Szerkesztő:Elkágyé/Vitalap2012Archivum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Köszönöm[szerkesztés]

A szavazatot. Jó szerkesztést. Üdvözlettel:Lji1942 vita 2012. január 3., 17:03 (CET)

Gratulálok[szerkesztés]

Hogy kiemelt a cikk (Orvosbiológiai textilanyagok). Sokat vitatkoztunk, de nem hiszem , hogy kötekedésnek vetted volna. Üdvözlettel:Lji1942 vita 2012. február 9., 16:00 (CET)

Nézettségi statisztika[szerkesztés]

Átemelve en:User:Henrik vitalapjáról:

Pageviews statistics

Dear Henrik, PLEASE restore the previous graphical representation of visitor statistics!!!! This new version is much less informative than the old one. --Elkagye (talk) 18:55, 19 January 2012 (UTC)

You can access the old one at http://stats-classic.grok.se, if you wish. I do think the new one is an improvement, but I'm open to constructive feedback. henrik•talk 20:34, 19 January 2012 (UTC)
Thank you very much, I can use it. It gives much better information on visitings, which is important for instance following a significant change of an article. Thanks for your cooperation. --Elkagye (talk) 15:08, 20 January 2012 (UTC)

Mocorgó textília[szerkesztés]

Kedves Elkágyé! Örülök, hogy összejött a találkozó! Köszi, hogy megírtad! Üdvök Bokorember vita 2012. február 15., 14:45 (CET)

Nylon[szerkesztés]

Ma a kezdőlapon írtuk, hogy 75 éve, 1937-ben kapott szabadalmi oltalmat Wallace Carothers találmánya, a nylon (magyarosan: nejlon). Azért írok, mert még nincs róla szócikkünk és hátha egyszer kedvet kapsz hozzá. Üdv: Andrew69. 2012. február 16., 09:27 (CET)

Magyar Selyemipar Vállalat[szerkesztés]

Szia! Tettem bele egy képet. Üdv. Tambo vita 2012. február 22., 21:04 (CET)

Szia! Nagyon szívesen. A Pipacs Szövőgyár Kispesten, nem tudom most hogyan néz ki, mert régen jártam arra, meg nem is figyeltem, de majd megnézem, és ha nem szedték teljesen szét, akkor lefotózom. Üdv. Tambo vita 2012. február 23., 14:48 (CET)
Szia! Ez a gyár működött még Szalagszövő és Csipkegyár néven, és a sorompó utáni sarkon volt? Üdv. Tambo vita 2012. február 26., 14:27 (CET)
Szia! Egyről beszélünk. Sokan azt hiszik, hogy a kerületek határa a vasút. Pedig ez soha nem volt így. Lásd Kistext. Megpróbálom lefotózni, ha még van belőle valami. Üdv. Tambo vita 2012. február 26., 18:57 (CET)
Szia! Tegnap lefotóztam. Jól emlékeztem. Ez nem a Pipacs! Szalagszövő és Csipkegyár volt a neve, és a pamutiparhoz tartozott. Üdv. Tambo vita 2012. február 28., 13:32 (CET)
  • Áttéve a commonsba. Tambo vita 2012. február 28., 15:50 (CET)

Nagyon Örülük[szerkesztés]

Hogy megint aktívkodsz. (Vagy csk én voltam figyelmetlen.) De mintha megritkultak volna a régi szerkesztők, (akikkel azért sértegetés nélkül is jókat vitatkoztunk). Üdvözlettel:Lji1942 vita 2012. február 23., 17:52 (CET)

Nagyon jó[szerkesztés]

A Bionika szócikked, és nagyon hiányzott már ez a téma. Látom sok és gondos munkát fektettél bele, gratulálok hozzá. Ha nem haragszol néhány irodalommal megtámogatom, mert erre most nagyon kényes lett a wikipédia. "Minden állításhoz rendelni kell egy forrást!" (Ez azért szerintem enyhe túlzás, de sokszor beleköt valaki ezen az alapon, hogy kevés a forrás.) Ez nem fogja semmiben sem módosítani a szövegedet! (Ahhoz természetesen nem piszkálok hozzá. Ha esetleg volna ilyen jellegű észrevételem vagy javaslatom, azt a cikk vitalapjára írom.) Közben én is ismerkedek a témával, ami nagyon érdekel. De ha valamelyik általam betett hivatkozást nem tartod jónak, minden további nélkül töröld. Üdvözlettel:Lji1942 vita 2012. február 24., 08:27 (CET)

