Szentlászló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szentlászló
Szentlászló címere
Szentlászló címere
Közigazgatás
Ország  Magyarország
Régió Dél-Dunántúl
Megye Baranya
Járás Szigetvári
Jogállás község
Alapítás éve ~1286[1]
Polgármester Bognár József[2]
Jegyző Kontra Krisztián
Irányítószám 7936
Körzethívószám 73
Népesség
Teljes népesség 789 fő (2014. jan. 1.)[3]
Népsűrűség 60,46 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület 14,06 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Szentlászló (Magyarország)
Szentlászló
Szentlászló
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 09′ 24″, k. h. 17° 50′ 08″Koordináták: é. sz. 46° 09′ 24″, k. h. 17° 50′ 08″
Szentlászló (Baranya megye)
Szentlászló
Szentlászló
Pozíció Baranya megye térképén
Szentlászló weboldala

Szentlászló (horvátul Laslov[4], németül: Senglasl, St. Glasl[5]) község Baranya megyében, a Szigetvári járásban.

Fekvése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A község Baranya megye északnyugati részén fekszik. Földrajzi értelemben a Zselicben terül el. A legközelebbi város Szigetvár, amelytől 12 km-re fekszik, míg a megyeszékhely, Pécs 47 km távolságra van a településtől. A településen keresztülhaladt az egykori Kaposvár–Szigetvár-vasútvonal, amelyet sajnos a hetvenes évek végén felszámoltak, így a falut napjainkban már csak közúton lehet megközelíteni, a 67-es főútvonalon Szigetvár, illetve Kaposvár felől. A település átmenő forgalma nagy, hiszen a 67-es főúton bonyolódik le a Pécs – Kaposvár közötti forgalom egy része, sokan ezen az úton közelítik meg a Balatont, és északi irányból jelentős a forgalom a magyar-horvát határátkelőhelyek, Barcs és Drávaszabolcs felé is.

Tömegközlekedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A település a 67-es főút-on keresztül közelíthető meg Kaposvár, illetve Szigetvár felől, Volán autóbuszokkal. Korábban a 954. számú Szigetvár-Kaposvár vasútvonalon keresztül is megközelíthető volt, de 1976-ban megszüntették a vonalat. Az állomás épülete ma is áll, rendben tartott, lakott épület.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szentlászló Szigetvár vonzáskörzetéhez tartozik és vele együtt 1950-ig Somogy vármegyéhez tartozott, majd az 1950-es megyerendezéssel Baranya megyéhez csatolták. A Szentlászló neve az írott forrásokban először 1237-1240 között bukkan fel. A község neve a falu templomának védőszentjére, Szent László magyar királyra utal. Ősi lakott hely. A mai plébánia területén levő, elnéptelenedett Margitapuszta az 1333. évi pápai tizedjegyzékben önálló plébánia volt. A plébánia egész területe, mint Szent László király adománya, a pannonhalmi apátság birtokaként szerepelt, mint a zselici kanászok szálláshelye. A 16. században plébániája volt, a török hódoltság alatt azonban nem laktak itt folyamatosan. A 18. század elején magyar-horvát vegyes lakosság lakta a települést. 1774-ben, majd 1784-1792 között németeket telepítettek ide. Ekkor a helység jórészt németek által lakott település volt. Még 1930-ban is 751 német anyanyelvű és csak 105 magyar lakója volt. A második világháború után, 1948-ban azonban a német anyanyelvű lakosságot – mintegy 160 főt – a későbbi Német Demokratikus Köztársaságba telepítették ki. Helyükre a volt jugoszláviai Našice és a szlovákiai Naszvad községekből költöztettek. A településen 1738-ban már fatemplom állt, 1789-től kihelyezett káplánság működött, mely 1821-től önálló plébánia lett. A ma is álló templomot 1812-ben szentelték fel.

A községben élők közül a legutóbbi népszámláláson magukat németnek vallók aránya ma már a teljes népességen belül 30% alatt van. 2002-ben alakult meg a Német Kisebbségi Önkormányzat, az Általános Iskolában pedig nemzetiségi oktatás is folyik. A községben óvoda, valamint alsó és felső tagozatos általános iskola működik. Az intézménynek 2007. július 1. óta a Szigetvár - Dél-Zselic Többcélú Kistérségi Társulás a fenntartója. Intézményvezető: Golob István. Iskola címe: 7936, Szentlászló, Kossuth L. u. 17.


Nevezetességei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szentlászló
Nuvola apps kview.png
Copyright-uncertain.svg
Nem található szabad kép.(?)
PDmaybe-icon.svgNuvola apps kview.png
Római katolikus templom
PDmaybe-icon.svgNuvola apps kview.png
Szent László-szobor
PDmaybe-icon.svgNuvola apps kview.png
Harangláb
PDmaybe-icon.svgNuvola apps kview.png
Polgármesteri hivatal
 • Tájház
 • Népművészeti alkotóház és Csuhémúzeum
 • Szent László-szobor
 • Római katolikus templom
 • Világháborús emlékmű
 • Erzsébet-fák
 • Nepomuki Szent János-szobor
 • Anya gyermekével szobor
 • Harangláb
 • Szentlászló-CITY Állatvédő Egyesület

hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szentlászló témájú médiaállományokat.
 1. Baranya Megye Kézikönyve II.
 2. Szentlászló települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Országos Választási Iroda, 2010. október 3. (Hozzáférés: 2011. december 15.)
 3. Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2014. január 1. (magyar és angol nyelven). Központi Statisztikai Hivatal, 2014. augusztus 27. (Hozzáférés: 2014. szeptember 1.)
 4. Folia onomastica croatica 14/2005. (pdf). Živko Mandić: Hrvatska imena naseljenih mjesta u Madžarskoj. (Hozzáférés: 2012. július 25.)
 5. http://www.ungarndeutsche.de/de/cms/uploads/Ortsnamen_ungarndeutsche.pdf (Hozzáférés 2013 augusztus 15)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szcity

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]