Orgazmus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Władysław Podkowiński: La Folie (1894). Az orgazmus kitörő erejű élmény

Az orgazmus a nemi aktus tetőpontja; a nemi szervek szexuális ingerlése által kiváltott rendkívül intenzív, elsősorban fizikai, ettől pszichológiai örömérzet, régi magyar szóval: kéjérzet. Az orgazmus euforikus élmény, melyet olykor önkéntelen testmozgások, izommozgások, esetenként kifejező beszéd vagy hangok, megemelkedett pulzusszám, vérnyomás és szapora légzés kísér. Az orgazmus általában pár másodpercig tart, nőknél általában elnyújtottabb szakaszt jelent, mint a férfiaknál, ugyanakkor a nők körében sokkal változatosabb az intenzitása, és ezzel együtt a megélése. (A kifejezés a görög οργασμός („izgalom”, „duzzadás”) szóból származik. Az orgazmust szokásos esetben (egyben a legkönnyebben) a férfiaknál a pénisz, nőknél a klitorisz közvetlen ingerlése váltja ki, mely történhet szexuális együttlét (más néven közösülés vagy szeretkezés) vagy autoerotikus szexuális tevékenység (más néven önkielégítés vagy maszturbáció) során. A szexuális kultúra részeként gyakori a szexuális partnerek egyidejű orgazmusára való törekvés, azonban ez sok esetben nehezen megvalósítható a nők és a férfiak eltérő szexuális, fizikai adottságai miatt.

Férfiorgazmus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elegendő mechanikus ingerlés, ritkább esetben akár pusztán a szexuális vágy is kiválthatja az orgazmust. A férfiaknál az orgazmussal együtt jár a magömlés (ejakuláció), ez alól csak ritka kivételek vannak. Az ejakulátum (más néven ondó) a prosztata és más mirigyek váladékában elkeveredve tartalmazza a hímivarsejteket más néven spermiumokat. A férfiaknál az orgazmus két, nehezen elkülöníthető szakaszból áll: az első szakaszban pár másodpercig kellemes, egyre növekvő megfeszülést érez a férfi az alhasban, főleg a hímvessző tövénél, majd ezt követi a második szakasz, amikor általában 8-15 egyre csökkenő erejű görcsös, de kellemes összehúzódást érez, illetve az ondó távozását, eközben a test távolabbi részeire is kisugárzó kellemes érzéseket. Az ondó nagy része ez első 4-6 összehúzódással távozik. A ondófolyadék kilövellése a megfelelő izmok önkéntelen, ritmikus összehúzódása által történik. Mivel egy idegrendszeri, kisülésszerű állapotról van szó, az orgazmus és a vele járó magömlés után a legtöbb férfinek hamarosan egy időre lecsökken szexuális érdeklődése, ami természetesen nem kell,hogy jelentse a partner személye iránti érdeklődés lanyhulása. Szintén a bonyolult idegrendszeri folyamat eredményeként sok férfi az orgazmust követően gyengébb vagy erősebb álmosságot érez. Az orgazmus után szinte másodpercekkel megkezdődik a merev hímvessző lankadása, olykor a hímvessző makkja további ingerlésre érzéketlen vagy akár kellemetlen érzéssel reagál. A testtájék vérbősége miatt akár pár órán keresztül kissé duzzadtabb maradhat a nemi szerv, az ejakulátum maradéka órákig szivárog a húgycsőből. Az orgazmushoz szükséges ingerlést segíti ugyan az erekció, de nélküle is létrejöhet az orgazmus. (Általában a legtöbb férfi egy aktus során csak egy orgazmus elérésére képes, bár egyes kivételes esetekben többszörös orgazmus is tapasztalható. Ilyenkor is leggyakrabban az utolsó orgazmus jár magömléssel, tehát feltételezhető, hogy az azt megelőző orgazmusok erős kellemes érzések hullámai voltak, de a tulajdonképpeni csúcs az utolsó).

Női orgazmus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A női orgazmus lezajlása több ponton hasonló a férfiak orgazmusához: egyes nőknél hüvelykörnyéki és részben az alhasi, hüvely- és gátkörnyéki (PC-) izomzat ritmikus, önkéntelen összehúzódásával jár, és ellazulás követi. A nők egy részénél a ritmikus összehúzódás elmaradhat, helyette egy pár másodpercig tartó, kellemes feszülést éreznek. A legtöbb nő, hacsak nem kényszerből vagy teljes unottsággal vesz részt az aktusban, legalább valamilyen kellemes, simogató érzés élményével marad, de a nők egy nagy részénél a behatolásos közösüléskor az intenzív feszülés vagy ritmikus összehúzódás nem következik be. Ezeknek a nőknek jórésze viszont képes erőteljes orgazmusra, de ezt nála nem a hímvessző behatolásai érik el, hanem például a csikló közvetlenebb ingerlése. Ezért él az a nézet, hogy a nők esetében gyakori az orgazmus hiánya, holott ez sokaknál csak a behatolásos helyzetekre igaz. A 20. század végére egyre tágabbá vált a szeretkezés fogalma, így nem csak a ritmikus behatolásos eseteket élik meg partnerek szeretkezésként, hanem a kölcsönös ingerlésnek több formáját, ezért jobban esélyt adnak egymásnak az orgazmus elérésére.