Remélem nem rontottam a cikkeden. A linkelhető referenciák címét én magyarul szoktam megadni az egyszerűbb érthetőség kedvéért. Amit betettem azt most is magyarul adtam meg. A Tieidhez nem piszkáltam, de megfontolásra javaslom, hiszen az olvasó tájékoztatását szolgálja. Úgyis meg van adva, hogy a hivatkozott forrás milyen nyelvű. További jó szerkesztést, Üdvözlettel:Lji1942 vita 2012. február 24., 12:56 (CET)

Bocsánat[szerkesztés]

De a "bölcselkedéseim" egy részét tévedésből a saját vitalapomra írtam. Nem akarnám feleslegesen még ide is átmásolni. Ott elérhető. Üdvözlettel:Lji1942 vita 2012. február 24., 17:44 (CET)

Szétválasztás[szerkesztés]

Az új cikkszerkezet kialakításakor érvényesült azok véleménye is, akik a megjegyzéseket és a forráshivatkozásokat tartalmazó lábjegyzeteket külön szeretik látni. Van egy ilyen alternatíva is a cikk végének kialakítására:

Megjegyzések
{{megjegyzések}}
Hivatkozások
{{hivatkozások}}
Források
* ... (minimum a fő források felsorolása, és azoké is, amikre nem csak egy hivatkozás van)
További információk
...(ezen belül lehet az ajánlott weblapokat külön csoportba tenni)
Kapcsolódó szócikkek
...

Kisebb, nem kiemelt cikkeknél, és ha egy-egy forrásra mindig csak egyetlen hivatkozás van, akkor bevett gyakorlat az is, amit te követsz, tehát a hivatkozások és a források rész összevonása.

2012. február 24., 18:20 (CET)

Re: Gratulálok[szerkesztés]

Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy! De a Mozart szócikk valójában Jukigunit illeti, én csak belekontárkodtam. Sajnálom, hogy a Te két cikked nem került be az első háromba, pedig én a Műszaki textíliákat első helyre minősítettem. A súlyozott átlag szerint dobogós lenne! Üdv  … szalax üzenőlap 2012. február 28., 14:07 (CET)

Köszönöm[szerkesztés]

A gratulációt és a jóindulatú figyelmet. Üdvözlettel:Lji1942 vita 2012. február 29., 07:47 (CET)

Mozart[szerkesztés]

Szia!

Köszönöm, hogy a Mozart szócikkre leadott szavazatoddal hozzá járultál, hogy a szócikk díjnyertes legyen! --Jukiguni vita 2012. február 29., 19:05 (CET)

Fájl:GPS Jacket1.jpg[szerkesztés]

Szia! Ez a kép a innen származik. Az oldalon látható a © 2008 interactivewear felirat, tehát a kép jogvédett. Az itteni használata engedélyhez kötött. Kérlek, próbáld beszerezni az engedélyt, különben a kép törlésre fog kerülni. Köszönöm szépen. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2012. március 15., 02:42 (CET)

Húsvét[szerkesztés]

Boldog húsvéti ünnepeket kívánok! Szalakóta vita 2012. április 7., 20:29 (CEST)

Fájl:Csipkés kesztyű.jpg[szerkesztés]

Szia! Ez a kép sajnos engedély hiányában törledő, ez egy 3 dimneziós tárgy fényképe, és a honlapon nincs utalás szabad licencre, ami jogvédettséget jelent. Tudom, hogy a kép 2006-os és akkor még nem volt sok forrás elérhető, de ma már a commonsban számtalan kép fellelhető a témában, Commons:Category:Gloves, így onnan lehet helyettesíteni. Köszönöm a megértésed. Üdv Teemeah big bang is ALIVE 2012. április 12., 16:38 (CEST)

Szia, nekem minden kép rendesen megjelenik a szócikkben. Egy frissítés (ctrl+f5 gomb) talán megoldja nálad is. Fájl:Hímzett kesztyű.jpg ez a kép ugyanarról a weboldalról van, őt is le kellene cserélni. Üdv Teemeah big bang is ALIVE 2012. április 12., 22:46 (CEST)

Halak[szerkesztés]

Kedves Elkágyé! Hátha érdekel, bár ez nem olyan jó hír, mint a mozgó szövet: http://www.hir24.hu/elet-stilus/2012/04/16/divatruhatol-noiesednek-a-halak/ üdvözlettel Bokorember vita 2012. április 17., 12:56 (CEST)

Kedves Elkágyé!

