Orgazmus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Władysław Podkowiński: La Folie (1894). Az orgazmus kitörő erejű élmény

Az orgazmus a nemi aktus tetőpontja; a nemi szervek szexuális ingerlése által kiváltott rendkívül intenzív pszichológiai és fizikai örömérzet, kéjérzet. Az orgazmus euforikus lélektani élmény, melyet önkéntelen testmozgások, izommozgások, megemelkedett pulzusszám, vérnyomás és szapora légzés kísér. Az orgazmus során illetve azt követően a szervezetben neurohormonok (oxitocin és prolactin) termelődnek, amelyek az orgazmus utáni kellemes testi állapot fenntartásáról gondoskodnak néhány percen keresztül. (A kifejezés a görög οργασμός („izgalom”, „duzzadás”) szóból származik. Az orgazmust szokásos esetben (egyben a legkönnyebben) a férfiaknál a pénisz, nőknél a klitorisz közvetlen ingerlése váltja ki, mely történhet szexuális együttlét (más néven közösülés vagy szeretkezés) vagy autoerotikus szexuális tevékenység (más néven önkielégítés vagy maszturbáció) során. A szexuális kultúra részeként gyakori a szexuális partnerek egyidejű orgazmusára való törekvés, azonban ez sok esetben nehezen megvalósítható a nők és a férfiak eltérő szexuális, fizikai adottságai miatt.

Férfiorgazmus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elegendő mechanikus ingerlés, ritkább esetben akár pusztán a szexuális vágy is kiválthatja az orgazmust. A férfiaknál az orgazmussal egy időben bekövetkezik a magömlés (ejakuláció) melynek során a férfi nemi szervéből ejakulátum lövel ki. Az ejakulátum (más néven ondó) a prosztata és más mirigyek váladékában elkeveredve tartalmazza a hímivarsejteket más néven spermiumokat. A ondófolyadék kilövellése a megfelelő izmok musculus cremaster önkéntelen, erőteljes, ritmikus összehúzódása által történik.

Férfiak multiorgazmusa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Általában a legtöbb férfi egy aktus során csak egy orgazmus elérésére képes, bár egyes kivételes esetekben többszörös orgazmus is megfigyelhető.

Női orgazmus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A női orgazmus lezajlása nagymértékben hasonló a férfiak orgazmusához: a hüvelykörnyéki és részben az alhasi, hüvely- és gátkörnyéki (PC-) izomzat ritmikus, önkéntelen összehúzódásával jár, és ellazulás követi.

A női orgazmus biológiai szerepe: A nők orgazmusa szerepet játszik a megtermékenyülés megkönnyítésekor. Az orgazmus alatt a hüvely falának ritmikus összehúzódásai a hüvelytől a méhig hatolnak, ezáltal segítik az ondót eljutni a méhszáj felé, ezért az utódnemzés szempontjából hasznos a nők orgazmusa. Bizonyos pszichológiai, kulturális okokból egyes vélemények külön klitorális és hüvelyi orgazmust különböztetnek meg, azonban más vélemények szerint a szexuális ingerlés eltérő volta az orgazmus lezajlása és élménye tekintetében lényegi eltérést nem jelent. Régóta kérdés a vaginális (tehát a hüvely ingerlése által kiváltott) és a klitorális (tehát a csikló és a kisajkak ingerlése által kiváltott) orgazmus összehasonlítása. A közhiedelem úgy tartja különbség van a két orgazmus között, azonban számos szakértői vizsgálat bizonyította, hogy az orgazmusnak az élmény szempontjából nincsen kettő vagy több típusa, tehát mind a vaginális mind a klitorális orgazmus élménye, érzése ugyanolyan. A hüvelyi orgazmus kiváltásában is az esetek többségében a csikló és a kisajkak ingerlése jelentős szerepet játszik, akár a mozgások által közvetetten, illetve szándék nélkül ingerelve azokat, vagy direkt, szándékos közvetlen ingerléssel. A nők nagyobb része inkább klitorális ingerléssel jut el az orgazmushoz és csupán a nők harmada képes vaginális orgazmusra. Fontos hangsúlyozni, hogy nincs különbség az érzésben, az élményben, és azt is, hogy mindkét esetben ugyanazok a folyamatok zajlanak le, így nem indokolt ennek a kettőnek a megkülönböztetése. Az ezekhez való viszonyulásban viszont adódhatnak különbségek a kapcsolódó hiedelmek, sémák, elképzelések, elvárások miatt. Lényeges, hogy minden nő szempontjából létezik egy olyan ideális közösülési mód, ami a személyes klitorális és vaginális érzékenysége szempontjából megfelelő.

Nők multiorgazmusa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Néhány nő rendelkezik az egymást gyorsan követő orgazmusok elérésének képességével, azonban ez korántsem tekinthető olyan általános jelenségnek, amelyre minden nőnek törekednie lenne érdemes.

Anorgazmia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az orgazmus hiányának megnevezése. Ritkán férfiaknál, de legfőképp a nőknél előforduló szexuális képesség zavar. Nem keverendő össze a frigiditással, mely kifejezés a libidó, a szexuális vágy teljes hiányára utal. Az anorgazmia önmagában, nem feltétlenül zárja ki a szex élvezetét, inkább a szexuális csúcspont elmaradását jelenti. Azonban az anorgazmia fennállása esetén a szexuális késztetések is mérsékeltebbek lehetnek, hiszen a szex orgazmus hiányában nem nyújt jelentősebb élményt, kielégülést. Sok esetben a probléma felismerése is nehézségbe ütközik, hiszen számos nő élvezi a szexualitásból származó izgalmat, intimitást, gyengédséget és nincs tisztában azzal, hogy nem él át csúcspontot. Amennyiben az anorgazmia problémaként megfogalmazódik, változást szexuálpszichológus segítségétől lehet remélni.

Az orgazmus színlelése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az anorgazmia kapcsán megjelenő, a szexuális kultúrát érintő jelenség. Amennyiben a partnerek szexuális együttléte során felmerül, hogy a nő számára a szexuális együttlét nem vezet kielégüléshez, szexuális csúcshoz, veszélybe kerülhet a kapcsolat. A férfiak reakciója a problémára széles skálán mozoghat. Egyrészről bizonytalanná válhatnak, saját magukban kereshetik a probléma forrását, másrészről a partnert hibáztathatják. Az ezekből eredő konfliktusok elkerülése érdekében a rossz tapasztalatokkal rendelkező nők az orgazmus színlelésével igyekeznek feloldani a problémát. A színlelés módszerét a nők erotikus filmekre alapozzák vagy egymástól tanulják. A színlelés oka a kapcsolat megromlásától, a partner elvesztésétől való félelem. Bár motivációját tekintve a színlelés pozitív célokat is szolgálhat, mégis végeredményét tekintve megoldásra való törekvés nélkül a probléma állandósítását és a másik fél folyamatos megtévesztését jelenti.

Gyógyszerek által kiváltott orgazmus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Állati orgazmus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wiktionary-logo-hu.png
Keress rá az orgazmus címszóra a Wikiszótárban!