Szerkesztővita:Gerarp

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Regasterios 4 évvel ezelőtt a(z) Téged ábrázoló fotó témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Gerarp!

Üdvözlünk!

Figyelmedbe ajánljuk:

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!


Mentor · Ha akarod, akkor melléd áll egy segítő, a te személyes mentorod, és segít a szerkesztéssel kapcsolatos gondjaidban. Ide kattintva találsz erről többet. | Segítség · Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra is írhatsz kérdéseket. Ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni. | Tudakozó · Egy tudakozót is működtetünk. Ott viszont olyan kérdésekre kaphatsz választ, amit egy lexikonban keresne az ember.


Ha van kedved, mutatkozz be szerkesztőtársaidnak, ide kattintva. A szerkesztői lapodon írjál a érdeklődési körödről, nyelvtudásodról. Az a lap csak a tiéd. Kialakításához segítséget itt találsz. | Ilyen vitalapja, „szerkesztővitája” is van minden szerkesztőnek, mint ez a lap itt. Aki neked üzenni akar valamit, az ide fog írni, téged pedig egy sárga csík a lap tetején automatikusan figyelmeztet az új üzenetre. A cikkeknek is van vitalapjuk, ott a cikk kialakítását tárgyalják meg az érdekelt szerkesztők. | Kérünk, hogy az eszmecserék során így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Szajci reci 2008. január 16., 19:55 (CET)Válasz


If you don't speak Hungarian, please click here.

Címer[szerkesztés]

Szia! a településeknél a címer licenc-t nem szokás levenni. ne tedd köszi. Szajci reci 2008. január 16., 19:55 (CET)Válasz

Szia! Én sem szokom, csak bénáztam egy kicsit. Üdvözlettel. Gerarp

Fájl:Bertold Heimbürge.jpg[szerkesztés]

Szia, ha a fotót te készítetted, kérlek válassz hozzá egy szabad licencet a Wikipédia:Képek licenceinek megadása oldalról. Saját fotókhoz általában a {{kettős licenc}}(?) vagy a {{cc-by-sa-3.0}} licencet ajánljuk. A kép oldalára a LIcenc szakasz alá kell betenni a licenc sablonjának kódkát ebben a formában:

{{kettős licenc}}

Licenc nélkül sajnos nem maradhat a kép, mivel így nem tudni a felhasználási feltételeit.

Ha a képet nem te készítetted, hanem egy weblapon találtad valahol, akkor a kép csak a szerző írásos engedélye mellett maradhat. További segítséget nyújt a Wikipédia:Felküldési útmutató oldal. Kérlek csak olyan képet tölts fel, amit szócikkben használni szándékozol, a sokáig semmilyen szócikkben nem használt képekeket időről időre törölni szoktuk. Ha bármi kérdésed lenne, vagy tudok bérmiben segíteni, szólj nyugodtan, a nevem utáni levélboksz linken találsz meg. Üdv – Timish levélboksz 2009. december 2., 11:44 (CET)Válasz

Mentor[szerkesztés]

Szia! Szóltam, hogy HoremWebet keresed mentornak. Addig is felteheted a kérdéseidet a vitalapomon. Tambo vita 2011. január 14., 14:27 (CET)Válasz

  • Köszöntelek, és köszönöm szépen a bizalmadat! Örömmel segítek neked az kezdeti időszakban, és persze később is. Általában este (vagy éjszaka) férek a Wikipédiához, úgyhogy ilyenkor számíthatsz tőlem válaszokra, segítségre. Természetesen máskor is előfordulhatok, főleg vasárnaponként. ;-) Ha bármi aktuális kérdésed van, írj a vitalapomra, vagy akár ide, a saját vitalapodra is, mostantól azt is figyelni fogom. Természetesen akkor sem sértődöm meg, ha alkalmasint más segítségét is igénybe veszed – ha már Tambo ilyen előzékenyen felajánlotta. Üdvözöllek a fedélzeten! HoremWeb, azaz HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2011. január 14., 23:06 (CET)Válasz

A szócikked állapota és egyéb dolgok[szerkesztés]

Szia! Látom, ügyesen haladsz a szócikkel! Ha kérdésed van, valami nem tiszta, kérdezzél ám, úgy tudok a leghatékonyabban segíteni.

Két nagyon fontos dologra hívnám fel a figyelmedet. Az, aki a Wikipédia bármelyik lapjára látogat, a bevezető alapján dönti el, hogy tovább akar-e olvasni. Ezért nagyon fontos, hogy a bevezető, ahol nálad csak egyetlen mondat szerepel, a szócikk rövid, tárgyilagos és érdekes összefoglalása legyen. Talán ez az a szakasz, aminek a stílusára a legjobban oda kell figyelni.

