Szerkesztő:Vergilius/Portál:Kémia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Kémiaportál

szerkeszt

John Dalton

A kémia (a perzsa „کیمیا”, „Kimia” és a görög „χημεία”, „khémeia” szóból) természettudomány, amely az anyagok vizsgálatával foglalkozik atomi és molekuláris szinten. Az alkímia "tudományából" fejlődött ki, ma igen sokféle témát felölelő tudományág.

Három nagy tárgyköre van: az általános kémia, mely az anyagok tulajdonságait a konkrét anyagtól elvonatkoztatva rendszerezi, a szerves kémia, mely a szénvegyületekkel foglalkozik, s végül az egyéb elemeket vizsgáló szervetlen kémia.

A kémia az összes természeti- és műszaki tudománnyal szoros kapcsolatban áll. A modern biológia alapját a kémia képezi. A kémiai kölcsönhatások legalacsonyabb szinten a fizika törvényeivel írhatók le. Igen fontos szerepet tölt be a kvantumkémiai kutatásokban az informatika.

Kiemelt szócikkszerkesztés 
Kiemelt képszerkesztés 

Egy akrilüveg-kocka belsejében elhelyezkedő Lichtenberg-féle alakzat. A Lichtenberg-féle alakzat egy szigetelő anyag belsejében létrejövő fraktálszerű elektromos kisülés. Létrehozásához a szigetelő anyag felületére igen magas feszültséget kapcsolnak. A Lichtenberg-féle alakzat nem látható, azonban különböző módszerekkel láthatóvá tehető.

Tudtad-e?szerkesztés 

Tudtad-e, hogy...

  • ...a kénsav is viselkedhet bázisként, például perklórsavval (HClO4) szemben?
  • ...a metanol mérgező hatását a szervezetben belőle keletkező formaldehid okozza?
  • ...az etént banán érlelésére is használják?
  • ...a dioxin egy több ezer vegyületből álló vegyületcsalád neve?
  • ...a búvárok palakcjában nem levegő van, hanem oxigén-hélium gázelegy?
Tennivalókszerkesztés 

A Wikipédia egy bárki által szerkeszthető lexikon. Te is tehetsz azért, hogy minél több, jobb szócikk szerepeljen benne. Az alábbi szócikkek a Te segítségeddel a Wikipédia kémia szekciójának fontos részét alkotnák. Ha még sosem szerkesztettél Wikipédia szócikket, akkor a Wikipédia:Az első lépések szócikkben találsz segítséget.

Wikiműhelyekszerkesztés 

A Wikiműhelyek az adott tudományterület összehangolásával, a cikkek egységesítésével foglalkoznak.


További jól kidolgozott kémia szócikkekszerkesztés