Szerkesztő:Mr Steve/Temple Grandin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Dr. Temple Grandin (Augusztus 28, 1947, Boston, Massachusetts) a Colorado State University professzora. Állattartáshoz szükséges eszközök fejlesztésével foglalkozik. Munkáit többek közt az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban és Új-Zélandon használják. Széles körben ismert mint autizmussal élő sikeres felnőtt.

Korai évek[szerkesztés]

Dr. Grandin autista. Három és fél éves koráig nem beszélt, sikítással és zümmögéssel kommunikált. 1950 -ben autizmussal diagnosztizálták, szüleinek pedig azt tanácsolták, helyezzék el egy intézetben.[1] Édesanyja ehelyett egy másik orvos beszédterápiára vonatkozó tanácsát fogadta meg és nevelőt fogadott lánya mellé, aki különböző társas- és szerepjátékokkal elérte, hogy Grandin elkezdett beszélni és fejlődni.

Saját bevallása szerint az iskolai évek képezték élete legrosszabb időszakát - a vele egykorúak furcsának tartották és a gúnyolódások céltáblájává vált - de ekkor fedezte fel néhány tanára a kiemelkedő képességeit amelyeket a későbbiekben továbbfejlesztve a világ egyik legjobbb állattartási eszközöket tervező embere lett.

1970 -ben Bsc. fokozatot szerez pszichológiából a Rindge -beli Frank Pierce egyetemen, 1975 -ben pedig az Arizona State egyetemen ér el mesterfokozatot zoológiából, amelyet 1980 -ban az Illinois állambeli Urbana-Champaign egyetemen PhD -re bővít.

Már felnőttként a kezdeti diagnózisát Asperger-szindrómára módosították, amely az autizmus spektrumán lévő, de magasabban funkcionáló idegrendszeri elváltozás.

Karrierje és ismertté válása[szerkesztés]

Grandin Oliver Sacks Antropológus a Marson című könyvének kiadása után vált ismertté, ugyanis a címadó elbeszélés címe tőle származik, ezzel a kifejezéssel írta le, hogyan érzi magát a "neurotipikusok" világában. Ezután több népszerű tévéshow -ban, mint a Larry King Live és a Today Show valamint különböző lapokban(Times, People) szerepelt. A BBC dokumentumfilmsorozatának a Horizonnak egyik része ("A nő aki úgy gondolkodik mint egy tehén")

Könyvei[szerkesztés]

Kapcsolódó oldalak[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Diagnózis