusz vagy koncentráció pedig az elme ügye.[6] A sámánizmusban gyakran alkalmaznak monoton ágenst, például ritmikus dobszót, vagy egyes népeknél – mint a csukcsoknál és burjátoknál teszik – egy bot földhöz való ütögetésének ritmikus mozgása is megteszi. Ha elég hosszan végzik az előbbieket, akkor a transzállapot bekövetkezik.[6]

Diszkókban az erőteljes basszus frekvenciák a zenékben (trance, rave-zene stb.), az ismétlődés, a monoton ritmusú testmozgás, a hosszabb időtartamig állandó tempó, továbbá a fényjáték együttes alkalmazása is kiválthat módosult tudatállapotot. Ez a "techno-sámánizmus".[7] A kialakulásához viszont szükséges, hogy az egyén maga is transzba akarjon kerülni, és szellemileg fel kell készülnie az eseményre.

Az olyan növények fogyasztása, mint a sisakvirág, a nadragulya, a kávé, a koka, a datura, a babér vagy a mandragóra, a tapasztalatok szerint nem hoznak létre transzállapotot, de kedvező körülményeket biztosítanak arra, hogy az ilyen állapot létrejöhessen.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hoffman, Kay (1998): The Trance Workbook: understanding & using the power of altered states.
  2. "Online Etymology Dictionary". Etymonline.com
  3. a b Michéle Curcio: Parapszichológia A-tól Z-ig → Transz
  4. Georges Lapassade: La transe (franciául)
  5. Pócs Éva: Test, lélek, szellemek és természetfeletti kommunikáció, 530. o., 2015.
  6. a b Szelídítetlen boszorkányság; 2017
  7. Simão, Emília: Exploring Psychedelic Trance and Electronic Dance Music in Modern Culture

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Trance című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Trance című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Транс (психическое состояние) című orosz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.