Sugababes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sugababes
A Sugababes eredeti és jelenlegi felállása : Mutya Buena, Siobhán Donaghy és Keisha Buchanan fellépnek a The Sacred Three Tour-on 2013-ban
A Sugababes eredeti és jelenlegi felállása : Mutya Buena, Siobhán Donaghy és Keisha Buchanan fellépnek a The Sacred Three Tour-on 2013-ban
Információk
EredetLondon, Anglia
Alapítva1998
Aktív évek1998–jelen
Műfaj
KiadóLondon · Island · RCA · Roc Nation · Polydor
Tagok
Siobhán Donaghy
Mutya Buena
Keisha Buchanan
Korábbi tagok
Heidi Range
Amelle Berrabah
Jade Ewen

A Sugababes weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Sugababes témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Sugababes egy Brit Awards díjnyertes angol lánycsapat, amelyet Mutya Buena, Keisha Buchanan és Siobhán Donaghy alkot. A felállás háromszor is megváltozott, majd 2012-ben visszatért az eredeti felállás.

Az All Saints menedzsere, Ron Tom alapította 1998-ban. Debütáló albumuk, a One Touch, 2000 novemberében jelent meg a London Records kiadásában, amely mérsékelt sikereket ért el. 2001-ben Siobhán Donaghy távozott a csapatból, helyét Heidi Range vette át. Range csatlakozásával magasabb szintű kereskedelmi sikereket értek el. Három platinalemezt: Angels with Dirty Faces (2002), Three (2003) és Taller in More Ways (2005) adtak ki, mielőtt Mutya Buena bejelentette volna távozását 2005 decemberében. Helyére Amelle Berrabah került. Első válogatásalbumuk kiadása után, az új felállás további két stúdióalbumot: Change (2007) és Catfights and Spotlights (2008) jelentetett meg.

2009 szeptemberében, a Sugababes-ben eltöltött 11 év után, Keisha Buchanan-t, az utolsó eredeti tagot, Jade Ewen váltotta fel. Heidi Range, Amelle Berrabah és Jade Ewen 2010-ben kiadták a csapat hetedik stúdióalbumát, a Sweet 7-et, majd ezt követően az RCA Records-hoz szerződtek, mielőtt 2011-ben határozatlan idejű szünetet tartottak volna. Ugyanebben az évben az eredeti felállás Mutya Keisha Siobhan néven megújult, és 2013-ban kiadták a Flatline című kislemezt. A trió 2019-ben visszanyerte a Sugababes nevet, és DJ Spoonyval rögzítették a Sweet Female Attitude Flowers című dalának feldolgozását. 2021-ben a Sugababes újra kiadta One Touch című debütáló albumát, megjelenésének 20. évfordulója alkalmából, új zenei tervekkel. 2022-ben különböző fesztiválokon léptek fel, mielőtt turnéra indultak volna, és megjelentették a The Lost Tapes című albumot, amely korábban kiadatlan anyagokból áll.

A Sugababes hat első helyezett kislemezt ért el: Freak like Me, Round Round, Hole in the Head, Push the Button, Walk This Way, és About You Now; a Spice Girls az egyetlen lánycsapat amelynek ennél több volt. Öt brit top tízes albumot is kiadtak, amelyek közül négy platina minősítést ért el az Egyesült Királyságban, és hat Brit Awards-ra is jelölték őket, ebből elnyerték a Legjobb brit táncszereplő díjat 2003-ban. Számos felállásváltozásaik és állítólagos csapaton belüli vitáik miatt hosszabb ideig szerepeltek a brit bulvárlapokban.

Történet[szerkesztés]

1998–2001: One Touch és Siobhán Donaghy távozása[szerkesztés]

A Sugababes-t 1998-ban alapította az All Saints menedzsere, Ron Tom és Sarah Stennett.[2][3] valamint a First Access Entertainment. A két alapító tag, a mindössze 13 éves Siobhán Donaghy és Mutya Buena már a stúdióban dolgoztak, amikor Buena meghívta általános iskolai legjobb barátnőjét, Keisha Buchanant is, aki csatlakozott hozzájuk. Ron Tom menedzser ekkor úgy döntött, hogy a három lány alakuljon trióvá, összehasonlítva különböző megjelenéseiket a United Colors of Benetton kampányával.[4] Eredetileg a Sugababies nevet vették fel, de amikor a London Records egy éven belül szerződést ajánlott nekik, nevüket Sugababes-re változtatták. A Sugababes név Keisha egykori nicknevéből származik (sugar baby).

A lányok debütáló kislemeze az Overload lett, amely a Brit kislemezlista 6. helyét érte el 2000-ben, és Brit Awards díjra is jelölték a legjobb kislemez kategóriában.[5][6] A csapat a One Touch című debütáló albumuk legtöbb számát az All Saints producere, Cameron McVey közreműködésével írta és készítette.[7] Az album a 26. helyet érte el az UK Albums Chart-on. Az albumról még további három top 40-es kislemez került ki: New Year, Run for Cover, és Soul Sound, amelyek már csak kisebb sikert értek el.