Nagyon köszi az utánajárást és részletes választ! Nem ismertem az öko-text-et, jó tudni róla. A mosószerek meg, hát persze, ott is van sok kétséges anyag, de e téren is vannak környezetileg kevésbé ártalmas fajták, pl. mosószódát lehet a mosóporba keverni, s az akkor állítólag szelídebb. A textilek ökosításával kapcsolatban a Bölcsőtől bölcsőig könyv jutott eszembe, ott beszélnek olyan kombinált textilekről, amelyek két szétválasztható részből állnak, s az egyik rész teljesen lebomló és környezetileg ártalmatlan, a másik rész viszont jól újrahasznosítható. Így igyekszik a hulladékot csökkenteni. Azt hiszem a szőnyegek kapcsán beszél arról a modellről, hogy az emberek ne szőnyeget vegyenek, hanem szőnyeg szolgáltatást és akkor a kopottat elviszi a gyártó valamit varázsol az elhasznált szőnyeggel. Nem teljesen világos, de ha gondolod nézz utána. Ja de látom szerkesztetted is már a szócikkét, akkor valszeg ismered a művet. Üdv Bokorember vita 2012. április 18., 15:33 (CEST)

Gideon Sundbäck[szerkesztés]

Szia, láttam sokat dolgoztál a cipzár szócikken, így gondoltam szólok. Ma a google keresőn Gideon Sundbäck emléknap van és így egyetlen napig egy igen komoly (több tízezres) látogatottság lesz, csak sajna elég sovány a szócikk. Érdemes feljeleszteni, mert a tapasztalat szerint a rajta keresztűl linkelt cipzár szócik is kapni fog plusz látogatókat ezen a napon. --Szente vita 2012. április 24., 04:27 (CEST)

Szia!

Az "1917-es, amerikai hadsereg számára készített rendelés" az enwiki szócikkben nincs benne, és maga a cipzár is elég kezdetleges lehetett akkoriban. Hátha emlékszel rá, hogy ez az infó honnan származik? misibacsi*üzenet 2012. április 24., 13:42 (CEST)

Átmásolva Misibacsi vitalapjáról:
Kedves Misibacsi, arra, hogy a Sundbäck-féle cipzárat az amerikai hadsereg az I. világháború idején alkalmazta, az interneten több utalás is van, például:
1) "... während des 1. Weltkrieges von der US-Armee in größerem Umfang eingesetzt wurde. - azaz "az I. világháború idején az USA hadserege nagyobb mennyiségben alkalmazta."
2) "Der Reißverschluss wurde seit Mitte des 19. Jahrhunderts von mehreren Erfindern entwickelt, in größerem Umfang erstmals während des 1. Weltkriegs in den USA als Gürtel-, Geldbörsen- und Uniformverschluss verwendet"... azaz "nagyobb mennyiségben először az USA alkalmazta az I. világháború idején övek, pénztárcák és egyenruhák záróelemeként"
3) "During World War I the U.S. Army used the closure in uniforms and gear" - azaz "Az I. világháború idején az USA hadserege (ezt) a záróelemet egyenruhákon és felszereléseken használta".
4) "One of its first customers was the US Army. It applied zippers to the clothing and gear of the troops of World War I" - azaz Egyik első vevője az USA hadserege volt, amely a cipzárat az I. világháború idején a csapatok ruházatán és felszerelésén alkalmazta."
5) "In 1918, the U.S. Army became Sundback's first customer." - azaz 1918-ban az USA hadserege lett Sundback első vevője.
Nem akarok túlzásba esni, ezért csak az itt megjelölt 2. és 5. idézetet veszem fel a források közé. Abban igazad van, hogy a szóban forgó szövegrész forrásának megjelölését a szócikk írásakor elmulasztottam, sajnálom. - Üdv. --Elkágyé vita 2012. április 24., 15:06 (CEST)

Világháborús témában: az Misibácsihoz belinkelt 5. forrás szerint szerint a 1917 az inkább 1918? – Szente vita 2012. április 24., 15:58 (CEST)

Igazad van, kihagyom az évszámot, mert ezek szerint bizonytalan. Az 1917-et a cikk írásakor valahol másutt olvastam, de már nem találom, hogy hol. Elkágyé vita 2012. április 24., 16:21 (CEST)


Igazából én a Gideon Sundbäck cikk bővítésére gondoltam. Hátha a cipzár szócikk kidolgozásnál volt valami nyomtatott anyagod, amit aztán nem használtál fel oda, hiszen az nem önéletrajzi cikk volt. Elég érdekes, de én is alig találtam róla személyes anyagot és az enwiki is szokatlanul visszafogott. --Szente vita 2012. április 24., 15:00 (CEST)