A női orgazmus biológiai szerepe[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A nők orgazmusa szerepet játszik a megtermékenyülés megkönnyítésekor. Az orgazmus alatt a hüvely falának ritmikus összehúzódásai a hüvelytől a méhig hatolnak, ezáltal segítik az ondót eljutni a méhszáj felé, ezért az utódnemzés szempontjából hasznos a nők orgazmusa. Bizonyos pszichológiai, kulturális okokból egyes vélemények külön klitorális és hüvelyi orgazmust különböztetnek meg, azonban más vélemények szerint a szexuális ingerlés eltérő volta az orgazmus lezajlása és élménye tekintetében lényegi eltérést nem jelent.

Hüvelyi orgazmus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hüvely mára tudományosan bizonyítottan legalább három, de inkább négy erogén zónával rendelkezik, ilyen az A-pont, a G-pont, (a húgyhólyag hüvellyel érintkező fala), a gát és a cul-de-sac (magyar neve még nincsen.) A hüvely életünk első évtizedében nem kap semmilyen külső ingert, ezért szenzitizálni kell, ingerekhez szoktatni, ez igényelhet néhány alkalmat, ezért fordul elő, hogy a nőknél a hüvelyi orgazmus nem az első közösülésnél következik be, hanem néhány alkalom után. Hüvelyi orgazmusra a nők 100%-a képes, hiánya pszichés gát következménye (bántalmazás, beteg gondolatok), a partner kulturálatlanságáé vagy alkalmatlanságáé (korai magömlése van, azaz nem tanulta meg ejakulációját szabályozni, vagy pénisze túl kicsi, ezért nem éri el a hüvely mélyén található erogén zónákat. A hüvelyi orgazmus megtanulásához elengedhetetlen a megfelelő partner (megfelelő méret és kulturáltság), de a megfelelő technika is: a hüvely izgatására kell koncentrálni, hogy az ingerület teljes mértéken ott legyen jelen, ahol az orgazmust ki kell, hogy váltsa. A hüvelyi orgazmus akár több percig is eltarthat, sőt, utóhullámait még akár a közösülés után félórával, órával is érezheti a nő. Közösülés során a nők 40-60 százaléka többször is eljut a hüvelyi orgazmusig a fenti négy erogén zóna valamelyikének segítségével. A partner és a nő anatómiájától is függ, melyik pózban melyik erogén zóna ingerelhető a legjobban: a méhnyak előtti kis hurokban lévő A-pont, a méhnyak mögötti kis hurok, a cul-de sac. G pont ingerlése során, mivel az a húgyhólyag hüvellyel közös falán található, a nő gyakran vizelési ingert érezhet, de ha ezt nem fojtja el, ez az érzés hamarosan orgazmusba csap át. A nők 90%-a misszionárius pózban éri el legkönnyebben az orgazmust, de egyéni eltérések lehetnek. Hüvelyi orgazmus elérhető az A pont ingerlésével (a méhnyak előtti kis hurokban található erektil szövet által, amely valójában a pénisz megfelelője, azt kell ingerelni), a méhnyak mögötti kis hurokban található hasonló erektil szövettel borított terület ingerlésével, a G ponttal, illetve a nagyajkak is részt vesznek a közösülés élvezetének fokozásában. Mivel a hüvely legérzékenyebb pontja a legmélyén van (10-15 cm) tampon felhelyezése során ezeket az erogén zónákat nem ingereljük, nem érezzük. Rendszeres hüvelyi orgazmus nélkül nem beszélhetünk párkapcsolatról vagy szexuális életről. Teljes kielégülést csakis ez nyújt és ez adja meg az eggyé válás, a valódi intimitás élményét is. Eléréséhez közösülésen kívül semmi másra nincs szükség, és a nők nem is igényelnek mást hozzá. Fantáziájuk, amely jóval erősebb a férfiakénál, megfelelő katalizátort nyújt az agynak és a léleknek, hogy száz százalékosan részt vegyenek ebben az élményben. A hüvely legfontosabb erogén zónája

Egyéb elnevezései: A-pont, AFE zóna, deep spot, epicentrum a hüvely legmélyebben található erogén zónája, amely méhnyak előtti kis hurokban, az elülső, (latin nevén anterior) vaginal fornixban található, erről kapta nevét is. A posterior, azaz hátulsó fornix-ban található a hüvely második legmélyebb erogén zónája, amelyet cul-de-sac, azaz zsákutca néven is emleget a tudomány. Hüvelyi közösülés során, misszionárius pózban a pénisz vége, a makk egyenesen az A-pontba hatol. Az erogén zóna folyamatos ingerlése 5-10 perc alatt rendkívül intenzív és hosszan tartó orgazmushoz vezet a nőnél.