2001 augusztusában a japán promóciós turné közben Siobhán kivált az együttesből. Kezdetben azt nyilatkozta, hogy divatkarriert kíván folytatni,[8] de végül klinikai depressziót diagnosztizáltak nála, a csapaton belüli állandó viták miatt.[9] Donaghy később kijelentette, hogy Buchanan szorította ki őt a csapatból, aki élete "első zsarnokának" nevezett.[10] Ennek ellenére Buenával továbbra is fenntartotta a kapcsolatot, és azt nyilatkozta, hogy mindig örömmel látja őt.[11] Donaghy helyét az Atomic Kitten korábbi alapító tagja, Heidi Range váltotta fel.[12] Összességében a One Touch eladási példányszámai nem feleltek meg a London Records elvárásainak, így a kiadó 2001-ben kidobta a csapatot.[13] Az album később arany minősítést szerzett, és a Music Week szerint 2008-ig 220 000 példányt adtak el belőle az Egyesült Királyságban.[14]

2002–2004: Angels with Dirty Faces és Three[szerkesztés]

Az új tag érkezése után a csapat ismét stúdióba vonult, és elkezdte felvenni második stúdióalbumát, valamint új lemezkiadót is kerestek, végül az Island Recordshoz szerződtek le. Az új felállásban kiadott első kislemezük, a Freak like Me, az első olyan dal, amelyben Heidi szerepelt. A szám a csapat első helyezett nagy-britanniai kislemeze lett. Ezt követte a Round Round amely szintén az első helyen debütált a brit kislemezlistán, Írországban, Új-Zélandon, és Hollandiában pedig a 2. helyen végzett. Mind a két kislemez ezüst minősítést kapott a Brit Hanglemezgyártók Szövetsége részéről.[15] Ezt követően a csapat második stúdióalbuma, az Angels with Dirty Faces a 2. helyen debütált az UK Albums Chart-on. Később hármas platina minősítést kapott, csak az Egyesült Királyságban csaknem egymillió példányt értékesítettek belőle.[14][15] Ez a mai napig a legsikeresebb albumuk.[16] Az album harmadik kislemeze a Stronger / Angels with Dirty Faces című dalok közös top 10-es megjelenése, utóbbi a Pindúr pandúrok című rajzfilm betétdala is lett. A negyedik kislemez, a Sting slágerén alapuló Shape 2003 elején bekerült a top 10-be Hollandiában és Írországban.

A csapat harmadik albuma, a Three 2003 vége felé jelent meg, és a brit albumlistán a 3. helyet érte el, amellyel Brit Awards jelölést kaptak a legjobb album kategóriában. A hiteles dupla platinává váló albumból a mai napig 855 000 példányt adtak el.[14][15] Első kislemeze a Hole in the Head lett, amely a csapat harmadik első helyezett nagy-britanniai kislemezévé vált.[17] Írországban, Norvégiában, és Hollandiában pedig a második helyre került, a Billboard Hot 100-on pedig a 96. helyen debütált.[18] Ezt követte a Too Lost in You az Igazából szerelem című film betétdalaként. A szám az Egyesült Királyságban, Németországban, Norvégiában, és Hollandiában is bekerült a top 10-be. Az album harmadik kislemeze, az In the Middle 2004-ben jelent meg, amivel a csapat újabb Brit Awards jelölést szerzett, a legjobb kislemezért. A negyedik kislemez, a Caught in a Moment című ballada a 8. helyet szerezte meg az Egyesült Királyságban. 2004-ben a trió a Band Aid 20 feldolgozását énekelte, a Do They Know It’s Christmas?-t, amely decemberben az 1. helyen debütált az Egyesült Királyságban.[19]

Körülbelül ebben az időben folyamatos pletykák keringtek a csapaton belüli harcokról,[20][21][21][22][23] amelyek azt sugallták, hogy Buchanan és Buena zaklatták Range-et, bár maga Range többször is tagadta ezeket az állításokat.[24][25] Buena később bevallotta, hogy csak nem beszélt Range-el, amikor először csatlakozott.[21] Buchanan szerint csak egyetlen komoly nézeteltérés volt közte és Range között egy 2004-es dublini koncerten, Britney Spears Toxic című dala körül.[26] Egy kis szünet után, mialatt a negyedik stúdióalbumukat rögzítették, Mutya Buena bejelentette, hogy ő és barátja, Jay kisbabát várnak. Kislányuk, Tahlia Maya Buena 2005. március 23-án született. Tahlia középső neve "Maya", Mutya elhunyt húgának emlékét takarja.