Semmi baj, igazából a neten sincs több infó nagyon angolul. Abban reménykedtem, hogy hátha valami papír alapú könyvben van nálad valami. --Szente vita 2012. április 24., 16:03 (CEST)

Köszönöm a kiegészítést, így megnyugtatóbb. Csak azért kérdeztem rá, mert nem volt mellette forrásjelölés és az enwiki cikkben egyáltalán nem szerepelt ez az infó. misibacsi*üzenet 2012. április 24., 16:34 (CEST)

Megvan a statisztika. A cipzár szócikk is nagy nyertese lett az emléknapnak, ahogy jósoltam. – Szente vita 2012. április 25., 03:25 (CEST)

Szék és gép[szerkesztés]

Szia! Nagyon fáradt lehettem, hiszen a kép neve is jó, csak az aláírását rontottam el. Köszi, hogy javítottad. Majd még teszek fel a Te témádba vágó képet. Itt azért körülnézhetsz: ITT Üdv. Tambo vita 2012. május 29., 14:46 (CEST)

Fonás, szövőgép[szerkesztés]

Szia! Nekem teljesen mindegy. A Commonsba feltöltöttem. Innen kezdve tégy belátásod szerint. Üdv. Tambo vita 2012. június 5., 07:16 (CEST)

Fájl:Életem címlap.jpg[szerkesztés]

szia, a könyvek belső oldalának szkennelése nem alkot szerzői jogot, ilyen képeket ne tölts fel légyszi "saját kép" licenc alatt! Ha a könzvoldalon nem szerepel fénykép vagy illusztráció, akkor {{közkincs-nemjogosult}}(?), elég régi könyv esetén {{közkincs-régi}}(?). Ha van rajta illusztráció, akkor csak a 70 éve elhunyt szerző (az illusztrátor!!) képét lehet feltölteni. Üdv Teemeah poke me 2012. június 18., 17:19 (CEST)

Tűzveszélyességi osztályok[szerkesztés]

A táblázatot a törvény szövegéből másoltam. Lerövidítettem pont a ruházati cikkekre vonatkozó sort, mert rosszul nézett volna ki, ha a rövid nevek közé bekerül egy több soros név. Lényegében maga a törvény szövege is furcsa: felsorol néhány ruhaanyagot, és azzal zárja a mondatot, hogy és általában minden ruhanemű. Ez tehát magában foglalja mindazt, amit külön felsorolt.

A tábázat igen hosszú, és olyan a szerkezete, hogy nem lehet változtatás nélkül átemelni a wikipédiába, ezért hosszadalmas munka lesz áthozni. Akkor már benne lesznek a pamut, gyapjú, műanyag, stb., de elég hosszú.
Ha elkészül, talán megérdemel egy önálló szócikket (oda átemelni), ugyanis nem tartozik szorosan a szócikk címével jelzett fogalomkörbe.

Tervezem a tűzgátlás rövid elemzését. Ez jelenleg a hősűrűség, MJ/m2, de szerintem a hőáramsűrűség, MW/m2 pontatlan meghatározásáról van szó.MZ/X vita 2012. június 20., 10:28 (CEST)

Már van egy rendezett táblázatom. Azokat a tételeket kihagyom, amelyeket félreértehőnek tartok. Végülis, a Wikipédia nem törvénytár. A szócikkben ott lesz a hivtkozás; aki a hiteles forrást keresi, egy kattintással megtalálja. (Például a vegyi anyag kétszer szerepel.) MZ/X vita 2012. június 20., 22:04 (CEST)

Ránéznél az eddigiekre? Közben észrevettem, hogy a fűtőérték megfogalmazásánál is gondok vannak. MZ/X vita 2012. június 21., 21:46 (CEST)

Idáig jutottam el, ennyi. Természetesen folytatom. Az első, hogy átírom sortable formátumra. Ha már megtettem volna, észrvettem volna, hogy a törvényben két gyökeresen eltérő értéket adtak meg a parafára. MZ/X vita 2012. június 22., 11:27 (CEST)

Baj van. Sikerült a sorbarendezés, és vannak köztük hihetetlen adatok (polisztirol, műselyem). Próbáld meg ellenőrizni. A törvényben is elképzelhetetlen értékek vannak (vagy habról van szó, és elfelejtették közölni). Ha te sem tudod, mi van, akkor törlöm! MZ/X vita 2012. június 23., 21:12 (CEST)

Hátha még gépközelben vagy... A polisztirolról már tudom, hogy hab. A műselyemhez írok egy néhány soros megjegyzést, amely szerint anyagukat tekintve többfélék, és az ilyen kis sűrűségű anyagok vagy habok; vagy párnák, matracok (ilyet találtam artifical silk alatt) kitömésére való, szálas anyagból készült betét. MZ/X vita 2012. június 24., 20:41 (CEST0)