A másik, hogy az öncikkekkel alapban nincs probléma, ha a Wikipédia nevezetességi követelményeinek megfelelők, tárgyilagosak, és forrásokkal alátámaszthatók. Nálad a tárgyilagosság összességében megvan. (Határeset a „Tanárai nemigen értékelték a rajz és a festészet iránt mutatott érdeklődését.” – ez olyan kijelentés, amihez külön forrást kell megadni, ha van, mert esetleg bántó is lehet az említett tanárokra, vagy a leszármazottaikra nézvést.) A nevezetességet és az alátámaszthatóságot forrásokkal kellene igazolni (ami nem személyed ellen irányuló kérdés, egész egyszerűen sok olyan öncikk van, ami nem üti meg a mércét: fél éve működő garázszenekaroktól az önjelölt zsenipalánta tinikig – ezért kellett egy vízválasztót meghatározni), ezért ha van olyan független cikk, kritika, akár művekről, akár kiállításokról, akkor azokat a források között minél nagyobb számban célszerű feltüntetni. Az is egy kellemetlen, de célszerű elvárás a Wikipédián, hogy ami a cikkeinkbe belekerül, nem lehet első közlés. Mivel van honlapod is, az ott megjelent dolgokra már lehet hivatkozni – ez ügyben látok némi ellentmondást az útmutatók szövegében, de az elvben nem: az élő személyek esetében a leghitelesebb forrás a saját közlés. (Ez a nevezetességre nem áll, és pontosan körülírtak az egyéb feltételei is.) A legjobb azonban, ha független forrásokat tudsz felmutatni. Néhányat már be is tettél, ami nagyon jó, de a webes forrásoknál jobb, ha nyomtatott (sajtóból, könyvből származó) is van. Ne értsd félre, ez önmagában nem kritérium, csak tovább javítja a megítélést. (Ezeket első sorban megerősítésnek, iránymutatónak vedd, azon kívül egy ilyen cikknél mindig jó, ha az ezekre vonatkozó kérdésekre kész, az útmutatóknak megfelelő válaszaid vannak.)

A linkekkel kapcsolatban: a forráshivatkozásokat egy meglehetősen bonyolult sablonnal szoktuk végezni, ami a hivatkozáskezelő oldalak számára is használhatóvá teszi ezeket, és egységes szerkezetet ad. A Kutmagazin linkjét megcsináltam azzal, a többi fent lévőt egyelőre nem látom szükségesnek így bonyolítani. A www.galeria-gergely.hu linket viszont átalakítottam úgy, ahogyan a Wikipédián kívülre mutató linkeknél szokás. A maradékot is ilyen alakra kellene hozni – azért nem csináltam meg azokat is, hogy a minta alapján magad is gyakorolhass rajtuk. Szerintem, ha ennyit megcsinálsz, utána már rutinból menni fognak.

Igaz, csak röviden, de körülnéztem a képeid között is. A fotóid is nagyon tetszenek, a festményeid közül pedig némelyik Cene gál István barátom képeire emlékeztet.

Üdvözöl: HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2011. január 18., 21:42 (CET)Válasz

Címerek újra[szerkesztés]

Szervusz! A címerekkel pontosan mi is volt a gondod? Azt látom, hogy a feltöltött címerek és az általad tervezettek között elég randa eltérések vannak. Ráadásul a feltöltött címerek is jpg formátumúak, amit a Wikipédia szeretne az ilyen vonalas ábrák esetében svg-re cserélni. Meg tudod csinálni őket svg-re? Ha igen, akkor a Wikimedia Commonsban kellene lecserélni a fájlokat. Természetesen ebben is segítek.

Csány laptörténetét néztem, ott azért törölték ki a címer és a zászló tervezésére vonatkozó szerkesztésedet, mert abban a formában durva reklámnak minősül. Az irányelveknek valami ilyen formában felelne meg: „A település zászlaját és címerét Gergely Árpád festőművész tervezte[1]” – és a jegyzetben egy független forrás, ami alátámasztja. Ebben az esetben a tényszerűség is megvan, a semleges nézőpont is érvényesül, a link is ott van a művész cikkére, annak alján meg ajánlott külső linkként a honlapja – ezzel a láncolattal már elfogadható. De itt is a független forrás lényeges. --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2011. január 18., 22:00 (CET)Válasz

Infobox, építés sablon[szerkesztés]

Szervusz! Kitettem az oldalra az {{építés alatt}}(?) sablont. Ha ilyen van az oldalon, a többi szerkesztő látja, hogy dolgozol rajta, és elvileg nem nyúlnak bele (hacsak nincs valami kapitális hiba rajta). Kiraktam a {{festő infobox}}(?) sablont is: ezt kell megfelelően feltöltened adatokkal ahhoz, hogy olyan legyen, mint amit említettél. Természetesen csak azokat az adatokat kell kitölteni, amik ismertek, és forrásokkal igazolhatók. A te esetedben azt hiszem, hogy az igazolhatóság nem kérdés.

A szakaszok sorrendjével van egy kis gond. Az újságcikkeket a források után, ajánlott irodalom gyanánt kellene felsorolni, de még jobb lenne, ha azok, amelyek forrásként is használhatók (a cikk állításai meg vannak említve benne), hivatkozásnak tennéd meg. Erre azért van szükség, mert senki nem tudhatja, hogy ki írta a cikket, és mennyire volt kompetens – ráadásul bárki állíthatja, hogy ő a cikkben szereplő személy, és a források megfelelő alkalmazása támpontot nyújt a hitelességre.