2005–2006: Taller in More Ways, Mutya Buena távozása és válogatás[szerkesztés]

A szünetet követően, mialatt Buena világra hozta kislányát, Thaliát, 2005 októberében megjelent a Push the Button, amely az első helyet szerezte meg az Egyesült Királyságban, és három egymást követő héten ott is maradt.[27][28] A dal Írországban,[29] Ausztriában,[30] és Új-Zélandon[31] szintén az első helyen végzett, később Brit Awards-ra is jelölték a legjobb kislemezért. Az Egyesült Királyságban ezüst minősítést kapott.[15] Ezek után a Sugababes negyedik stúdióalbuma, a Taller in More Ways a csapat első angol első helyezett albuma lett. A csapat továbbá az első helyen állt a kislemez-, album-, airplay-, és letöltési listákon egyszerre, ezzel a Sugababes lett az első olyan lánycsapat, akik ilyen teljesítményt értek el.[32] Az album kettős platina minősítést ért el az Egyesült Királyságban.[14][15] Ez idő tájt a csapat (köztük Buena) közreműködött William Orbit Hello Waveforms albumán szereplő Spiral című számán, amely 2006 februárjában jelent meg.

Lánya születése és a szólókarrier miatt Mutya Buena a második kislemez, az Ugly megjelenése után, 2005. december 21-én kilépett.[9] Buena később egy interjúban kijelentette, hogy szülés utáni depresszióban szenvedett, és úgy döntött hogy távozik, hogy több időt töltsön a kislányával.[33] Helyére Amelle Berrabah került, aki 2005 decemberének végén csatlakozott a csapathoz.[34] A lányok azt is megerősítették, hogy hamarosan új kislemezzel, és a Taller in More Ways újrakiadásával rukkolnak elő.

Az album harmadik kislemeze, az újra felvett Red Dress 2006 elején jelent meg, és a 4. helyen végzett az Egyesült Királyságban, valamint a lányok harmadik top 5-ös dala lett.[35] Ezek után az új taggal ismét felvették az album tizenkét dalának három számát, valamint egy új dalt is készítettek közösen, a Now You're Gone-t. A Taller in More Ways újra kiadott változata 2006 márciusában jelent meg, és a brit albumlistán a 18. helyet érte el.[36] Az album negyedik és utolsó kislemeze a Follow Me Home lett, amely júniusban jelent meg, és a 32. helyet érte el az Egyesült Királyságban.[37]

2006 közepén a lányok visszatértek a stúdióba, hogy felvegyenek két új dalt az első válogatásalbumukhoz, amely az Overloaded: The Singles Collection címet kapta. Első kislemeze az Easy lett, amelynek elkészítésében közreműködtek a kaliforniai Orson együttes tagjai, George Astasio és Jason Pebworth is. A dal a 8. helyen debütált az Egyesült Királyságban, míg a 2006 novemberében kiadott válogatásalbum a 3. helyet érte el. Az albumból több kiadvány is megjelent, először volt a sima kiadvány, a videó kiadvány, a remix kiadvány, a live kiadvány, majd a Napster Live kiadvány. A BPI által platinának minősített albumból pedig 598 000 példány kelt el.[14][15] Ez alatt az idő alatt azt is bejelentették, hogy megkezdték a munkát az akkor még cím nélküli ötödik stúdióalbumukon.[38]

2007–2008: Change és Catfights and Spotlights[szerkesztés]

2007 márciusában a csapat együttműködött a Girls Alouddal, hogy elkészítsék a 2007-es Comic Relief hivatalos kislemezét. Az eredmény a Walk This Way című dal feldolgozása lett, amelyet annak idején az Aerosmith és a Run–D.M.C. vitt sikerre. A szám a lányok ötödik első helyezett dala lett az Egyesült Királyságban.[39]

A Greatest Hits Tour után 2007 közepén visszatértek a stúdióba, hogy folytassák ötödik stúdióalbumuk, a Change munkálatait, amelyen elsőként szerepelt Berrabah minden számban. Első kislemeze az About You Now lett, amely 2007 szeptemberében jelent meg, és négy hétig vezette a brit kislemezlista első helyét.[40] A dalt jelölték Brit Awards-ra 2008-ban a legjobb brit kislemez kategóriában, és máig ez a legkelendőbb kislemezük, csaknem 500 000 példánnyal.[41] A dalt feltüntették a Guinness Rekordok Könyvének 2009-es kiadásában is, mint "egy brit popcikk első dalát, amely kizárólag a letöltések között vezeti a kislemez-listát". A számot továbbá "Egyesült Királyság első számú helyezettjének legnagyobb listavezetőjeként" is megnevezték.[42]

2007 októberében a Sugababes ötödik stúdióalbuma, a Change a csapat második helyezett nagy-britanniai albuma lett az Egyesült Királyságban. Ezzel együtt második alkalommal vezették egyszerre a kislemez-, album-, és a letöltési listákat. Az album második kislemeze a címadó dal, a Change lett, amely 2007 decemberében jelent meg,[43] és az Egyesült Királyságban a 13. helyet érte el. A lemez 494 000 példányban kelt el az Egyesült Királyságban, és platina minősítést kapott.[14][15] Az album harmadik és utolsó kislemeze a Denial 2008 márciusában került kiadásra, és a 15. helyet érte el. Ugyanebben a hónapban indult el a Change Tour című turnéjuk az Egyesült Királyságban, amely májusig tartott, és amely eddigi legnagyobb turnéjuk volt.