  1. Az volt zavaró számomra, hogy az Interneten rákeresve néhol százszor nagyobb sűrűséget láttam, mint ami a törvény szövegében áll.
  2. A porozitás az anyaggal ki nem töltött és az egész térfogat hányadosa. Szálas anyagok fonatának belsejében is van ilyen tér; benne levegő.
    Épp az fokozza a tűzveszélyeséget, ha az éghető anyag minél nagyobb felületen érintkezik a levegővel, és ez a baja a haboknak és a fonatoknak: ott van belül mindenhol a levegő
  3. Javítsd saját adataid szerint, amit tudsz. Amihez nincs adat, szerintem inkább töröljük.MZ/X vita 2012. július 8., 11:48 (CEST)

Kékfestés[szerkesztés]

Kedves Elkágyé! Hoba31, aki átjavította a Kékfestés szócikkben a képaláírást, azt írja a vitalapomra, hogy szakmabeli, és szerinte a képen nem valódi kékfestő ruhák vannak. Felvetettem a kérdést a kocsmafalon, kapcsolódj be, ha gondolod, vagy írj Hoba31 vitalapjára. – Regasterios vita 2012. július 20., 22:31 (CEST)

Wikiszülinap[szerkesztés]

Kedves Elkágyé! Sok szeretettel üdvözöllek hatodik wikiszülinapodon, és további jó munkát kívánok. Üdvözöl  … szalax üzenőlap 2012. július 23., 19:19 (CEST)

Farmer[szerkesztés]

Mindig tanulok Tőled, szia, köszi! Bokorember vita 2012. július 24., 15:25 (CEST)

Re: Cikkíró verseny[szerkesztés]

Szia! Jelenleg cikkíró verseny nem folyik. A műhelyverseny keretében augusztus hónapban 3 műhely versenye folyik, de ezekbe nem fér bele (Állatok- , Felvidék- és Anime/mangaműhely). Esetleg az Év szócikke versenyre gondolhattál még, akkor mindössze annyit kell tenned, hogy a Wikipédia:Az év szócikke/2012 oldalon beírod a megfelelő kategóriába a cikk címét. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. augusztus 21., 15:38 (CEST)

Ja, értem már a félreértést. Valóban minden műhely vitalapján meghirdettem, hogy van egy ilyen lehetőség. A lényege az volt, hogy a műhelyek saját maguk bonyolítják le a versenyt a saját témájukban, és amelyik műhelyből jelentkezett nálam két tag, hogy megszervezik, azoknál a műhelyeknél indult a verseny. A műszaki tudományok műhelyéből nem jelentkezett senki, így ennek a műhelynek a témájában nem indult verseny. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. augusztus 21., 19:17 (CEST)

Bionic textil[szerkesztés]

Kedves ELkágyé!

Igazán jól esik felkérésed. Öko témájú mmegjegyzésem ezúttal nincs, a cikket nagyon érdekes volt olvasni, sok munka van benne.

Egy-két apróság, ami talán nem is fontos:

Színezés színezék nélkül Az azúrlepkés színképzést nem egészen értem. Elhiszem hogy a dolog működik :-), és zseniális, hogy meg tudták csinálni. Csak a megfogalmazás - számomra- optikailag nem egyértelmű. A színképződés asszem úgy van, hogy adott anyagra jellemző, hogy a teljes fény mely részét nyeli el, a többi részét visszaveri, s ezt a visszavert spekrtum részletet látjuk színnek. Az itt alkalmazott proteinek valahogy máshogy viselkednek? Ezek nem elnyelik a fény többi részét? Akkor mit csinálnak vele? :-) A fények játéka kifejezés az, amit nem egészen értek. Persze lehet, hogy ebben a szócikben nem kell az optika ilyen mélységeibe jutni :-) és a megoldást sem tudom, sajnos.

Az Öntisztuló textíliához egy apróság: Ennek mintájára dolgozták ki azt a nanotechnológiai eljárást, amellyel 100 nm-nél kisebb részecskéket tartalmazó kenéssel borítják be a kelmefelületet úgy, hogy ezek a részecskék kiállnak a kenőanyagból és hasonlóképpen működnek, mint a lótuszlevél apró kiemelkedései.[34]

e mondathoz annyi kiegészítést tennék, hogy: ... ezáltal öntisztuló/vízlepergető textíliát hoztak létre.

