Szlovéniai forgalmi rendszámok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szlovén forgalmi rendszámok szócikkből átirányítva)
Jelenlegi szlovén forgalmi rendszám

Szlovénia 1991. június 25-én szakadt el Jugoszláviától, majd az év végétől használják a jugoszláv rendszámok helyett a saját szlovén forgalmi rendszámot.

A szlovén ábécé betűi szerepelhetnek a rendszámokon, kivéve: Č, Š és Ž betűket. A múltban X, Y és W betűvel ellátott táblákat is kiadtak, mára ez papíron lehetséges, de nem gyakori. Tehát 22 fajta betű előfordulása lehetséges.

Jelenlegi rendszámok[szerkesztés]

1991-es rendszám
KP = Koper
2004-2008 közötti rendszám
KR = Kranj
2008 utáni rendszám
LJ = Ljubljana

1991-es sorozat[szerkesztés]

Az 1991-ben bevezetett új rendszám teljesen szakított a régi jugoszláv rendszámok formátumával.

A normál, általánosan használt rendszám fehér alapon fekete karakterekkel írt, két latin betű (területkód) - városcímer - maximum két szám, melyből az első betű is lehet - kötőjel - három szám, melyből az utolsó betű is lehet (pl.: LJ*N9-99N), világoszöld kerettel.

Méretei megfelelnek az európai szabványnak:

  • az egysoros 520 mm * 120 mm
  • a kétsoros: 340 mm * 220 mm
  • motorkerékpár: 150 mm * 150 mm

Pótkocsikon a karaktercsoportok sorrendje fordított, elöl van az ötkarakteres sorozatszám, aztán a címer, majd a területkód, pl.: N9-99N*LJ.

A motorkerékpárok rendszáma csak négyjegyű sorozatszámmal rendelkezik, melyből az első és az utolsó betű is lehet, pl.: LJ*25-1A.

A mopedrendszámok fehér alapúak, piros felirattal és a felirat két sorban található rajtuk. A rendszám mérete: 105 mm * 130 mm.

Lehetőség van személyre szabott rendszámok vásárlására is, ezeknél a sorozatszám helyén található a választott felirat, pl: LJ*FRANCE1.

2004-es sorozat[szerkesztés]

2004. május 1-jétől (Szlovénia belépése az EU-ba) a rendszám bal szélén egy 40 mm széles függőleges kék sávban felül az Európai Unió zászlaja, alatta fehér színnel az SLO felirat is megtalálható. Ezzel egy időben a rendszám kerete feketére változott és a karakterek betűtípusa is másfajta lett. Más paramétereiben a rendszám megegyezik az 1991-es eredetijével.

2008-as sorozat[szerkesztés]

2008-tól visszatértek a zöld kerethez, és a betűtípus is megváltozott.

Területi betűkódok[szerkesztés]

A szlovén forgalmi rendszámok területi betűkódjai.

A normál szlovén rendszámok első (pótkocsikon utolsó) két karaktere egy területkód. Az egyes körzetek kódjai a következők. A területkódot egy címer követi, amely a régiókon belüli nagyobb városok/községek címere lehet, összesen 54 darab címert használnak.

Speciális formátumok[szerkesztés]

A normál rendszámok mellett Szlovéniában is található számos különleges, speciális rendeltetésű rendszám is, melyek a következők:

Ideiglenes[szerkesztés]

Ideiglenes rendszám, LJ = Ljubljana

A jelenleg használt rendszámok lényegében megegyeznek a normál formátumúakkal, azzal a különbséggel, hogy az utolsó sorozatszám helyett az érvényesség évének utolsó két karaktere található egymás alatt, pl.: CE*E4-55 04.

2004 előtt a rendszám alapszíne világoszöld volt.

Export[szerkesztés]

Export rendszám, MB = Maribor

Akkor használják, ha a jármű véglegesen elhagyja az országot.

A jelenleg használt rendszámok lényegében megegyeznek a normál formátumúakkal, azzal a különbséggel, hogy a háttér sárga és a keret zöld színű, valamint az utolsó sorozatszám helyett az érvényesség hónapjának és évének utolsó két karaktere található egymás alatt, pl.: LJ*S6-10 0604.

2004 előtt a rendszám kerete a normál rendszámokéhoz hasonlóan zöld volt, de a karaktereket már akkor is vörössel írták.

Próba[szerkesztés]

Rövid távú ideiglenes rendszámként használják, készülhet fémből és papírból is. Ha fémből készül, a sorozatszám háromjegyű, és tartalmazza a címert is, mérete 340 mm * 150 mm. Ha papírból készül, akkor formátuma megegyezik a normál rendszámokéval, de a címer helyett kötőjelet használnak, mérete nem szabványos. Mindkét esetben a rendszám felső részén a PREIZKUŠNJA felirat látható.