A Change Tour-t követően az együttes rögtön stúdióba vonult, hogy elkezdhessen dolgozni hatodik stúdióalbumán, a Catfights and Spotlights-on.[44][forrás?] Bejelentésre került, hogy Timbaland felkereste a lányokat az album producereként, ám időhiány miatt az együttműködés nem jött létre.[45] Az album producereként említésre került még Taio Cruz valamint Jason Pebworth is, akivel a 2006-os Overloaded: The Singles Collection album két új dalán is dolgoztak. Az album első kislemeze a Girls lett, amely 2008 októberében jelent meg, és a 3. helyet érte el az Egyesült Királyságban. Ezt követte a második egyben utolsó kislemez, a No Can Do amely decemberben jelent meg, és a 23. helyet érte el az Egyesült Királyságban. A Performing Right Society a Sugababes-t 2008 negyedik legkeményebben dolgozó bandájának nevezte.[46]

2009–2010: Keisha Buchanan távozása és Sweet 7[szerkesztés]

A No Can Do kiadása után a csapat bejelentette, hogy nem lesz 2009-es turné a Catfights and Spotlights támogatására, hogy hetedik stúdióalbumuk felvételeire összpontosítsanak. Az együttes az Egyesült Államokba utazott, hogy elkezdhessen dolgozni hetedik stúdióalbumán, a Sweet 7-en.[47][48] 2009 áprilisában szerződést írtak alá Jay-Z kiadójával, a Roc Nation-nel,[49] amelynek eredményeképpen magas színvonalú gyártókkal dolgoztak.[49] Berrabah együttműködött Tinchy Stryder-rel a Never Leave You című dalon is, amely a Catch 22 című második stúdióalbumának harmadik kislemezeként jelent meg 2009 augusztusában. A szám a Brit kislemezlista első helyén debütált,[50] ezzel Berrabah lett a Sugababes egyetlen tagja a múltban és a jelenben is, aki a csapaton kívül első helyezett kislemezt ért el.

A Sweet 7 első kislemeze a Get Sexy volt, amely a Brit kislemezlista második helyét érte el 2009 szeptemberében,[51] és amely Keisha Sugababe-es pályafutásának a vége. Ugyanis 2009 szeptemberében arról számoltak be, hogy Amelle Berrabah távozott az együttesből.[52] Azt is pletykálták, hogy Jade Ewen, a 2009-es Eurovíziós Dalfesztivál résztvevője csatlakozik a csapathoz, és Berrabah helyére.[53] Szeptember 21-én viszont kiderült, hogy a csapat egyetlen eredeti tagja, Keisha Buchanan hagyta el a Sugababes-t.[54] Buchanan a Twitteren kijelentette, hogy nem az ő döntése volt a távozás,[55] ami azt eredményezte, hogy néhány újságíró azt állította, hogy "elbocsátották".[56]

Szomorúan jelentem ki, hogy már nem vagyok a Sugababes tagja... Bár nem az én döntésem volt hogy távozzak, ideje új fejezetet nyitnom az életemben... Szeretném kijelenteni, hogy nem voltak érvek, zaklatás, vagy bármi más, ami ehhez vezet. Néha a kommunikáció meghibásodása és a bizalom hiánya sokféle dolgot eredményezhet. – Keisha Buchanan, 2009. szeptember

A kritikusok és a rajongók nagyon negatívan reagáltak Buchanan távozásának hírére. A The Guardian című brit napilap egy "Miért nem folytatható a Sugababes show Keisha nélkül" című cikket publikált,[57] valamint a Digital Spy is írt egy cikket "Keisha Buchanan, mi tisztelünk téged" címmel, amelyben megköszönték a "hihetetlen popdalokhoz" való közreműködését.[58] Ugyanakkor Range és Berrabah azt állították, hogy nem játszottak szerepet Keisha kiszorításában.[59] Berrabah Ausztriába repült a felállás megváltozásából eredő idegi kimerültség kezelésére.[60] 2020 szeptemberében Buchanan kijelentette, hogy csak akkor tudta meg, hogy kiszorították a csapatból, miután hivatalosan is bejelentették távozását.[61] Buchanan helyét Jade Ewen vette át. Jade-del két számot, egyben videóklipet vettek fel, az About a Girl-t[62] és a Wear My Kiss-t.[63] Előbbi a nyolcadik,[64] míg utóbbi a hetedik helyet szerezte meg az Egyesült Királyságban.[65] Az eredetileg 2009 novemberének végére tervezett album 2010 márciusában jelent meg,[66] és a 14. helyen debütált az Egyesült Királyságban.[67]

