Tápióbicskei csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tápióbicskei csata
A tápióbicskei ütközet (Than Mór festménye)
A tápióbicskei ütközet (Than Mór festménye)

Konfliktus1848–49-es forradalom és szabadságharc
tavaszi hadjárat
Időpont1849. április 4.
HelyszínTápióbicske, Pest vármegye
EredményMagyar győzelem a császári erők felett
Szemben álló felek
 Magyarország Habsburg Birodalom
Parancsnokok
 Damjanich János vezérőrnagy
 Klapka György vezérőrnagy
 Josip Jelačić altábornagy
Szemben álló erők
22 700 fő
56 ágyú
16 000 fő
44 ágyú
Veszteségek
kb. 130 főkb. 300–400 fő
é. sz. 47° 22′ 16″, k. h. 19° 41′ 24″Koordináták: é. sz. 47° 22′ 16″, k. h. 19° 41′ 24″
A Wikimédia Commons tartalmaz Tápióbicskei csata témájú médiaállományokat.

A tápióbicskei csata jelentős összecsapásnak számít az 1848–49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának kezdetén. Klapka György és Damjanich János vereséget mért Josip Jelačić erőire Tápióbicskénél 1849. április 4-én.

Előzmények[szerkesztés]

Április 1-jén a felderítésre kiküldött Schlik tábornok csapata keveredett összecsapásba Hatvannál, majd a másnap ideérkező teljes VII. hadtest Poeltenberg Ernő és Gáspár András vezetésével üldözte el Hatvan mögé. Schlik nem jutott érdemi információhoz, viszont a magyar csapatok is inkább csak morális sikert értek el. Ezután Gáspár ezredest tábornokká és hadtestparancsnokká nevezték ki.

A csata[szerkesztés]

Közben a másik három hadtest is a tervek szerint haladt, és április 4-én az I. hadtest elérte Tápióbicskét. Klapka György hadtestparancsnok azt hitte, a faluban csak az ellenség poggyásza van, ezért a nagy zsákmány reményében úgy döntött, rajtaüt az ellenséges csapatokon. A faluban azonban Jellasics vezetésével az egész Rastics-dandár tartózkodott, mely ellentámadásával kavarodást és nagy veszteséget okozott Klapka csapatainak, melyek fejvesztve menekültek a Tápió hídjához. A csata menetét Damjanich János III. hadtestének megérkezése fordította meg. A Leiningen-dandár a 3. és 9. (vörössipkások) honvédzászlóalja Földváry Károly vezetésével hősies küzdelemben elűzte az ellenséget, és megtisztította a falut.

Következményei[szerkesztés]

Windisch-Grätzet nem tájékoztatták kellőképpen a csatáról, aki így továbbra sem tudta a magyar főerők tartózkodási helyét. Emiatt április 5-én a Zagyva irányában erőszakolt felderítésre küldte a Jellasics-hadtestet. A felderítés bizonyossá tette számára, hogy a magyar fősereg nem itt tartózkodik; azt azonban továbbra sem sikerült megtudnia, hogy a fősereg északról vagy délről akarja őt átkarolni. Előbbi esetben Komárom felmentése, utóbbiban pedig a Pest felé történő visszavonulás lehetőségének elvágása veszélyeztette őt. Ezért Schlik hadtestét Gödöllőhöz, Jellasicsét Isaszeghez, Wrbnáét pedig Váchoz rendelte, és további három dandárral és egy hadosztállyal megerősítette. Így a császári csapatok minden eshetőségre felkészültek, azonban túl nagy, mintegy 54 km hosszú és 30 km mély arcvonalat vettek föl, melyet egy nap alatt sem lehetett teljesen összevonni. Görgei április 5-én előrenyomulást rendelt el, amelynek értelmében a VII. hadtestnek Aszódot és Bagot kell elfoglalnia, a III-nak Kókán át Isaszegre, az I-nek Isaszegre, balszárnyának Pécelre, míg a II-nak Dány és Zsámbok térségébe kellett eljutnia. Ez jó elhelyezkedést, könnyen összpontosítható csapatokat és kis (22×22 km-es) arcvonalat eredményezett.

Források[szerkesztés]