Az idézet a végén, a Kritika szakaszban, ebben a formájában nem való Wikipédia-cikkbe. Ha benne van, akkor forrásmegjelöléssel kell ellátni, és a törzsszöveg végére, a művek felsorolása elé kell tenni. A műveket mindenképpen a cikk végén, a hivatkozások és az ajánlott irodalom elé kellene tenni.

Javaslom, hogy keress néhány olyan, festőkről szóló cikket, amely kiemelt. Hirtelenjében a Jan Vermeer van Delft jut eszembe, és nézd meg, hogy ott milyen szakaszok, milyen sorrendben vannak, és azok közül mi használható a te cikkedben. Amúgy is érdemes mintaként a kiemelt cikkeket nézegetni, mivel azok a Wikipédia irányelveit pontosan betartó, tartalmilag is korrekt, megfelelően tagolt, stb. cikkek. Érdemes esetleg választani a szép cikkek és a legjobb cikkeink körül is, mert ott rendszerint rövidebb, áttekinthetőbb, de már-már kiemelt szintű cikkekből lehet módszereket ellesni. (A legjobbak általában a témájuk miatt rövidek, nem érik el a kiemelt cikkek mélységét, de jobban áttekinthetők.)

Ha kérdésed van, a legjobb az, ha ide írsz. Természetesen örömmel válaszolok e-mailben is, de gyakran előfordul, hogy e-mailt csak két-három naponta nézek, míg a wikipédiára gyakrabban. --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2011. január 20., 21:07 (CET)Válasz

Infobox, építés sablon[szerkesztés]

Szervusz! Kitettem az oldalra az {{építés alatt}}(?) sablont. Ha ilyen van az oldalon, a többi szerkesztő látja, hogy dolgozol rajta, és elvileg nem nyúlnak bele (hacsak nincs valami kapitális hiba rajta). Kiraktam a {{festő infobox}}(?) sablont is: ezt kell megfelelően feltöltened adatokkal ahhoz, hogy olyan legyen, mint amit említettél. Természetesen csak azokat az adatokat kell kitölteni, amik ismertek, és forrásokkal igazolhatók. A te esetedben azt hiszem, hogy az igazolhatóság nem kérdés.

A szakaszok sorrendjével van egy kis gond. Az újságcikkeket a források után, ajánlott irodalom gyanánt kellene felsorolni, de még jobb lenne, ha azok, amelyek forrásként is használhatók (a cikk állításai meg vannak említve benne), hivatkozásnak tennéd meg. Erre azért van szükség, mert senki nem tudhatja, hogy ki írta a cikket, és mennyire volt kompetens – ráadásul bárki állíthatja, hogy ő a cikkben szereplő személy, és a források megfelelő alkalmazása támpontot nyújt a hitelességre.

Az idézet a végén, a Kritika szakaszban, ebben a formájában nem való Wikipédia-cikkbe. Ha benne van, akkor forrásmegjelöléssel kell ellátni, és a törzsszöveg végére, a művek felsorolása elé kell tenni. A műveket mindenképpen a cikk végén, a hivatkozások és az ajánlott irodalom elé kellene tenni.

Javaslom, hogy keress néhány olyan, festőkről szóló cikket, amely kiemelt. Hirtelenjében a Jan Vermeer van Delft jut eszembe, és nézd meg, hogy ott milyen szakaszok, milyen sorrendben vannak, és azok közül mi használható a te cikkedben. Amúgy is érdemes mintaként a kiemelt cikkeket nézegetni, mivel azok a Wikipédia irányelveit pontosan betartó, tartalmilag is korrekt, megfelelően tagolt, stb. cikkek. Érdemes esetleg választani a szép cikkek és a legjobb cikkeink körül is, mert ott rendszerint rövidebb, áttekinthetőbb, de már-már kiemelt szintű cikkekből lehet módszereket ellesni. (A legjobbak általában a témájuk miatt rövidek, nem érik el a kiemelt cikkek mélységét, de jobban áttekinthetők.)

Ha kérdésed van, a legjobb az, ha ide írsz. Természetesen örömmel válaszolok e-mailben is, de gyakran előfordul, hogy e-mailt csak két-három naponta nézek, míg a wikipédiára gyakrabban. --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2011. január 20., 21:07 (CET)Válasz

Infobox, képek szerkesztése[szerkesztés]

Szervusz HoremWeb! Nagy nehezen elkészültem a szerkesztésekkel. A bélyegképek nagyságát úgy választottam meg, hogy a szakaszokban a szöveg nagyjából a képek aljáig érjenek. Így talán esztétikusabb, mintha sok üres fehér felület maradt volna a képek mellett és alatt. Kérlek ellenőrizd le és ha jó véglegesítsd. Előre is Köszönöm!

Szervusz Gerarp!

Sajnos ezt az interneten nem tudod elérni, mert egy rakás különböző felbontáson, képernyőbeállítással használják a Wikipédiát. Az 1920×1200-as felbontású monitorok is jócskán elterjedtek már, de asztali gépeknél, notebookoknál még gyakori az 1024×768-as felbontás, a másik oldalon meg rohamosan terjednek a handheld kategóriából kinövő hordozható megjelenítők: okostelefonok, tabletek, pad-ek, ahol a 320×480, 480×800 pixeles képernyőméretek tűnnek szabványosnak, és az utóbbiakon teljes oldalszélességű böngésző fut. Ahhoz tehát, hogy az ideális elrendezést megtaláld, kell egy olyan böngésző, amelyik számszerű értékkel méretezhető, és azon kell, minél több felbontáson tesztelni az oldalt. A Google Chrome-hoz van olyan kiegészítő, ami ezt tudja, az Opera pedig annyiban segít, hogy beállítható, hogy kiírja a fejlécre, hogy éppen mekkora a használt ablakméret. Így a megfelelő értékekre huzigatva tesztelni lehet egy nagyobb képernyőn, hogy egy netbook vagy egy okostelefon vagy e-könyvolvasó mit csinál a lapból.