Mutya Buena a csapat egykori alapító tagja 2010 márciusában kérelmezte az Európai Védjegy Hatóság-tól a csapat nevének tulajdonjogát. A kérelmet a Buchanan távozása körüli viták miatt nyújtották be, amelyben Buena ragaszkodott ahhoz, hogy "a Sugababes története véget ért", mivel egyetlen eredeti tag sem maradt benne.[68] Megerősítették, hogy Buena megszerezte a név használatának jogát papíron és egyéb árukon, mint például irodaszereken, vagy ajándékcsomagolásokon.[69] Ugyanebben a hónapban kiderült, hogy a Roc Nation elhagyta őket a Sweet 7 gyenge eladásai miatt.[70][71][72][73]

2011: A törölt nyolcadik stúdióalbum és feloszlás[szerkesztés]

A Sugababes kezdetben 2010 áprilisában kezdte meg a nyolcadik stúdióalbum felvételét.[74] 2011 júniusában a csapat és menedzsereik, Sarah Stennett és Mark Hargreaves elhagyták tíz éve fennálló lemezkiadójukat az Island Records-ot, és egy új, három albumra szóló disztribúciós szerződést írtak alá a Sony Music tulajdonában működő RCA Records-cal.[75] 2011 júliusában az együttes így nyilatkozott a készülő új albumról: „Kicsit sötétebb, keményebb, és elég pörgős”.[76] Egy másik interjúban bejelentették, hogy az új album a személyiségüket fogja tükrözni.[77] A londoni Wireless Fesztivál-on a csapatból 2009-ben elbocsátott Buchanan felkereste a jelenlegi felállást, és az információk szerint, a lányok egy "könnyes" összejövetelt tartottak, és maguk mögött hagyták a múltat.[78] Buchanan két év után először találkozott Range és Berrabah egykori társakkal, valamint először találkozott hivatalosan Jade Ewen-nel.[79] Egy későbbi interjúban Buchanan elmondta, hogy csalódott a 2009-ben kapott bánásmód miatt, de a "legjobb szerencsét" kívánta a jelenlegi felállásnak.[80]

2011. szeptember 25-én megjelentettek egy ingyenes promóciós kislemezt, Freedom címen, amely az első és egyetlen kislemezük volt az új kiadóval.[81] A csapat ezt követően szünetre vonult,[82] majd elkezdett önálló projekteken dolgozni: Heidi részt vett a Sztárok a jégen 7. szériájában,[83] Amelle szólóanyagokon dolgozott,[84] Jade pedig a Splash! első szériájában versenyzett.

Jade Ewen 2013 márciusában azt állította, hogy a Sugababes új zenét fog felvenni az év vége előtt, egyelőre megjelenési dátum nélkül.[85] Két hónappal később, Berrabah egy interjúban elmondta, hogy a csapat dalokat készített új albumához, amelyről azt nyilatkozta, hogy 2014-ben jelenik meg.[86] Ugyanakkor később, ugyanabban az évben Ewen kifejezte az új albumuk és a Sugababes jövőjével kapcsolatos bizonytalanságát, amely szerint a csapat feloszlott.[87] Ezt kezdetben tagadta Berrabah, aki kijelentette, hogy a zenekar szerinte 2014 végén ismét egyesül,[88] ám 2013 szeptemberében interjút tettek közzé, amelyben Ewent idézték, megerősítve, hogy a csapat már két évvel korábban szétvált.[89] 2014 januárjában Heidi Range ellentmondott Ewen kijelentésének, mondván, hogy a csapat csak szünetet tart, hogy szólóprojektjeikre összpontosíthassanak.[90] Később azonban, egy 2020 júniusában készült interjújában kijelentette, hogy a csapat már 2011-ben elismerte, hogy nem lenne tisztességes, ha folytatnák, részben az utolsó alapító tag, Keisha Buchanan távozása utáni egyre csökkenő népszerűségük miatt.[91]

2019 márciusában Amelle Berrabah kijelentette, hogy az együttest többször is megkeresték az újraegyesítésről egy olyan turné keretében, ahol a rajongók végső búcsút vehetnek tőlük.[92] Júliusban a Raidió Teilifís Éireann műsorszolgáltatóval készített interjújában elmondta, hogy megbeszélések folytak egy a csapat mind a hat tagját felvonultató találkozóról.[93]

2011–2018: Az eredeti felállás megújítása Mutya Keisha Siobhán néven[szerkesztés]