A Víznyerés ködből

nagyon izgalmas, én is láttam egy andoki faluról szóló filmet, ahol valami keretre feszített fodros műanyag szalagsorral fakasztott vizet egy kreatív helyi. Hogy ezeknek a megoldások helyi klímát módosító hatása mely egyéb lénynek árt, vagy használ, ezt nem tudom, hogy vizsgálták-e. De azt is el tudom képzelni, hogy a környezet számára is hasznos, ha több pára csapódik le. Hát ezek, gratulálok a cikkhez! üdv, Bokorember vita 2012. augusztus 27., 13:33 (CEST)


Szia! Az igazat megvallva mióta én adminisztrálom, zárom le a kiemeléseket, nagyon ritkán szoktam csak tanúsítani, nehogy szó érje a ház elejét. Szóval ha tanúsítani nem is fogom, de átnézem szívesen. (Bár ahogy olvastam Szilas hozzászólását, még elütés sincs benne :-).) Üdv. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. augusztus 27., 17:34 (CEST)

Szia! A cikkben a "A ruházat belsőklíma-szabályozása a fenyőtoboz mintájára" szakasz középső bekezdésében van egy "poliéter" szó, amit szakmai tudás hiányában nem mertem javítani, de nem "poliészter" lenne az is, mint egy sorral fentebb? - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. augusztus 31., 18:45 (CEST)

Elolvastam és tényleg nagyon érdekes a cikk! - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. augusztus 31., 18:48 (CEST)

Bionika a textiliparban[szerkesztés]

Szia!

Az vicces a fenti hozzászólásokból, hogy "még elütés sincs benne", de ne izgulj, ezeket most javítottam...Vigyor Kissé formáztam a cikket, pl. a szakaszcímek alatt én nem szoktam sort kihagyni, ellenben a képek után igen, hogy elkülönüljenek.

A ködből való víznyeréshez írtam megjegyzést a kiemelési eljárás oldalán, mivel nekem eltérő adataim vannak/voltak. Más módon nem szoktam részt venni kiemelési eljáráson, mint hogy próbálom javítani a cikket...Vigyor misibacsi*üzenet 2012. augusztus 28., 17:31 (CEST)

Megfázás - meghűlés[szerkesztés]

Kedves Elkágyé, meghajolok érveitek előtt és megtartom a Megfázást, ha már ilyen szép és kifejező:) Az azért tudnotok kell, hogy a nemzetközi osztályozás szerint, a magyar wikin is megtalálható BNO-10-10 – A légzőrendszer betegségei részben így szerepel: J00 Heveny orr-garatgyulladás [meghűlés]. Üdv, Viktor vita 2012. augusztus 30., 14:28 (CEST)

archiválás[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Szia! Az első linknél nem kell regisztrálni, csak be kell írni a linket. Szajci pošta 2012. augusztus 31., 18:53 (CEST)

esetleg megírnád, hogy melyik cikk, melyik url-jét akartad az előbb archiválni, akkor megnézném én is, mert nem értem, hogy mit akartál írni az előbb. Szajci pošta 2012. augusztus 31., 19:20 (CEST)

Szia! Megnéztem, és rájöttem, hogy rosszul írtad, ugyanis nem 2008. július 23-án nézted meg, hanem akkor archiválta valaki ezt az oldalt. Úgy értettem ott, hogy az első linknél, vagyis az első archiválóoldalnál nem kell regisztrálni, a másiknál e-mail címet kér. Szajci pošta 2012. szeptember 1., 08:16 (CEST)

kész. Szajci pošta 2012. szeptember 1., 08:21 (CEST)

kiemelési eljárás[szerkesztés]

Kedves Elkágyé!

Köszönöm szavazataidat a Brit uralkodók koronázása cikk kiemelési eljárásában! Kozika20szójjábe! 2012. szeptember 13., 21:54 (CEST)

Gratulálok a cikkhez! :D Szajci pošta 2012. szeptember 19., 07:31 (CEST)

Bionika[szerkesztés]

Kedves Elkágyé! Gratulálok a kiemeléshez!  … szalax üzenőlap 2012. szeptember 20., 10:11 (CEST)

Gratulálok[szerkesztés]

a Bionika a textiliparban szócikked kiemeltté minősítéséhez. Lényegében én is akartam rá szavazni, de amikorra erre sor került volna, már bőségesen túl volt szavazva, ezért nem láttam szükségesnek a felesleges túlszavazások számát növelni. Ismételten gatulálok és további jó cikkeket várok (amiben Nálad nem is kételkedek). Üdvözlettel:Lji1942 vita 2012. szeptember 22., 09:07 (CEST)