Körülbelül ez az oka annak, hogy nem szoktunk 300px-nél szélesebb bélyegképet tenni a cikkbe, hacsak nem teljes hasábszélességet biztosítunk neki (ekkor segítségünkre van a {{széles kép}}(?) sablon), és nem szoktunk egymás mellé több, széles képet tenni. Nincs rá kialakult érték, de én a 150px szélességet szoktam irányadónak venni (azaz ettől térek el, ha kell).

Örömmel látom egyébként, hogy haladsz a cikkel, és nagyon jó lett az infoboxba tett kép! (Hogy rólam miért nem képes senki ilyet csinálni? :D )

Lehet, hogy mostanában egy kicsit nagyobb késéssel fogok tudni csak válaszolni, mert összeszedtem egy alapos influenzát - vagyok, örömmel segítek, csak kissé rapszodikusan. Remélem, hogy nem tart sokáig… Üdvözöl HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2011. január 24., 11:31 (CET)Válasz

Aláírás használata[szerkesztés]

Azt hiszem, nem mondtam még, de az a szokásunk, hogy az aláíráshoz a ~~~~ (négy darab tilde) jelölést használjuk. Ennek hatására a Wikipédiát üzemeltető program beszúrja azt az aláírásunkat, amit a Beállításaim menüpontban tudunk megváltoztatni. Az előnye ennek az, hogy alaphelyzetben tartalmaz egy linket a szerkesztői lapunkra, és egyet a vitalapunkra (lehetővé teszi ez által a kapcsolatfelvételt, no meg azt is, hogy a másik szerkesztő ne nézzen minket tizenéves tejfelesszájúnak), valamint pontos dátummal és időponttal jelzi, hogy mikor írtunk alá. Az időpont sok érdekes helyzet kulcsa lehet, nem mindegy, hogy két perce, két napja vagy két éve írt valaki valamit, amire válaszolnánk… :-) Az aláírást úgy is beszúrhatod (ha például a tilde elérése nehézkes a billentyűzeteden), hogy a szerkesztőablak feletti ikonok közül az ötödik, tollat ábrázoló ikonra kattintasz. Az aláírás egyik plusz hatása, hogy a legtöbben egyfajta stílusjegyként is használjuk – én éppen a hieroglifákkal, más a beleépített apró kis poénnak, vagy kedvességnek szánt képpel, szellemes megfogalmazással. A lényeg az, hogy mindenképpen informatívabb a négy tildével használt aláírás, mint az, ha csak odaírod a neved. Próbáld csak ki! --HoremWeb ḏd md.w jn: szavaknak mondása 2011. január 24., 11:48 (CET)Válasz

HoremWeb, köszönöm a fotómnak szóló dicséretet - két éve, az akkor nyolcéves Zsófi unokám készítette. A lapon újfent "javítottam" egy kicsit, ettől tömörebb lett és talán szebb is. Az aláírással kapcsolatos biztatásod, egyenlőre nekem még komoly feladatot jelent. Mielőbbi gyógyulást kívánok és egyenlőre még hagyományos Üdvözlettel: g.á. vita 2011. január 24., 14:27 (CET)Válasz

Szobota István[szerkesztés]

Üdv! Az általad beírt szöveg (Szobota István szócikk) a [weboldal url weboldal url] címről származik. Az ilyen másolást a szerzői jogi törvények és a Wikipédia szabályai többnyire nem engedélyezik, ezért kérlek fogalmazd meg a szócikket a saját szavaiddal. Ez alól kivétel:

  1. Ha te vagy a bemásolt szöveg eredeti szerzője, ebben az esetben a további tennivalódról olvasd el a Wikipédia:Önkéntes ügyfélszolgálat lap Engedélyezés lépései (saját mű esetén) fejezetét, illetve a Wikipédia:Licencelési nyilatkozat lap Hogyan kell nyilatkozni? fejezetét.
  2. Ha az eredeti szerző engedélyezi, ebben az esetben a további tennivalódról olvasd el a Wikipédia:Önkéntes ügyfélszolgálat lap Engedélykérés lépései (nem saját mű esetén) fejezetét.
  3. Ha a szöveget szabad licenc alatt tették közzé.