2011 októberében több hírlevél is jelentette, hogy a Sugababes eredeti felállása megújul.[94][95][96] 2012 januárjában további spekulációk körvonalazódtak, amelyek szerint a csapat újraegyesül, miután Buena és Buchanan a Twitter-en bejelentették, hogy a stúdióban dolgoznak "két másik nővel" valamint a brit rapperrel, Professor Green-nel.[97] Buena később azonban tagadta ezt."[97] Ennek ellenére később a skót énekes-dalszerző, Emeli Sandé megerősítette az MTV UK-nak, hogy új dalokat készített Buenának, Buchanannak és Donaghynak.[98]

2012 áprilisában arról számoltak be, hogy a három alapító tag - Keisha Buchanan, Mutya Buena és Siobhán Donaghy - egy 1 millió font értékű lemezszerződést írt alá a Polydor Records-cal.[99] 2012 júliusában hivatalosan is megerősítették, hogy a csapat Mutya Keisha Siobhan néven megalakult, és dalokat készített egy új albumhoz.[100] Nevüket hivatalosan 2012. június 27-én vették nyilvántartásba az Európai Unióban.[101] 2012. július 27-én részt vettek a 2012-es nyári olimpia megnyitó ünnepségén, valamint képeket tettek közzé hivatalos Instagram-oldalukon, jelezve első nyilvános megjelenésüket tizenegy év után. 2012. augusztus 6-án a csapat megerősítette, hogy elkészítettek két dalt Shaznay Lewis-sal, az All Saints egykori tagjával.[102] Másnap Donaghy a Twitter-en bejelentette, hogy az album elkészült.[103] 2012 novemberében a csapatot jelölték a Yahoo! A 2012-es Gossip legjobb lánybandája szavazáson a Little Mix, a Stooshe, a Girls Aloud, a The Saturdays, és a Spice Girls mellett.[104] Visszatérésüket a 2012-es év tizenegyedik legnagyobb pillanatának nevezték az NME „75 Moments That Defined 2012” című visszaszámlálásában. A csapat 2012 decemberében a Ponystep magazin címlapján szerepelt.[105]

Ugyanebben a hónapban egy meghitt koncertet adtak a Ponystep New Year’s Ever partiján, ahol az Overload, a New Year, és a Freak Like Me című slágereiket adták elő, valamint Rihanna Diamonds című számának feldolgozását. Ez az előadás volt az első alkalom, hogy Buena, Buchanan és Donaghy több mint egy évtized után együtt lépett fel. A rajongók által forgatott videók két nap alatt több mint 70 000 megtekintést kaptak.

A készülő új anyagok először 2013. január 7-én láttak napvilágot, amikor a csapat Buchanan YouTube-fiókjába feltöltött egy rövid a cappella klipet a híresztelt Boys című debütáló kislemezükről. A klipet több mint 140 000 alkalommal nézték meg. Ugyanezen a napon a Popjustice kiadott egy három másodperces klipet a kislemez stúdió-verziójáról, "egyszerűen csodálatosnak" nevezve. Március 14-én a csapat producere, Dev Hynes feltöltött egy zeneszámot hivatalos SoundCloud-oldalukra, jelezve, hogy a dal nem fog szerepelni a csapat hamarosan megjelenő albumán. A Lay Down in Swimming Pools Kendrick Lamar Swimming Pools (Drank) című dalának újraértelmezett kiadása. Március 26-án a csapat a Phoenix Entertainment című kislemezének remixében szerepelt.[106]

2013 júniusában kiadták a Flatline című kislemezt.[107][108]

Az MKS 2013. augusztus 1-jén adta első hivatalos koncertjét a Scala-ban. Klasszikusaik, az Overload, a Run for Cover, a Stronger, és a Freak like Me mellett, a trió számos új dalt is bemutatott készülő albumáról, köztük az I’m Alright-ot, a Love Me Hard-ot, a Boys-t, a Today-t, és a No Regrets-t, valamint a Lay Down in Swimming Pools, a Flatline és a Push the Button előadása szolgált még az estére.[109] Október elején a csapat megjelent a Google+Sessions című sorozatban, ahol három szám akusztikus verzióját adta elő élőben: köztük az új No Regrets című dalt, a Caught in a Moment című Sugababes klasszikust, valamint Lorde Royals című debütáló kislemezének feldolgozását. Az előadások HD-formában megtekinthetők a YouTube-on. 2013. november 6-án Mutya Buena kijelentette, hogy készen áll a Sugababes név visszaszerzésére, mivel Jade Ewen felfedte, hogy a negyedik felállás már két évvel korábban szétvált.[110] 2013. november 8-án a csapat elindult a The Sacred Three Tour-ra az Egyesült Királyságban, amely november 16-áig tartott.