Első vitáink[szerkesztés]

Óta sohasem vontam kétségbe, hogy cikkeid rászolgáltak a kiemelésre. (Azok sem a kiemeltség indokoltságáról szóltak.) Egy olyan területen végzel szakszerű és kiemelkedő munkát, aminek témáit mi nagy érdeklődéssel és nagyrabecsüléssel olvassuk. Talán bölcsebb is voltál és nem keveredtél teljesen felesleges vitákba, amire én különösen kezdetben hajlamos voltam. Ez nem volt okos dolog. Egyébként sem alapjában a kiemelésért írom a cikkeimet. Ráfér a magyar olvasókra némi alapvető orvostudományi ismeret, ha tetszik felvilágosítás. A kiemelésektől függetlenül is úgy érzem, hogy megkapom a megfelelő elismerést. Egy-egy kiemelési eljárással fokozni lehet az olvasók számát, ami egyébként elég szerény. Az én területemen sokszor könnyebb jó lefordítható cikket találni, mint megszerkeszteni. A magyar vonatkozások így is beleírhatók. Véletlenül sem akartalak megsérteni. Lehet, hogy pongyolán fogalmaztam. Cikkeidhez gratulálok. Baráti Üdvözlettel:Lji1942 vita 2012. október 1., 08:33 (CEST)

File:Filtex gyár.JPG[szerkesztés]

Szia! Tegnap lefotóztam, és feltöltöttem a commonsba. Üdv. Tambo vita 2012. október 1., 10:00 (CEST)

Gál[szerkesztés]

Anikó a vendégváró.hu egyik oldalát törölte onnan, ezt: [1]. Te megtalálod ezen Gál Gyula kékfestő műhelyét? Ez a link nem ad hozzá a cikkhez semmit. És valóban, a vendégváró elérhető a település cikkéből. – Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2012. október 25., 10:29 (CEST)

Írd vissza nyugodtan, nem azért írtam, mert tilos volna. De a link, ahogy bent volt, nem hordozott érdemi információt. A másik fenntartásom: én ugyan nem vagyok egy kelmefestészeti szakember, de az enciklopédia szerkesztési elvével nálam ellenkezik az a helyzet, amikor egy múzeumról szóló cikkben szerepeltetjük az összes ismert jelenleg is aktív kékfestő linkjét, mert megsértődnek. Ez egy pápai múzeum, és kérdezem, hogy mi keresnivalója van itt egy dunaföldvári kékfestő műhely honlapjának? De ezt csak most mint kiragadott példa kérdezem, nincs más prekoncepcióm, mint az, hogy a "további információk" szakaszban a szócikk tárgyához tartozó kiegészítő információkat kell közölni, jelen esetben a múzeumhoz tartozókat. Te nem így gondolod? --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2012. október 25., 10:45 (CEST)

Most megnéztem, az összes link bent van a Kékfestés címűben és a pápai múzeum cikkben is. Szerintem ez így nem szükséges. Még egy ötlet, lehet, hogy a kékfestő üzemekről lehetne egy külön cikket csinálni, hiszen nagy részük műemléki részeket is tartalmaz. --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2012. október 25., 11:00 (CEST)

Textil és öko[szerkesztés]

Szia, találtam egy cikket, hátha érdekel. http://greenfo.hu/hirek/2012/10/31/mergekkel-a-rossz-ido-ellen Üdv Bokorember vita 2012. október 31., 12:47 (CET) Köszönöm a visszajelzést! Üdv Bokorember vita 2012. november 8., 10:33 (CET)

Kedves Elkágyé! Újfent küldök egy textil témájú tanulmányt. Divatos és toxikus. Üdv Bokorember vita 2012. november 20., 12:18 (CET)

Pipeline[szerkesztés]

Szia! Köszönöm az észrevételedet. Nekem kezdettől fogva nem tetszett. Eredetileg csővezeték volt benne. Rákérdezésre úgy döntöttek, hogy futószalag. Ennél még a szállítószalag is jobb lett volna, de nem akartam vitát nyitni, egy kiemelésre váró cikken. Amennyit én tudok számítástechnikából, számomra meggyőző a véleményed. Szerintem is ez a megfelelő kifejezés, bármelyik mellett döntenek. Nyilvánvalóan nem fogok belenyúlni az egyetértésük nélkül, de engem meggyőztél. Most négy napig nem leszek gépközelben, gondolom, addigra kiderül, mit szeretnének. Üdv. Tambo vita 2012. október 31., 18:08 (CET)

Válasz itt: itt Üdv. Tambo vita 2012. október 31., 20:52 (CET)