Kérlek, hogy minden esetben a Wikipédia felhasználási feltételeinek megfelelően járj el. Mielőtt újabb tartalmat töltesz fel, olvasd el a felküldési útmutatót. Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy jogilag tisztázatlan tartalom ismételt bemásolása a szerkesztői jogaid felfüggesztését vonhatja maga után. Ha kérdésed van, nyugodtan fordulj hozzám vagy írj a jogi kocsmafalra. Köszönöm! Ogodej vitalap 2011. július 27., 11:53 (CEST)Válasz

Különösen a „KOCSIS KATALIN: Szobota István művészete” szakasz (Helye a festészetben) tűnik másoltnak, ilyet nem szabad, fogalmazd át a saját szavaiddal, és a cikket lásd el forrásokkal. Egyébként a cikk tetszik. Üdvözlettel: Ogodej vitalap 2011. július 27., 11:53 (CEST)Válasz

Szobota István / szerzői jog[szerkesztés]

Kedves Ogodej!

Az általad kifogásolt "url címről bemásolt írást" is én írtam és attól hiteles, hogy a mester tanítványa és barátja voltam. A Kocsis Katalin elemzés pedig az én kérésemre íródott. A szerző ennek a szócikknek a gazdagítására írta, nagy szakértelemmel. Sajnos nem vagyok "profi" a szerkesztésben ezért előfordulhat, hogy nem a legszabályosabban minden. Hála a segítőkész mentoroknak és a gyakorlottabb szerkesztő "kollégáknak", legtöbbször a helyére kerül minden. Köszönöm a figyelmeztetést!

Üdvözlettel, Gerarp

Azt lehet tenni, ha Kocsis Katalin elemzése nem jelent meg máshol szóról szóra ebben a formában, hogy kivesszük a szerzőt, dátumot, ilyesmit a szakaszból. Ilyenkor tudatában kell lenni, hogy ezt a szakaszt a wikipédia licenszének megfelelően bárki átszerkesztheti, átfogalmazhatja. Kocsis Katalin értő műelemzése megváltozhat, mivel ez egy szabadon szerkeszthető enciklopédia. Ha ezzel egyetértesz, a wikipédia irányelveinek megfelelően formailag átalakítom a cikket.

A forrásokat, ami alapján a cikk született, mindenképpen fel kell tüntetni, ez még akkor is így van, ha nagyon közeli ismerőse voltál. A hitelességedben nem kételkedem, a forrásokra vonatkozóan legalább néhány külső publikációt a festőről be kellene linkelni, hogy ne számítson saját kutatásnak. A források megadása a wikipédia-projekt hitelességét hivatott biztosítani, és ezek nem lehetnek első források. Ogodej vitalap 2011. július 31., 20:59 (CEST)Válasz

Jogsértő lehet[szerkesztés]

Szia! az általad feltöltött Fájl:A tavasz dicserete 800px.jpg és Fájl:A kakas.jpg jogsértő lehet. Kérlek, pótold a hiányzó engedélyeket, különben törlésre kerül. Üdv. Tambo vita 2011. október 5., 20:46 (CEST)Válasz

Gergely Árpád[szerkesztés]

Kedves Gerarp! A szócikk komoly átdolgozást igényelne. A bemásolt megnyitó beszédet visszavontam, két okból: egyrészt a Wikipédia nem idézetgyűjtemény, másrészt nem bizonyos, hogy az idézett szöveg szerzője, a szerzői jogok tulajdonosa Te vagy. Kérlek, ha tudod, javítsd a szöveget! További jó szerkesztést:--Petej vita 2011. október 6., 17:50 (CEST)Válasz

Üdv!

Hátha ez segít: A Wikipédia valóban nem idézetgyűjtemény, azonban ha a szöveg egy része idézetként kerül fel az nem ütközik szerzői jogba. Persze meg kell jelölni, hogy kitől van az idézet. Idézetek gyűjtéséhez pedig javasolnám a Wikipédia társprojektjét a Wikidézetet. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2011. október 10., 17:16 (CEST)Válasz

Kedves Petej![szerkesztés]

Amikor feltöltöttem az általad kifogasolt szöveget, a "Megnyitó beszédek" c. szakaszba, azon a délutánon volt a gödöllői mozgássérültek és idősek otthonában az egy hónapig tartó kiállításom megnyitója. A megnyitó szövegét egy súlyosan beteg születési rendellenességgel élő, de rendkívül jó eszű és műértő nyomorék ember írta. Íratta, mert még a kezét sem tudja használni és beszélni is csak úgy tud, hogy azt csak a gondozója érti. Ilyen emberfeletti erőfeszítésekkel sok megnyitó szövegét "írta már meg" A szöveget az intézmény vezetője olvasta fel a megnyitón. Minden erőmet össze kellett szednem, hogy el ne sírjam magamat. Akkor ott, elhatároztam és megígértem ennek az EMBERNEK, hogy olyan helyre töltöm fel az írást, ahol sokan olvashatják. Örömet akartam szerezni neki.

Ezt akadályoztad (Te) meg!

Üdvözlettel, Gergely Árpád

Kedves Árpád! Megértem csalódásodat. Kár, hogy ezt csak utólag tudtam meg, talán találtunk volna valami más megoldást. Mindazonáltal fenntartom a fentiekben írtakat: a Wikipédia - sajnos - csak egy enciklopédia, s mint ilyen, bizonyos szerkesztési elveket követ. Amennyiben jónak látod, vond vissza a szerkesztésemet, én nem fogom felülírni. További jó szerkesztést, eredményes munkát kívánok! Üdvözlettel:--Petej vita 2011. október 10., 15:23 (CEST)Válasz

Kedves Petej!

