Orgazmus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Władysław Podkowiński: La Folie (1894). Az orgazmus kitörő erejű élmény

Az orgazmus a nemi aktus tetőpontja; a nemi szervek szexuális ingerlése által kiváltott rendkívül intenzív pszichológiai és fizikai örömérzet, kéjérzet. Az orgazmus euforikus lélektani élmény, melyet önkéntelen testmozgások, izommozgások, megemelkedett pulzusszám, vérnyomás és szapora légzés kísér. Az orgazmus során illetve azt követően a szervezetben neurohormonok (oxitocin és prolactin) termelődnek, amelyek az orgazmus utáni kellemes testi állapot fenntartásáról gondoskodnak néhány percen keresztül. (A kifejezés a görög οργασμός („izgalom”, „duzzadás”) szóból származik. Az orgazmust szokásos esetben (egyben a legkönnyebben) a férfiaknál a pénisz, nőknél a klitorisz közvetlen ingerlése váltja ki, mely történhet szexuális együttlét (más néven közösülés vagy szeretkezés) vagy autoerotikus szexuális tevékenység (más néven önkielégítés vagy maszturbáció) során. A szexuális kultúra részeként gyakori a szexuális partnerek egyidejű orgazmusára való törekvés, azonban ez sok esetben nehezen megvalósítható a nők és a férfiak eltérő szexuális, fizikai adottságai miatt.

Férfiorgazmus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elegendő mechanikus ingerlés, ritkább esetben akár pusztán a szexuális vágy is kiválthatja az orgazmust. A férfiaknál az orgazmussal egy időben bekövetkezik a magömlés (ejakuláció) melynek során a férfi nemi szervéből ejakulátum lövell ki. Az ejakulátum (más néven ondó) a prosztata és más mirigyek váladékában elkeveredve tartalmazza a hímivarsejteket más néven spermiumokat. A ondófolyadék kilövellése a megfelelő izmok (pl. musculus cremaster) önkéntelen, erőteljes, ritmikus összehúzódása által történik.

Férfiak multiorgazmusa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Általában a legtöbb férfi egy aktus során csak egy orgazmus elérésére képes, bár egyes kivételes esetekben többszörös orgazmus is megfigyelhető.

Női orgazmus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A női orgazmus lezajlása nagymértékben hasonló a férfiak orgazmusához: a hüvelykörnyéki és részben az alhasi, hüvely- és gátkörnyéki (PC-) izomzat ritmikus, önkéntelen összehúzódásával jár, és ellazulás követi.

A női orgazmus biológiai szerepe: A nők orgazmusa szerepet játszik a megtermékenyülés megkönnyítésekor. Az orgazmus alatt a hüvely falának ritmikus összehúzódásai a hüvelytől a méhig hatolnak, ezáltal segítik az ondót eljutni a méhszáj felé, ezért az utódnemzés szempontjából hasznos a nők orgazmusa. Bizonyos pszichológiai, kulturális okokból egyes vélemények külön klitorális és hüvelyi orgazmust különböztetnek meg, azonban más vélemények szerint a szexuális ingerlés eltérő volta az orgazmus lezajlása és élménye tekintetében lényegi eltérést nem jelent. Régóta kérdés a vaginális (tehát a hüvely ingerlése által kiváltott) és a klitorális (tehát a csikló és a kisajkak ingerlése által kiváltott) orgazmus összehasonlítása. Lényeges, hogy minden nő szempontjából létezik egy olyan ideális közösülési mód, ami a személyes klitorális és vaginális érzékenysége szempontjából megfelelő.

Hüvelyi orgazmus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hüvely mára tudományosan bizonyítottan legalább három, de inkább négy erogén zónával rendelkezik, ilyen az A-pont, a G-pont, (a húgyhólyag hüvellyel érintkező fala), a perineum és a cul-de-sac (franciául a.m. zsákutca) A hüvely életünk első évtizedében nem kap semmilyen külső ingert, ezért szenzitizálni kell, ingerekhez szoktatni, ez igényelhet néhány alkalmat, ezért fordul elő, hogy a nőknél a hüvelyi orgazmus nem az első közösülésnél következik be, hanem néhány alkalom után. Hüvelyi orgazmusra a nők 100%-a képes, hiánya pszichés gát következménye (bántalmazás, beteg gondolatok), a partner kulturálatlanságáé vagy alkalmatlanságáé (korai magömlése van, azaz nem tanulta meg ejakulációját szabályozni, vagy pénisze túl kicsi, ezért nem éri el a hüvely mélyén található erogén zónákat. A hüvelyi orgazmus megtanulásához elengedhetetlen a megfelelő partner (megfelelő méret és kulturáltság), de a megfelelő technika is: a hüvely izgatására kell koncentrálni, hogy az ingerület teljes mértéken ott legyen jelen, ahol az orgazmust ki kell, hogy váltsa. A hüvelyi orgazmus akár több percig is eltarthat.Közösülés során a nők 40-60 százaléka többször is eljut a hüvelyi orgazmusig a fenti négy erogén zóna valamelyikének segítségével.

