Szent Katalin-székesegyház (Utrecht)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Katalin-székesegyház
Rijksmonument
Valláskeresztény
Felekezetrómai katolikus
Egyházmegyeutrechti főegyházmegye
Pap(ok)Hans Boogers
Építési adatok
Építése?–1560
Stílusgótika
TervezőjeWilhelm Victor Alfred Tepe
Elérhetőség
TelepülésUtrecht
HelyLange Nieuwstraat (36)
Elhelyezkedése
Szent Katalin-székesegyház (Hollandia)
Szent Katalin-székesegyház
Szent Katalin-székesegyház
Pozíció Hollandia térképén
é. sz. 52° 05′ 15″, k. h. 5° 07′ 27″Koordináták: é. sz. 52° 05′ 15″, k. h. 5° 07′ 27″
Térkép
A Szent Katalin-székesegyház weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Katalin-székesegyház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az utrechti Szent Katalin-székesegyház (holland nyelven Sint-Catharinakathedraal) a római katolikus utrechti főegyházmegye(wd) székesegyháza. 2019-ben a főegyházmegye elhatározta, hogy a templomot bezárják, és a székesegyház Apeldoornba vagy Utrecht egy másik plébániatemplomába kerül át.[1]

Története[szerkesztés]

A templom eredetileg a karmeliták, később a máltai lovagrend kolostortemploma volt. Az Alexandriai Szent Katalin tiszteletére emelt templom építését 1560-ban fejezték be. Húsz évvel az elkészülte után a reformáció következtében már világi célokra használták. 1636-tól református templomként újból istentiszteleti helyként szolgált.

A református korszakban, 1651. szeptember 30-án itt kötött házasságot Apáczai Csere János és Aletta van der Maet.[2] Több híres utechti személyiséget itt temettek el, többek között Gisbertus Voetius teológust, valamint Abraham Bloemaert és Gerard van Honthorst festőket.

1815-ben a templom visszakerült a katolikus egyházhoz, előbb a katonai garnizon templomaként, 1842-től pedig plébániatemplomként. Amikor 1853-ban helyreállították a hollandiai református területek római katolikus egyházszervezetét, Utrecht újból a főegyházmegye székhelye lett, és a Szent Katalin-templomot székesegyházi rangra emelték.

1900-ban a templom hosszházát Alfred Tepe(wd) irányítása alatt nyugati irányban meghosszabbították. Ugyanekkor épült az 53 méter magas torony a kampeni városháza tornyának mintájára.

Anyagi megfontolások miatt 2019-ben a főegyházmegye elhatározta, hogy a templomot bezárják, és a székesegyház Apeldoornba vagy Utrecht egy másik plébániatemplomába kerül át.[1][3] A templomot valószínűleg eladják majd, a lehetséges vevők között a kolostor épületében található Catharijneconvent Múzeum(wd) is szerepel.[4]

Leírása[szerkesztés]

A templom gótikus stílusban épült bazilika, három hajóval és kereszthajóval. Az 1859-ben készült neogótikus belső berendezést 1960 körül eltávolították, és Pieter Jansz. Saenredam rajzai alapján rekonstruálták az 1636-beli állapotot. A 20. század vége felé, amikor a neogótikát újból értékelni kezdték, a 19. századi berendezés több darabját visszahelyezték a templomba, többek között a keresztút 14 stációját, amely 1898-ban Friedrich Wilhelm Mengelberg műhelyében készült.

A főoltár alatt található a székesegyház második védőszentjének, Szent Willibrordnak az ereklyetartója, amely 1939-ben készült.

Az orgonát 1903-ban építette az utrechti Michaël Maarschalkerweerd(wd). Az eredetileg két manuállal rendelkező hangszert 1939-ben több regiszterrel és egy harmadik manuállal bővítették, 1996-ban restaurálták[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Remco van Mulligen: Kathedraal van Eijk mogelijk naar Apeldoorn. De Catharinakathedraal in Utrecht moet dicht. Nederlands Dagblad, (2019. január 9.)[halott link]
  2. Gyalui Farkas: Apáczai Cseri János életrajzához és műveinek bibliografiájához. Erdélyi Múzeum, IX. évf. 1. sz. (1892) 55. o.
  3. Afstoting St. Catharina. www.dekathedraal.com (Hozzáférés: 2019. február 8.) arch
  4. Archdiocese Will Close Down Its Cathedral. gloria.tv (2018. május 29.) (Hozzáférés: 2019. február 8.)
  5. Het orgel in de kathedraal. www.paulhoudijk.nl (Hozzáférés: 2019. február 8.) arch

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a St.-Katharinen-Kathedrale (Utrecht) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]