Tintagel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tintagel
A tintageli vár maradványai
A tintageli vár maradványai
Közigazgatási adatok
Ország Egyesült Királyság
Országrész Anglia
Régió Délnyugat-Anglia
Irányítószám PL34
Körzethívószám 01840
Népességi adatok
Teljes népességismeretlen
Terület19,73 km²
Időzóna GMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 50° 39′ 47″, ny. h. 4° 45′ 00″Koordináták: é. sz. 50° 39′ 47″, ny. h. 4° 45′ 00″
Tintagel weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tintagel témájú médiaállományokat.

Tintagel (korniul Dintagell) egy falu Cornwallban az Atlanti-óceán partján. A falu és a hozzá közel található tintageli vár Artúr király és a kerekasztal lovagjainak a története miatt vált híressé. A falu nagyon vonzza magához a turistákat és a túrázókat is.

A mai Tintagel régen Trevena (korniul Tre war Venydh) néven volt ismeretes. Eredetileg Geoffrey of Monmouth (Galfridus Monemutensis) történeteiben szerepel a kapcsolat Artúr király és a falu között. Az Artur-mitológia színhelyeként következő alkalommal Alfred Tennyson Idylls of the King című versében szerepel. A falu a váron kívül a tintageli régi posta miatt is híres, amit a XIV. században építettek. A XIX. századtól működött postaként, ma pedig a természeti és történelmi értékeket kezelő nemzeti hivatal tulajdonában van.

Az 1930-as években nagyobb ásatások kezdődtek a területen, amit C. A. Ralegh Radford vezetett. Ezeke helyszíne a XII. századi kastély és környéke volt. Az ásatások eredményeként előkerült egy magas rangú kelta monostor, egy fejedelmi erődítmény vagy kereskedelmi település, ami az V. vagy a VI. századból származik, rögtön a rómaiak kivonulását követő időből. Az itt talált Földközi-tengerről származó olaj és a borosüvegek arra engednek következtetni, hogy a birodalom bukását követően ez a terület nem csak egy fennmaradt jelkép volt, hanem kereskedelmi kapcsolatok fűzték össze más területekkel. Értékes dolgok a mediterrán területekkel egyidőben jelentek meg itt is.[1] 1998-ban egy ásatások előkerült egy korabeli település, amit Artur kövének hívnak, és újabb adalékul szolgált Tintagel Artur-kori legendájához.

Fontos terület a falut körülölelő tengerpart, mert itt sok devoni pala van. Egy mérföldre északra Tintageltől Treknow irányába jelentősen bányászták ezért a nehezen hozzáférhető tetőfedő anyagért. A víz türkizkék színét a Tintagel körüli palának, sónak köszönheti, mely sok ónt tartalmaz. Erős napsütésben lehet látni meleg víznél ezt a jelenséget. Bár Tintagelnek nincs strandja, félórányi gyaloglásra fekszik innét a Trebarwith part, mely talán Cornwall legjobb strandja, tiszta, átlátszó vízzel és élvezetes hullámokkal.

Tintagel temploma Pál apostolnak lett felszentelve, melynek falai között 30 000 darabból kirakott mozaik található. 2008 januárjától, a templom felszentelésének 40. évfordulójától kezdve látható a helyi festő, Nicholas St John Rosse műve, Leonardo da Vinci Utolsó vacsorájának másolata. Országszerte főhírként terjedt, hogy az apostolok alakját helyben lakókról mintázta, és a szereplők mai ruhában vannak megörökítve.[2] Szintén világszerte jönnek ide, hogy megnézzék gyermekük nevét, akikkel elvetéltek vagy akik halva születtek. Az ő neveiket az Elvetéltek és halva születettek könyvében jegyzik fel, amit a falu templomában őriznek.

A régi posta

Refrenciák[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Tintagel
A Wikimédia Commons tartalmaz Tintagel témájú médiaállományokat.