Önkielégítés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Caucasian man masturbating.jpg

Az önkielégítés, (idegen szóval maszturbálás, férfiaknál tévesen onanizálásnak is nevezik) a saját nemi szervek kézzel vagy szexuális segédeszközökkel történő ingerlése, melynek során a férfi vagy nő közösülés nélkül jut el az orgazmusig.

Célja lehet a meglévő szexuális vágyak levezetése, amikor valaki nem tud vagy nem kíván másokkal szexuális kapcsolatot kialakítani, de öncélúan is előfordul. A házasságban vagy tartós párkapcsolatban élők együttlétének is része lehet maszturbáció (például ha a közösülést valami okból kerülni akarják); egyéni formája viszont (főleg, ha a partnertől eltérő ábrándokhoz kapcsolódik) csökkentheti az egymás iránti szexuális vágyat.

Régen erkölcstelen cselekedetnek tartották[1] (és a katolikus egyház ma is „a tisztasággal súlyosan ellenkező bűnök” közé sorolja[2]). Azért is számít bűnnek, mert a szodómia egyik fajtája. Ezeket 1991-ben kivették a legsúlyosabbak közül. Kutatások alapján azt lehet mondani, hogy a szexualitás tanulásának egyik eleme a maszturbáció. A saját test megismerése és a saját igények felismerése pozitív hatással van az egyénre és ezáltal nemi életére és így a párkapcsolatának egészére is.

Maszturbáló férfi

Férfiak önkielégítésére vonatkozó vizsgálatok szerint a rendszeres maszturbáció (pontosabban a szexuális partner nélküli ejakuláció) segít megelőzni a prosztatarákot, mert kiüríti a felhalmozódó rákkeltő anyagokat: Más adatok azt mutatják, hogy az éremnek két oldala van, egyrészt akik hetente ötnél többször ejakuláltak főként 20 és 50 éves koruk között (elsősorban a húszas éveikben), azoknál harmadával kisebb eséllyel alakult ki prosztatarák, de ugyanakkor túlsúlyba juthatnak a férfi jellegért felelős nemi hormonok, így például hajhullás és egyéb bőrirritációk jelentkezhetnek.[3] Ezen eredményeket 2009-ben készült kutatási eredményekkel cáfolták, azt bizonyítva, hogy mégis összefüggés van 20-as és 30-as életkor között végzett túlzott mennyiségű önkielégítés és a prosztatarák között.[4]

Nőkre vonatkozó vizsgálatok elsősorban azt emelik ki, hogy elősegíti az ún. orgazmuskészség kialakulását. Fentiek mellett, bár meglehetősen lassan, de egyre inkább teret nyer a női maszturbáció fontosságának és természetességének bemutatása is. A női maszturbációt ugyanis, egyfajta titok és bűntudat övezte, övezi, mintha a maszturbáció csak a férfiak előjoga lett volna, pedig a történelemben számos utalás található arra, hogy már eleink is művelték. Mára már bizonyított, hogy a női maszturbáció egészséges, és normális keretek között, jótékony hatású, és fontos a nőnek a saját teste megismerésének tekintetében is. Fontos szerepe van a szexuális feszültség levezetésében is, főként az idő előtti, súlyos következményekkel járó, felelőtlen nemi kapcsolat létesítésének megelőzésére, kellő felvilágosítás mellett.

Önkielégítés mint függőség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ha az emberi és szexuális kapcsolatokat nagy mértékben háttérbe szorító - vagy esetenként az emberek közötti szexuális interakciót helyettesítő - mértékben van jelen valaki életében (és ez nem pl. börtönhöz hasonló külső kényszer), akkor ez egyfajta függőség jele is lehet, pl. pornófüggőség.[5],[6] Az igazi intimitást hárító, partnereiket gyakran váltogató szex- és szerelemfüggők, illetve az ember-ember közötti szexualitás helyett pornográfiát preferáló pornófüggők önsegítő csoportja az Anonim Szex- és Szerelemfüggők, amely az Anonim alkoholisták által alkalmazott 12 lépéses módszer mintájára megalkotta a szexfüggők 12 lépéses öngyógyító módszerét.[7]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Az önkielégítést a 19. század végén, 20. század elején a lexikonok és orvosi könyvek még önfertőzés címszó alatt említik.
  2. A katolikus egyház Katekizmusa, III. rész, II. szakasz, II. fejezet, 6. cikkely, A hatodik parancsolat, IV. A házasság méltóságának megsértései, 2396.
  3. Masturbation 'cuts cancer risk', BBC, 2003. július 16.; A maszturbálás véd a prosztatarák ellen, Hotdog, 2006. november 26.; Önkielégítéssel a rák ellen, Tabu, 2007. szeptember 27.
  4. [1]
  5. Az önkielégítés hatása a szexualitásraBede Zsuzsa írása a Szexhelp.hu-n
  6. Máté Gábor: A sóvárgás démona
  7. Anonim Szex- és Szerelemfüggők

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Önkielégítés témájú médiaállományokat.