Szent Bálint

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Valentin ezüst ereklyetartója (Lengyelország)
Terni Szent Bálint és tanítványai egy 14. századi kéziratban

Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) egy vagy több keresztény mártír volt az ókori Rómában. A szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziától szenvedők védőszentje. A római katolikus naptár szerint 1969-ig ünnepét február 14-én tartották, amikor kivették a külön napon ünnepelt szentek sorából. Ez a nap azonban ma is Bálint, illetve Valentin névnapja. (Lásd még: Bálint-nap)

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 3. századból, II. Claudius római császár (meghalt 270-ben) korából három Valentinus nevű keresztény mártír is ismert: egy papé Rómában, egy püspöké Interamnában (a mai Terni Róma közelében) és egy harmadik vértanué Africa provinciában. A Valentinus név, amely az "erősnek lenni" jelentésű latin valens szóra utal, nagyon népszerű volt a késő antik korban.

Így a szent személye, illetve születési helye és ideje sem pontosan ismert. A név nem szerepelt a 354-ben készült két mártírlistán. Annyi azonban biztos, hogy 496-ban I. Gelasius pápa elrendelte ünnepét, azok között „…akiknek nevét méltán tisztelik, de akinek cselekedeteit csak az Isten ismeri.”

Legendájáról az Érdy-kódexben is olvashatunk: egy pogány fejedelem azt mondta neki, hogy hinni fog, ha a vak lányát meggyógyítja. „Erre Bálint püspök imádságot tevén, megvilágosojtá ő vak leányát.”

Bálint halálának idejét is különböző évekre teszik: 269-re, 270-re vagy 273-ra.

A Bálint-nap[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az epilepsziások védőszentje[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bálint az epilepsziások védőszentje is. A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) 1997-ben hirdette meg Szent Bálint napjára az epilepsziások világnapját.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet területén Valentin Ház néven hoztak létre rehabilitációs és foglalkoztató központot. Bálint-napkor programokkal ünneplik az országos epilepszianapot. (Magyarországon mintegy hatvanezer epilepsziás beteg van).[1]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]