Kenderkötél[szerkesztés]

Belekezdtem Charles Antoine életrajzába. Van egy pont, amit nem értek (nem nagyon tudok franciául). Azt írja, hogy a Loire-on ő vizsgálta a vasoxiddal kezelt kenderkötelek tulajdonságait. Mi az, és miért kell vizsgálni? MZ/X vita 2012. november 1., 15:57 (CET)

Bocs. „Cette étude l'a mené sur les rives de la Loire, pour déterminer les propriétés de la matière fibreuse nommée et de sa transformation en fil et cordage. En 1881, il met au point de nouveaux cordages aux sulfates de fer, goudronnés en fils.” Rosszul emlékeztem: vasgálicról van szó. MZ/X vita 2012. november 2., 21:10 (CET)

Most látom, hogy a francia szöveg a cannabisra hivatkozik, annak viszont nincs magyar megfelelője (interwiki) tehát a „fibreuse nommée chanvre” a kenderre irányul.MZ/X vita 2012. november 2., 21:25 (CET)

A canvre nem irányul magyar lapra. A magyar lap viszont más francia lapra irányul. Úgy sikerült azonosítanom, hogy egyeztettem a növény latin nevét. A szöveget lefordítom (én is szótárral, szavanként), és nem résztetezem, amit nem tudok. Az Antoine állapotegyenlet miatt tartom érdemesnek átszenvedni magamat a francia szövegen. MZ/X vita 2012. november 3., 22:57 (CET)

Selyemgombolyító[szerkesztés]

Ahogy írtad, én csak képekkel egészítettem ki a cikket, amiket írsz, azokról nagyjából semmit sem tudok. Ezügyben Witézt tudom ajánlani, neki van sok helytörténeti könyve, amik közül legalább egy megírásában közre is működött.

Ez a két épület egymás mellett van, az udvaruk is közös; netszerte a két épületet a cikkben látható módon együtt tárgyalják. Mi több, a cikkbe tett képeken pont nem, de a commonsra feltöltött többi közül az egyik képen tisztán látszik, hogy a Harrer utcai épületet is Selyemgombolyítónak jelölik (ajtó fölött), nem csak a kerek épületet, így valószínűsítem, hogy e kettő együtt volt a Selyemgombolyító. Továbbá a kerek épület bejárata (lásd a képen a sablonban) a Harrer utcai épület belső udvaráról nyílik...nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a kettő bizony egybe tartozik. --Vince blabla :-) 2012. november 6., 19:33 (CET)

Kellemes ünnepeket!...[szerkesztés]

És hasonló jókat kívánok! misibacsi*üzenet 2012. december 20., 16:36 (CET)

Köszönöm és viszont kívánom! Teemeah 편지 2012. december 20., 16:48 (CET)

Köszönöm, kedves Elkágyé, én is kellemes ünnepeket kívánok! Üdvözlettel, Regasterios vita 2012. december 20., 16:49 (CET)


Köszönöm, neked is kellemes ünnepeket kívánok! – Szente vita 2012. december 20., 16:55 (CET)

köszönöm és viszont kívánom! Szajci pošta 2012. december 20., 18:34 (CET)

Szia! Köszi és viszont! --Vince blabla :-) 2012. december 21., 10:46 (CET)

Köszönöm, jól esett, hogy átcsillingeltél! Kellemes, nyugodt ünnepeket kívánok! Bokorember vita 2012. december 21., 12:13 (CET)

Köszönöm szépen és neked is kellemes ünnepeket! Andrew69. 2012. december 21., 18:30 (CET)

Én is nagyon szépen köszönöm, és neked is kellemes ünnepeket és boldog új évet! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2012. december 22., 15:17 (CET)

Köszönöm a jókívánságokat. Kellemes ünnepeket, boldog Új Évet, és sok további sikeres szerkesztést! MZ/X vita 2012. december 22., 17:23 (CET)

Köszönöm, és én is kellemes karácsonyt és sikeres, boldog új évet kívánok.  … szalax üzenőlap 2012. december 22., 18:01 (CET)

Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet, jó egészséget kívánok Neked, és szeretteidnek. Tambo vita 2012. december 24., 11:01 (CET)

Boldog karácsonyt! Szalakóta vita 2012. december 25., 21:10 (CET)

Re:Rachel Félix[szerkesztés]

Dehogy töröljük. A szubcsonkot szoktuk törölni (arra is hagyunk időt, hátha valaki bővíti majd) én pont a kezdőlapra jelöltem január 3-ra. Andrew69. 2012. december 30., 09:45 (CET)