Nehéz gépjárművek[szerkesztés]

Extrém túlsúlyos tehergépjárműveken és pótkocsikon használják.

A jelenleg használt rendszámok lényegében megegyeznek a normál formátumúakkal, azzal a különbséggel, hogy a rendszám vörös alapon fehér karakterekkel írtak, pl.: LJ*47-456.

Mezőgazdasági[szerkesztés]

Mezőgazdasági rendszám, MB=Maribor

A rendszám sötétzöld alapon fehér karakterekkel írt, a felső sorban két latin betű (területkód) - városcímer, alatta két szám, melyből az első betű is lehet - kötőjel - két szám, melyből az utolsó betű is lehet, fehér kerettel. Mérete: 220 mm * 220 mm.

Sematikus ábrázolása:

  MB* 
A9-99
 

Rendőrségi[szerkesztés]

Rendőrségi rendszám
6 = Postnoja

A jelenleg használt rendszámok lényegében megegyeznek a normál formátumúakkal, azzal a különbséggel, hogy a karakterek és a keret színe kék, valamint a területkód helyett fix P betűt (Policija) használnak, a városcímer helyett pedig a rendőrség címere látható.

Sematikus ábrázolása:

P*01-999

A sorozatszám első számjegye a rendőrségi régiókat jelöli, melyek a következők:

  • 01 - Ljubljana
  • 02 - Maribor
  • 03 - Novo Mesto
  • 04 - Muraszombat (Murska Sobota)
  • 05 - Kranj
  • 06 - Postojna
  • 07 - Koper (Capodistria)

Katonai[szerkesztés]

Katonai rendszám
2 = Maribor

A jelenleg használt rendszámok lényegében megegyeznek a normál formátumúakkal, azzal a különbséggel, hogy a területkód helyett fix SV betűket (Slovenska Vojna) használnak, a városcímer helyett pedig a katonaság címere látható.

Sematikus ábrázolása:

SV*01-999

A sorozatszám első két számjegye a katonai régiókat jelöli, melyek a következők:

  • 01 - Ljubljana
  • 02 - Maribor
  • 03 - Novo Mesto
  • 04 - Muraszombat (Murska Sobota)
  • 05 - Kranj
  • 06 - Postojna
  • 07 - Koper (Capodistria)

Teherszállító járművek rendszáma inverz színű, azaz fekete alapon fehér karakterekkel írt.

1997 előtt a betűk SV helyett TO (Teritorske Osvoboditve) voltak.

Diplomáciai[szerkesztés]

Diplomata rendszám
CD = Diplomáciai testület tagja

A rendszám fehér alapon fekete karakterekkel írt, fix világoszöld diplomáciai kód - szóköz - maximum három szám (országkód) - kötőjel - két szám, fekete kerettel. Méretei megegyeznek a normál rendszáméival, és 2004 óta a kék sáv is megtalálható a bal oldalon.

A diplomáciai kód a következő lehet:

  • CDM - Nagykövet
  • CD - Diplomáciai testület tagja
  • CC - Konzulátusi testület tagja
  • M - Technikai személyzet

2000 előtt a jugoszláv formátumot használták, ami fekete alapon okkersárga karakterekkel írt két latin betű (területkód) - szóköz - két szám (országkód) - kötőjel - egy latin betű (diplomáciai kód) - három szám - szóköz - az érvényesség évének utolsó két számjegye, okkersárga kerettel formátumú volt. 1997-ben a invertálták a színeket, és az érvényesség ideje lekerült a rendszámról.

Az akkor kódok jelentése a következő volt:

  • A - Diplomáciai/Konzulátusi testület tagja
  • E - Külföldi gazdasági társaság képviselője
  • M - Diplomáciai képviselet dolgozója
  • P - Külföldi kulturális képviselet/média tagja

Történelmi rendszámok[szerkesztés]

Régi jugoszláv rendszám
LJ = Ljubljana

Jugoszláv rendszám[szerkesztés]

Szlovénia jelenlegi formájában 1991-ben nyerte el függetlenségét Jugoszláviától. Addig az ott rendszeresített formátum futott az utakon. Általános formája fehér alapon fekete karakterekkel írt, két betű (területjelölő kód) - vörös csillag - két, vagy három számkód - kötőjel - két, vagy három számkód volt (pl.: LJ*25-56, LJ*256-987)

Szlovénia területére eső volt jugoszláv területkódok: CE, GO, KP, KR, LJ, MB, MS, NM.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Vehicle registration plates of Slovenia című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]