2016 júniusában Siobhán Donaghy a londoni Pride WandsworthRadio különleges műsorában kijelentette, hogy az új album véleménye szerint a következő évben fog megjelenni.[111][112]

2017 augusztusában Keisha Buchanan egy interjúban elmondta, hogy a csapat új anyagokon dolgozik, miután 2016 végén korábbi munkáik kiszivárogtak az Interneten. Emiatt a készülő albumot felfüggesztették, és hivatalosan soha nem jelent meg.[113]

2018 júniusában Siobhán Donaghy vendég volt Tom Aspaul Battle Pop című podcastjában, ahol kijelentette, hogy a csapat még mindig együtt dolgozik, hozzátéve, hogy fogalma sincs arról, hogy mikor, és egyáltalán, hogy megjelenik-e egy album.[114]

2019–jelen: A Sugababes név visszaszerzése és a The Lost Tapes[szerkesztés]

Buchanan, Buena és Donaghy 2019-ben visszaszerezték a Sugababes csapatnév jogait.[115] Később, ugyanebben az évben közreműködtek DJ Spoony Garage Classical című albumán, amely a Sweet Female Attitude 2000-es Flowers című dalát dolgozta fel.[116] Ez a csapat első kiadása Sugababes néven, miután évekig Mutya Keisha Siobhanként dolgoztak.[117] Visszatérő fellépésükre a The Graham Norton Show-ban került sor 2019. október 18-án.[118] Ezt követően Graham Norton műsorában megerősítették, hogy új zenén és egy különleges projekten dolgoznak a One Touch közelgő 20. évfordulójára.[119] Terveiket azonban a Covid19-pandémia miatt felfüggesztették.[120]

2021. május 11-én kiadták a Run for Cover című 2001-es kislemez átdolgozását, amelyen MNEK is szerepelt.[121][122] Ugyanezen a napon bejelentették a One Touch kibővített 20 Éves Jubileumi kiadását, amely Dev Hynes, Metronomy és más előadók demóit és remixeit tartalmazza. 2021. június 22-én kiadtak egy Blood Orange remixet a One Touch Same Old Story című számához.[123][124][125][126] Az album a 18. helyet érte el, felülmúlva eredeti, 26. helyét.

Az együttes a londoni Herne Hillben megrendezett Mighty Hoopla fesztivál második napjának fellépője volt.[127] 2022. május 20-án bejelentették, hogy a zenekar támogatni fogja a Westlife-ot turnéjuk dublini szakaszán. A nyár folyamán számos további zenei fesztiválon fognak fellépni, beleértve a Glastonbury Fesztivált, a portsmouth-i Victorious Fesztivál-t,[128] és a Margate Pride Fesztivált.[129]

2022. június 3-án Sugababes néven újra kiadták a 2013-as Mutya Keisha Siobhan kislemezt, a Flatline-t.[130] A csapat 2022. június 23-án bejelentette 17 dátumú, 9 év után első alkalommal megrendezett főturnéját, amely várhatóan 2022. október 16-án kezdődik Bristolban, és 2022. november 7-én ér véget Glasgow-ban.[131][132][133]

2022 októberében bejelentették, hogy a csapat 2023. július 1-jén a The Script mellett támogatja a Take That-et a BST Hyde Park-ban.[134] 2022. november 29-én a csapat bejelentette, hogy 2023 szeptemberében a londoni O2 Arénában egyszeri show-t fognak játszani, ami a valaha volt legnagyobb főszereplős műsoruk lesz.[135][136] 2022. december 15-én a csapat bejelentette, hogy 2023 februárjában Ausztráliában fognak turnézni, amely az első kiemelt turnéjuk lesz az országban.[137]

2022. december 24-én a csapat online kiadta a The Lost Tapes című albumot. Az albumot eredetileg 2013-ban vették fel, de soha nem jelent meg hivatalosan.[138] Egy online nyilatkozatban a csapat kijelentette: „Ezt az albumot majdnem 8 évvel ezelőtt írtuk, és különböző okok miatt nem jelent meg hivatalosan, ezért nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy már minden streaming platformon elérhető.[139] A csapat azt is megerősítette, hogy az albumot önállóan adták ki. Az album 2022. december 30-án a második helyen debütált a brit albumletöltések top 100-as listáján.[140]

Tagok[szerkesztés]

Jelenlegi tagok[szerkesztés]

Korábbi tagok[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

Turnék[szerkesztés]

Önálló turnék[szerkesztés]

Egyéb műsorok[szerkesztés]