Felfedezése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Anterior Fornix erogén zónáról tudományos publikációiban először Dr. Chua Chee Ann maláj tudós tett említést. Kutatásai során eredetileg a hüvelyszárazság enyhítésére keresett megoldást. A kísérletek azt mutatták, hogy a hüvely első falán található legmélyebb pont ingerlése bőséges nedvesedéshez és szexuális izgalomhoz vezet. Az A-pont megfelelő ingerlésével kiváltott orgazmus további előnye, hogy spontán, előjáték nélkül is 10 percen belül bekövetkezik. David Shade szexológus, aki saját maga is felfedezte a fent említett erogén zónát, deep spotnak, azaz mély pontnak nevezte el. Az AFE zóna pontos kiterjedéséről még folynak tudományos viták. Több szakértő szerint ez egy csökevényes női prosztata, ez a teória azonban már egy másik erogén zónával, a G ponttal kapcsolatban is felmerült. Más elméletek szerint a hüvelyben található idegszálak itt egyesülnek. Azon is vitatkoznak, hogy a perineum, a vesicouterine pouch és az anterior fornix külön erogén zónák-e, vagy egybefüggő erogén zónát alkotnak.[1][2]

Az orgazmus közbeni viselkedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az orgazmus általános, észlelhető jelei a légzés szaporodása, erősödése (a közösülési vagy önkielégítés amúgy is intenzív mozgással járhat, ami növeli a légzést), vázizomzat megfeszülése, bőrpirulás (különösen az arcon, nyakon és mellkason). A légzés szaggatottá, nyögésszerűvé vagy horkantássá válhat, a személy erős késztetést érez legtöbbször arra, hogy a kellemes, de intenzív érzésekre hangosan is reagáljon, ami érdekes módon legtöbbször hasonlít a fájdalomérzetkor hallatott hangokra. Mivel a szexuális tevékenység intim, a hangok legtöbbször elmaradnak. A nőknek az orgazmus előtti szakaszban is intenzíven kellemes érzései lehetnek, főleg akkor, mikor a ritmikusan behatoló hímvessző magával nyomva a kisajkakat megfeszíti a csiklót, amely a kisajkak találkozásánál van, illetve hímvessző hüvely elülső falában a csikló tövének szomszédságában feszíti a szöveteket (ezt a tájékot nevezik G pontnak). Ezért a nők, ha erre lehetőség van, és nem akarnak hangtalanok maradni, már az orgazmus előtt (vagy anélkül is) a kellemes érzésre visszatérő hangokkal reagálnak. A férfiak is hajlamosak a hangadásra, de inkább csak a magömléskor, valószínű viszont, hogy ebben az esetben is az a nevelési hatás érvényesül, miszerint a férfiaknak nem kell kinyilvánítani érzéseiket, ezért is ritkább a hangosan orgazmáló férfi.

Az orgazmus köznapi elnevezései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elélvezés. „Elmenés”. Elsülés. Élvezés. Elszállás. Elrepülés. Gyakori az igekötő használata: beleélvezés (hüvelybe), ráélvezés (lepedőre). Sokszor a „csúcs” szót használják, mivel a szexuális aktus tetőfokát jelenti az orgazmus.

Az orgazmus színlelése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Előfordul, hogy a partnerek valamelyike nem tud orgazmust elérni (a nők esetében a behatolásos ingerlés nem vezet orgazmushoz, vagy nincsenek ráhangolódva; a férfiak valami okból későn, nehezen, fáradtsággal érnék csak el), de ilyenkor a partner előtt, a teljes szexuális aktus látszatát próbálják kelteni, és színlelik az orgazmust. Szlengben „nem elélvez, hanem kifárad”[3] Ez férfiaknál nehezebb, mivel a magömlést nem lehet színlelni.

Gyógyszerek által kiváltott orgazmus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bizonyos gyógyszerek segíthetik az orgazmust, önmagában viszont egy vegyi anyag sem kelt ilyent, az ezekről szóló hírek városi legendák.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Desmond Morris, The Naked Woman: A Study of the Female Body, Jonathan Cape, London (2004).
  2. Dr. Lux Elvira: Szexuálpszichológia. Saxum Kiadó 2010.
  3. Szlengszótár, mnytud.arts.klte.hu

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wiktionary-logo-hu.png
Nézd meg az orgazmus címszót a Wikiszótárban!