Köszönöm a megértésed és remélem, hogy ez az írás csak hozzá tesz a Wikipédia színvonalához, mert a festészetről szól elsősorban és csak másodsorban a festőről.

További jó munkát kívánok,

Gergely Árpád

Aláírás[szerkesztés]

A Wikipédiában van egy lehetőség arra, hogy nagyon egyszerűen elhelyezd aláírásodat, dátumostul, mindenestül. A Wikipédiabeli speciális aláírásból nem csak a Wikipédián használt neved derül ki, hanem rögtön két linket is tartalmaz. Az egyik a többi szerkesztőnek szóló bemutatkozásodra mutat, a másik pedig arra a lapra, ahol üzenni lehet neked. Ehhez az „aláíráshoz” segítséget ad a szoftver. Elég, ha az üzeneted befejeztével az aláírás helyett rákattintasz az ötödik képecskére a szerkesztőablak fölött:


akkor ennek az aláírógombnak a hatására a szoftver beilleszt a szövegedbe négy hullámvonalat.
Ha ezután arra a gombra is rákattintasz, ami így néz ki: Lap mentése, akkor a szoftver lecseréli a hullámvonalakat az aláírás szövegére és az aktuális dátumra, órára.
Az aláírásként megjelenített szöveget a regisztrált szerkesztők a „beállításaim” fül segítségével meg is változtathatják.

Megjegyzések

  • Amíg nem jelentkeztél be, az IP-címedet jelenteti meg az aláírás.
  • A bemutatkozólapodra mutató link csak akkor lesz kék, ha van rajta valami, amíg üres, addig pirosan fog virítani.
  • Az üzenőlapodra mutató link csak magán az üzenőlapon jelenik meg vastag fekete szövegként, mindenhol máshol rendes linknek mutatkozik.
  • Más módon is elérheted, hogy bekerüljön a szövegbe a négy hullámvonal, nem csak az aláírógombbal:
  • a négy tildét (hullámvonalat) a szerkesztési ablak alatt is megtalálod, vagy
  • közvetlenül is beírhatod: ~~~~.
  • az Alt Gr+1 (a fő billentyűzeten) billentyűkombinációnak (windows alapú rendszereken), és
  • az Alt+1 2 6 (a számok a számbillentyűzeten) kombinációnak (windows alapú rendszereken) is ugyanez a hatása.
  • ha a gombot használod, akkor kapsz egy gondolatjelet is az aláírásod elé.

Henrik 2011. október 10., 17:55 (CEST)Válasz

Gergely Árpád[szerkesztés]

Szia! Bár a kifogásolt idézeteket egy anon rakta be a cikkbe, Neked is leírom:

A Wikipédia nem idézetgyűjtemény, hosszú idézeteket tedd inkább a Wikidézet projektbe, és innen hivatkozzál rá. Sajnos ez itt nem maradhat. Mivel a megnyitóbeszéd írójának szellemi tulajdona, tőle engedély kell a Wikipédiában való publikáláshoz. Ha van ilyen engedélyed, légyszíves tudasd velünk, az engedélyeztetési folyamatot itt követheted:

Pár napot várok még, addig a szöveget elrejtettem, aztán törlöm a sablonnal ellátott szakaszokat, ha az engedély nem lesz meg. További jó szerkesztést! Ogodej vitalap 2011. október 10., 19:45 (CEST)Válasz

Látom visszaállítottad – mégis – a fentebb kifogásolt idézeteket. Légyszíves ne tedd, mert ha nem is én, más végérvényesen törölni fogja, és feleslegesen dolgoztál. Ogodej vitalap 2011. november 6., 19:48 (CET)Válasz

Képek[szerkesztés]

Szia! Ha Te vagy a feltöltött képek szerzője, írj egy mailt a permissions-hu@wikimedia.org címre, melyben engedélyezed a képek Kettős-GFDL-cc-by-sa-3.0 szabad licenc alatti felhasználását. Mintát találsz Felküldési útmutatóban. Míg az engedély nem kerül elküldésre, tegyél rá egy {{engedélyeztetés alatt}} sablont, különben törlésre kerül. Üdv. Tambo vita 2011. október 11., 08:01 (CEST)Válasz

Festményeid[szerkesztés]

Szia! Arra szeretnélek kérni, hogy a saját készítésű festményeidre vonatkozóan küldd el az alábbi engedélyt a permissions-hu@wikimedia.org címre. Amint láthatod, a szövegben ugyanaz a licenc van megemlítve, amit kihelyeztél a képek alá is, és amivel hozzájárulsz, hogy a képeket bárki módosítsa, vagy felhasználja akár kereskedelmi célra is. Azt is láthatod, hogy olyan képek is fel vannak sorolva alább, amelyekkel kapcsolatban már küldtél levelet a fent említett címre még évekkel ezelőtt. Akkor azonban sok minden nem lett letisztázva. Küldd el tehát, kérlek, az alábbi engedélyt szó szerint, ha egyetértesz a tartalmával, és azt szeretnéd, hogy mindegyik festmény benne legyen a rólad szóló cikkben.

