Szerkesztő:Joxy/munka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Thurzó család egy magyar nemesi család volt a 15. századtól a 17. század első feléig. Javarészt szlovák, német, lengyel és morva rokonsággal.

Történetük[szerkesztés]

A Thurzo család ősei Alsó-Ausztriából származtak a Magyar Királyság Turzo (németül and historical Slovak; modern szlovákul: Turzo; magyarul Thurzó)

Külső hivatkozás[szerkesztés]


A helyiek régóta ismerték a Ducsa-hegy lejtőjén levő „Jéglyukat”, mint egy szikla tövében rejlő, jéggel töltött hasadékot. Juhászok és vadászok hűsöltek a kiáramló hideg levegőjénél, és a közelben lakók hordták innen jeget. Első írásos említése 1863-ból származik, de a belsőbb szakaszait senki sem ismerte, mert síkos, lejtős talaján senki sem ment le. 1870. július 15-én Ruffiny Jenő dobsinai királyi bányamérnök, Láng Gusztáv honvédhadnagy és Méga Endre városi tisztviselő valamint még öt társuk a Jéglyuk kikutatására indultak, kötelekkel, létrákkal és egyéb szükséges eszközökkel felszerelve. Pack József bányász, Gáll János és Jakab Lipták János brigádvezetők kiszélesítették a nyílást, felállítottak egy csörlőt majd leeresztették Ruffíny-t. Ő egy mécses fényénél látta meg jégképződményeket, vissza tért a felszínre majd rövid pihenő után újra leereszkedett és elkezdte a barlang felmérését. Megvizsgálta a Kis és Nagy termet, valamint a „Pokol” feletti térséget.

A felfedezés után a barlangot Dobsina város vette át, az erdészeti hivatal gondoskodott a barlang védelméről. 1871-től fából ácsolt lépcsőkkel és járdákkal tették járhatóvá a látogatók részére. Világitást készítettek és idegenvezetőt is biztosítottak, valamint információs kiadványt adtak ki melyben leírták a nyitvatartását, a belépődíj összegét, a világitás költségét, a közeli vendéglő árait és Poprád valamint Dobsina városokból történő utazás díjait. Tudaták benne a barlang rongálásának és a nem megfelelő világító eszközök használatának tilalmát.

A Szepes-Gömöri karszt területen a Szlovák Paradicsomban, Dobsina várostól légvonalban 6 kilométernyire északnyugat felé a Ducsa-hegy oldalában, 969 méter magasságban található. Az alatta folyó Gölnic völgyétől 130 méterrel magassabban fekszik.

A barlang autóval a Poprád és Rozsnyó közötti 67-es úton érhető el, Poprádtól körülbelül 30 km-re, Rozsnyótól Dobsinán keresztül körülbelül 40 km-re, Dobšinská településrésznél található. Innen gyalog kell a barlanghoz felmenni, az 1 km-es útvonal utolsó szerpentines szakaszán a tanösvény bemutató táblái találhatók. Az út szintkülönbsége 130 méter, a feljutás körülbelül 25 percet vesz igénybe.