Wikipédia:Licencelési nyilatkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Licencelési nyilatkozat
(felnagyított minta)

A licencelési nyilatkozat vagy jelzés egy egyszerű jelölés, amelyet szöveges tartalom vagy nemszöveges médiafájl (kép, ábra, hangfájl, videó stb.) alkotója a műhöz csatol, annak érdekében, hogy egyértelműen és közérthető formában jelezze a mű felhasználási feltételeit.

Ez a nyilatkozat a terjedelmét tekintve mindössze egy kis méretű képet vagy egyetlen mondatot jelent, mellyel egyértelműen jelzi a szerző vagy az újrafelhasználó a tartalom felhasználási feltételeit.

Mikor kell nyilatkozni?[szerkesztés]

Licencelési nyilatkozatot tenni

  • célszerű, ha a saját honlapodon szereplő tartalmat a Wikipédiába másolod;
  • kötelező, ha a Wikipédiában szereplő tartalmat saját honlapodra másolod.

A nyilatkozattal jelezheted, hogy a honlapodon szereplő tartalom a CC-BY-SA-4.0 licenc feltételei szerint szabadon felhasználható. Az ilyen licenc alatt közzétett tartalom újrafelhasználása – a licenc előírása értelmében – már kizárólag licencelési nyilatkozat csatolása mellett lehetséges.

Miért kell nyilatkozni?[szerkesztés]

Ha honlapodról másolsz a Wikipédiába[szerkesztés]

A Wikipédia szerkesztői nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy ne szerepeljen oldalainkon olyan tartalom, amelynek szabad felhasználásához a mű szerzője nem járult hozzá. Ennek érdekében a bizonytalan forrásból származó (a szerző kifejezett engedélye nélkül másolt, így feltételezhetően jogsértő[1]) szöveget és képeket töröljük. Más honlapról bemásolt tartalom általában csak akkor maradhat a Wikipédiában, ha a másoláshoz (ezzel egyidőben a CC-BY-SA-3.0 licenc szerinti felhasználáshoz) az eredeti mű szerzője kifejezetten hozzájárul.

Ha szeretnéd a félreértéseket elkerülni, nem szeretnéd hogy a honlapodról általad bemásolt szöveget töröljék a Wikipédiából, célszerű a licencelési nyilatkozattal a honlapodon jelezned, hogy tényleg hozzájárulsz a másoláshoz. (A félreértések többnyire abból szoktak adódni, hogy a többi szerkesztő nem tudja (honnan is tudhatnák?), hogy a honlapon közölt tartalom szerzője és az onnan a Wikipédiába másoló szerkesztő ugyanaz a személy.)

Ha a Wikipédiáról másolsz honlapodra[szerkesztés]

A Wikipédia felhasználási feltételei értelmében a szöveges tartalomra és a képek egy részére vonatkozó CC-BY-SA-4.0 licenc előírja, hogy „bármilyen felhasználás vagy terjesztés esetén egyértelműen jelezned kell mások felé ezen mű licencfeltételeit”.[2]

Hogyan kell nyilatkozni?[szerkesztés]

Minták licencelési nyilatkozatra:



  1. Ez a mű a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 4.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.
  2. CC-BY-SA-4.0

A licencelési nyilatkozatnak nincsenek formai megkötései, minden olyan megoldás szóba jöhet, amely egyértelműen utal a CC-BY-SA-4.0 licencre. Ehhez az alábbi honlapra mutató linket kell elhelyezni: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.hu (Ez a lap tartalmazza a licenc leírását.) A licenc jelölésére alkalmasak a jobb oldalon megadott minták valamelyikében lévő ikonok. Képek helyett szöveges hivatkozás is használható.

Két példát mutatunk be a Wikipédia:Felhasználási feltételek/példák oldalon.

További technikai segítséget találsz ezen az oldalon: creativecommons.org – Válassz licencet!

Miről kell nyilatkozni?[szerkesztés]

A fenti mintában bemutatott jelzések az alábbi oldalon lévő tartalmat (a licenc teljes szövegét) helyettesítik: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

A licenc magyar nyelvű kivonata itt olvasható: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.hu

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A törlésre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXVII. törvény, a Wikimédia Alapítvány határozata, valamint a felhasználási feltételek és a képhasználati irányelveink értelmében kerül sor. Lásd a Wikipédia:Szerzőijog-sértés lapot.
  2. A CC-BY-SA-4.0 jogi változatának kivonatának Jelzés c. fejezete alapján