Hüvelyi orgazmus elérhető az A pont ingerlésével (a méhnyak előtti kis hurokban található erektil szövet által, amely valójában a pénisz megfelelője, azt kell pénisszel finoman ingerelni, férfiak beszámolója szerint fizikailag érezhetően reagál is az ingerlésre), a méhnyak mögötti kis hurokban található hasonló erektil szövettel borított terület ingerlésével, a G-ponttal, illetve a nagyajkak is részt vesznek a közösülés élvezetének fokozásában. Mivel a hüvely legérzékenyebb pontja a legmélyén van (10-15 cm) tampon felhelyezése során ezeket az erogén zónákat nem ingereljük, nem érezzük. Rendszeres hüvelyi orgazmus nélkül nem beszélhetünk párkapcsolatról vagy szexuális életről. Teljes kielégülést csakis ez nyújt és ez adja meg az eggyé válás, a valódi intimitás élményét is. Eléréséhez közösülésen kívül semmi másra nincs szükség, és a nők nem is igényelnek mást hozzá. Fantáziájuk, amely jóval erősebb a férfiakénál, megfelelő katalizátort nyújt az agynak és a léleknek, hogy száz százalékosan részt vegyenek ebben az élményben. A hüvely legfontosabb erogén zónája

Egyéb elnevezései: A-pont, AFE zóna, deep spot, epicentrum) a hüvely legmélyebben található erogén zónája, amely méhnyak előtti kis hurokban, az elülső, (latin nevén anterior) vaginal fornixban található, erről kapta nevét is. A posterior, azaz hátulsó fornix-ban található a hüvely második legmélyebb erogén zónája, amelyet cul-de-sac, azaz zsákutca néven is emleget a tudomány. Hüvelyi közösülés során, misszionárius pózban a pénisz vége, a makk egyenesen az A-pontba hatol. Az erogén zóna folyamatos ingerlése 5-10 perc alatt rendkívül intenzív és hosszan tartó orgazmushoz vezet a nőnél.

Felfedezése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Anterior Fornix erogén zónáról tudományos publikációiban először Dr. Chua Chee Ann maláj tudós tett említést. Kutatásai során eredetileg a hüvelyszárazság enyhítésére keresett megoldást. A kísérletek azt mutatták, hogy a hüvely első falán található legmélyebb pont ingerlése bőséges nedvesedéshez és szexuális izgalomhoz vezet. Az A-pont megfelelő ingerlésével kiváltott orgazmus további előnye, hogy spontán, előjáték nélkül is 10 percen belül bekövetkezik. David Shade szexológus, aki saját maga is felfedezte a fent említett erogén zónát, deep spotnak, azaz mély pontnak nevezte el. Az AFE zóna pontos kiterjedéséről még folynak tudományos viták. Több szakértő szerint ez egy csökevényes női prosztata, ez a teória azonban már egy másik erogén zónával, a G ponttal kapcsolatban is felmerült. Más elméletek szerint a hüvelyben található idegszálak itt egyesülnek. Azon is vitatkoznak, hogy a perineum, a vesicouterine pouch és az anterior fornix külön erogén zónák-e, vagy egybefüggő erogén zónát alkotnak.[1] [2] [3]

Anorgazmia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az orgazmus hiányának megnevezése. Ritkán férfiaknál, de legfőképp a nőknél előforduló szexuális képesség zavar. Nem keverendő össze a frigiditással, mely kifejezés a libidó, a szexuális vágy teljes hiányára utal. Az anorgazmia önmagában nem feltétlenül zárja ki a szex élvezetét, inkább a szexuális csúcspont elmaradását jelenti. Azonban az anorgazmia fennállása esetén a szexuális késztetések is mérsékeltebbek lehetnek, hiszen a szex orgazmus hiányában nem nyújt jelentősebb élményt, kielégülést. Sok esetben a probléma felismerése is nehézségbe ütközik, hiszen számos nő élvezi a szexualitásból származó izgalmat, intimitást, gyengédséget és nincs tisztában azzal, hogy nem él át csúcspontot. Amennyiben az anorgazmia problémaként megfogalmazódik, változást szexuálpszichológus segítségétől lehet remélni.

Az orgazmus színlelése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az anorgazmia kapcsán megjelenő, a szexuális kultúrát érintő jelenség. Amennyiben a partnerek szexuális együttléte során felmerül, hogy a nő számára a szexuális együttlét nem vezet kielégüléshez, szexuális csúcshoz, veszélybe kerülhet a kapcsolat. A férfiak reakciója a problémára széles skálán mozoghat. Egyrészről bizonytalanná válhatnak, saját magukban kereshetik a probléma forrását, másrészről a partnert hibáztathatják. Az ezekből eredő konfliktusok elkerülése érdekében a rossz tapasztalatokkal rendelkező nők az orgazmus színlelésével igyekeznek feloldani a problémát. A színlelés módszerét a nők erotikus filmekre alapozzák vagy egymástól tanulják. A színlelés oka a kapcsolat megromlásától, a partner elvesztésétől való félelem. Bár motivációját tekintve a színlelés pozitív célokat is szolgálhat, mégis végeredményét tekintve megoldásra való törekvés nélkül a probléma állandósítását és a másik fél folyamatos megtévesztését jelenti.

Gyógyszerek által kiváltott orgazmus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Állati orgazmus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Desmond Morris: The Naked Woman: A Study of the Female Body, Jonathan Cape, London (2004)
  2. http://www.heretical.com/miscella/g-spots.html
  3. Dr. Lux Elvira: Szexuálpszichológia. Saxum Kiadó, 2010

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wiktionary-logo-hu.png
Nézd meg az orgazmus címszót a Wikiszótárban!