Címzett: permissions-hu@wikimedia.org


Kijelentem, hogy az alábbi képek szerzői jogainak tulajdonosaként jogosult vagyok a képek szerzői jogairól nyilatkozni:

Beleegyezem, hogy a képek a Wikimédia-projektek oldalain a „Nevezd meg! – Így add tovább! 4.0” (CC-BY-SA 4.0) licenc alatt kerüljenek közzétételre.

A hozzájárulás nem korlátozódik a Wikipédiára, vagy az ahhoz kapcsolódó oldalakra. Elfogadom, hogy biztosítom a jogot a képek terjesztésére, kereskedelmi vagy nemkereskedelmi célból történő felhasználására, vagy igény szerinti módosítására, amennyiben betartják ezen licenc és a törvények szabta feltételeket.

Kérem, hogy engem mint szerzőt az alábbi módon jelöljenek meg:

  • Gergely Árpád

Jelen engedélyemmel szerzői jogaimról nem mondok le, de a mások által végzett módosítások nem lesznek nekem tulajdonítva.

Elfogadom, hogy ezt a beleegyezésemet nem vonhatom vissza. Tudomásul veszem, hogy a képeket a Wikimédia-projektek nem biztos, hogy örökké megőrzik.

2019. decmber
Gergely Árpád


Köszönöm. – Regasterios vita 2019. december 22., 19:02 (CET)Válasz

Kettő képet utólag beszúrtam a listába, most vettem őket észre. Szóval összesen 18 festményről van szó. – Regasterios vita 2019. december 22., 19:11 (CET)Válasz

Arra kérlek, hogy ha még további saját alkotásokat töltesz fel, írd bele őket a fenti listába. Köszönöm. – Regasterios vita 2019. december 24., 10:36 (CET)Válasz

Fájl:Gergely Árpád.jpg[szerkesztés]

Szia! Ismét egy kéréssel fordulok Hozzád. Ehhez a téged ábrázoló fotóhoz szükség volna a fénykép készítőjének írásos engedélyére, ezért kérlek, küldesd el vele az alábbi szöveget a már ismert címre, értelemszerűen kitöltve:

Címzett: permissions-hu@wikimedia.org


Kijelentem, hogy az alábbi kép(ek) szerzői jogainak tulajdonosaként jogosult vagyok a képek szerzői jogairól nyilatkozni:

  • <<a Wikimedia Commonsra felküldés pontos helye (vagy a kép(ek) webcíme (URL), vagy a képek bármilyen, egyértelmű meghatározása)>>

Beleegyezem, hogy a képek a Wikimédia-projektek oldalain a „Nevezd meg! – Így add tovább! 4.0” (CC-BY-SA 4.0) licenc alatt kerüljenek közzétételre.

A hozzájárulás nem korlátozódik a Wikipédiára, vagy az ahhoz kapcsolódó oldalakra. Elfogadom, hogy biztosítom a jogot a képek terjesztésére, kereskedelmi vagy nemkereskedelmi célból történő felhasználására, vagy igény szerinti módosítására, amennyiben betartják ezen licenc és a törvények szabta feltételeket.

Kérem, hogy engem mint szerzőt az alábbi módon jelöljenek meg:

  • <<a megjelölés formája>>

Jelen engedélyemmel szerzői jogaimról nem mondok le, de a mások által végzett módosítások nem lesznek nekem tulajdonítva.

Elfogadom, hogy ezt a beleegyezésemet nem vonhatom vissza. Tudomásul veszem, hogy a képeket a Wikimédia-projektek nem biztos, hogy örökké megőrzik.

[Dátum]
[A szerzői jog tulajdonosának neve]


Köszönöm. – Regasterios vita 2020. január 2., 20:38 (CET)Válasz

Szia! A fotó készítője küldje el az írásos engedélyét arra vonatkozóan, hogy a Wikipédián használható a fényképe. Másképpen nem maradhat. Köszönöm. – Regasterios vita 2020. február 3., 15:50 (CET)Válasz

Katalógus[szerkesztés]

Szia! Ilyen jellegű önéletrajzi cikkekben nem mutat jól, ha ilyen sok kép szerepel a galériában. A saját közlésed szerint elektronikus felületekre terelt megjelenésedből az következhet, hogy a Wikipédia-lapodat használod műveid népszerűsítésére, azok piacra kerülését segíted, így kereskedelmi tevékenységet folytatsz, ami a Wikipédián nem megengedhető. Vannak az ilyen tevékenységhez megfelelő weblapok, tárhelyek, amelyek örömmel fogadnak majd. Itt azonban, annak érdekében, hogy a fenti vádak el se hangozhassanak, kérlek, hogy az életrajzi szócikkedben max. 4-5 festményedet tartsd meg, a többit távolítsd el onnan. Annyi bizonyosan elég lesz, hogy a stílusjegyeket kielégítően illusztrálja. Kérlek, hogy a következő néhány napban találj egy kis időt a cikk rendezésére. Üdvözlettel, – Burumbátor Súgd ide! 2020. január 10., 07:52 (CET)Válasz

Kérlek, reagálj! – Burumbátor Súgd ide! 2020. január 22., 21:21 (CET)Válasz

Szobota István művei[szerkesztés]

Kedves Gergely Árpád!

Az alábbi művek sajnos csak abban az esetben használhatók a továbbiakban a Wikipédián, ha Szobota István szerzői jogi örököse, illetve a róla készült fotó készítője írásos engedélyt küld közvetlenül a permissions-hu@wikimedia.org címre.

Az alábbi engedélyt kell elküldeni a megadott címre, értelemszerűen kitöltve:

Címzett: permissions-hu@wikimedia.org


Kijelentem, hogy az alábbi kép(ek) szerzői jogainak tulajdonosaként jogosult vagyok a képek szerzői jogairól nyilatkozni:

  • <<a Wikimedia Commonsra felküldés pontos helye (vagy a kép(ek) webcíme (URL), vagy a képek bármilyen, egyértelmű meghatározása)>>

Beleegyezem, hogy a képek a Wikimédia-projektek oldalain a „Nevezd meg! – Így add tovább! 4.0” (CC-BY-SA 4.0) licenc alatt kerüljenek közzétételre.

A hozzájárulás nem korlátozódik a Wikipédiára, vagy az ahhoz kapcsolódó oldalakra. Elfogadom, hogy biztosítom a jogot a képek terjesztésére, kereskedelmi vagy nemkereskedelmi célból történő felhasználására, vagy igény szerinti módosítására, amennyiben betartják ezen licenc és a törvények szabta feltételeket.

Kérem, hogy engem mint szerzőt az alábbi módon jelöljenek meg:

  • <<a megjelölés formája>>

Jelen engedélyemmel szerzői jogaimról nem mondok le, de a mások által végzett módosítások nem lesznek nekem tulajdonítva.

Elfogadom, hogy ezt a beleegyezésemet nem vonhatom vissza. Tudomásul veszem, hogy a képeket a Wikimédia-projektek nem biztos, hogy örökké megőrzik.

[Dátum]
[A szerzői jog tulajdonosának neve]



Valamint kérlek, ne feledkezz meg arról a képről sem, ami téged ábrázol, és amiről fentebb már írtam. Köszönöm. – Regasterios vita 2020. január 22., 21:26 (CET)Válasz

Katalógus[szerkesztés]

Újra kérlek, hogy ne tölts fel szükségtelenül fotókat a festményeidről. Maradjon a cikkben 4-5 festmény, illusztrációnak. Ez nem webes katalógus!! – Burumbátor Súgd ide! 2020. február 2., 12:29 (CET)Válasz

Téged ábrázoló fotó[szerkesztés]

Szia! Csakhogy ne írjunk százfelé: a File:A festő.jpg képet te magad készítetted önkioldóval? A másik kérdésem: nem töltenéd fel a fotót nagyobb méretben? Mi indokolja ezt a kis méretet? – Regasterios vita 2020. február 6., 11:08 (CET)Válasz

Gondoltam, az infó-boxhoz igazítom a méretet, de feltölthetem nagyobb méretben is. A fotó egyébként állványról, önkioldóval készült. Nikon D-90 Neki is látok a megkeresésének, de biztosan sok időt vesz majd igénybe, mivel rengeteg fotómappát kel majd "átnyálaznom". – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Gerarp (vitalap | szerkesztései)

Áthoztam ide a hozzászólásodat, hogy egy helyen legyen, itt válaszolj majd, kérlek. Szóval az infoboxhoz egy nagy méretű képet is hozzá lehet igazítani, nem ezen múlik. Egy OTRS-be küldött engedéllyel azért majd érdemes volna megerősíteni, hogy te vagy a szerző, mert nem magától értetődő a dolog. Jó volna ezen kívül, ha meglennének a kép Exif-adatai is, persze nem feltétel. – Regasterios vita 2020. február 6., 15:08 (CET)Válasz

Látom, feltöltötted az új képet, átneveztem: Fájl:Gergely Árpád festő grafikus.jpg. Küldd el akkor, kérlek, az alábbi engedélyt a doboz tetején látható címre:

Címzett: permissions-hu@wikimedia.org


Kijelentem, hogy az alábbi kép(ek) szerzői jogainak tulajdonosaként jogosult vagyok a képek szerzői jogairól nyilatkozni:

Beleegyezem, hogy a képek a Wikimédia-projektek oldalain a „Nevezd meg! – Így add tovább! 4.0” (CC-BY-SA 4.0) licenc alatt kerüljenek közzétételre.

A hozzájárulás nem korlátozódik a Wikipédiára, vagy az ahhoz kapcsolódó oldalakra. Elfogadom, hogy biztosítom a jogot a képek terjesztésére, kereskedelmi vagy nemkereskedelmi célból történő felhasználására, vagy igény szerinti módosítására, amennyiben betartják ezen licenc és a törvények szabta feltételeket.

Kérem, hogy engem mint szerzőt az alábbi módon jelöljenek meg:

  • <<a megjelölés formája>>

Jelen engedélyemmel szerzői jogaimról nem mondok le, de a mások által végzett módosítások nem lesznek nekem tulajdonítva.

Elfogadom, hogy ezt a beleegyezésemet nem vonhatom vissza. Tudomásul veszem, hogy a képeket a Wikimédia-projektek nem biztos, hogy örökké megőrzik.

2020. február
Gergely Árpád


Köszönöm. – Regasterios vita 2020. február 6., 16:54 (CET)Válasz