Támogató aktusok[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. A Sugababes az Allmusicon
  2. Raphael, Amy. „Amy Raphael talks to Siobhan Donaghy”, The Observer, 2003. június 21. (Hozzáférés: 2020. július 19.) 
  3. Iggy Azalea, Rita Ora, Ellie Goulding's Turn First Mgmt Company Run By 'Lionesses'. Billboard , 2014. június 12. [2020. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. július 19.)
  4. Siobhan Donaghy - The one that got away.. Ponystep. [2010. november 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 2.)
  5. 23 September 2000 Top 40 Official UK Singles Archive. Official Charts Company, 2000. szeptember 23. (Hozzáférés: 2011. november 22.)
  6. Raphael, Amy. „Sweetnessfollows”, The Guardian, 2003. június 22.. [2007. február 10-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2003. június 22.) 
  7. Album Credits - One Touch. Artist Direct.com. [2007. február 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. december 17.)
  8. Sugababes Video, Pictures, Music. AskMen. [2012. április 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 22.)
  9. a b Sugababes history”, BBC, 2005. december 21.. [2006. január 29-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2006. november 16.) 
  10. Sugababe Siobhan, "Bully Keisha made my life a living hell". Heat. [2014. május 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 2.)
  11. Siobhan Donaghy – The one that got away.. PonyStep. [2011. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 2.)
  12. Artists. Surge.co.uk. [2007. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. december 16.)
  13. ArtistId=7 Sugababes bio. 7.digital.com. [2007. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 6.)
  14. a b c d e f Music Week, 1 November 2008; CHARTS ANALYSIS: AC/DC don't mind the gap after twenty eight years. Alan Jones. Pg. 37
  15. a b c d e f g Certified Awards Archiválva 2013. január 24-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  16. Platinum Europe Awards 2003. ifpi.org. [2012. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. december 17.)
  17. 25 October 2003 Top 40 Official UK Singles Archive. Official Charts Company, 2003. október 25. (Hozzáférés: 2011. november 22.)
  18. Sugababes Music News & Info. Billboard. (Hozzáférés: 2011. november 22.)
  19. Band Aid. bobgeldof.info. [2007. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. december 15.)
  20. Sugababes. AskMen.com. [2007. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. január 6.)
  21. a b c Cartner-Morley, Jess. „Mean Girls”, Guardian Unlimited Arts, 2005. szeptember 16.. [2007. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2007. január 6.) 
  22. "Sugababes blast split rumours, 2006. november 8. [2007. április 26-i dátummal az eredetiből archiválva].
  23. Close. „Peter Robinson talks to the Sugababes”, The Observer, 2005. december 11.. [2012. augusztus 3-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2009. július 6.) 
  24. Cite web-hiba: az archiveurl és az archivedate csak együtt használható!Artists – Sugababes. BBC. [2007. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva].
  25. Cite web-hiba: az archiveurl és az archivedate csak együtt használható!Communication: William Day. Spec Magazine. [2011. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva].
  26. Cartner-Morley, Jess. „Mean Girls”, The Guardian, 2005. szeptember 16.. [2013. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. május 24.) 
  27. _/1/2005-10-08/ Official | Medicaid at. Theofficialchart.com. (Hozzáférés: 2011. november 22.)
  28. The Number One Albums. Official Charts. [2011. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 22.)
  29. GFK Chart-Track. Chart-track.co.uk. [2012. június 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 22.)
  30. Steffen Hung: Sugababes - Push The Button
  31. Steffen Hung: Sugababes - Push The Button. charts.nz. (Hozzáférés: 2011. november 22.)
  32. Entertainment | Sugababes secure UK chart double”, BBC News, 2005. október 16.. [2014. január 2-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. november 22.) 
  33. REVEALED: Why Mutya Left Sugababes. MTV News, 2007. március 27.
  34. Sugababes unveil new band member”, BBC, 2005. december 22.. [2009. január 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2008. november 14.) 
  35. 18 March 2006 Top 40 Official UK Singles Archive. Official Charts Company, 2006. március 18. (Hozzáférés: 2011. november 22.)
  36. 11 March 2006 Top 40 Official UK Albums Archive. Official Charts Company, 2006. március 11. (Hozzáférés: 2011. november 22.)
  37. 17 June 2006 Top 40 Official UK Singles Archive. Official Charts Company, 2006. június 17. (Hozzáférés: 2011. november 22.)
  38. Sugababes plan two new albums. NME, 2006. június 2. [2012. július 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 19.)
  39. Sarah-Louise James: Babes Aloud At No 1. MTV News, 2007. március 13. [2008. március 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. április 20.)
  40. 2007 The Number One Albums. Official Charts. [2011. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 22.)
  41. The BRIT Awards: "About You Now". [2008. szeptember 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 9.)
  42. Amy Winehouse, Leona Lewis, Sugababes and Paul McCartney Down A Guinness Record – Undercover.fm News. Undercover.fm, 2008. szeptember 15. [2011. szeptember 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 25.)
  43. HMV.com singles: Change (2007). HMV. (Hozzáférés: 2007. október 28.)
  44. Salmon, Chris. „'We're the biggest ... '”, The Guardian, 2008. március 17.. [2008. március 22-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2008. március 24.) 
  45. Sugababes Team With Timbaland. MTV, 2008. március 26. [2008. március 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 6.)
  46. Quo given hard-working status. ITN. [2009. január 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 6.)
  47. Sugababes 'fly to US to start new album'. Digital Spy, 2009. április 6. [2009. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 6.)
  48. News, Heading to the States !. Sugababes, 2009. április 21. [2009. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 6.)
  49. a b Sugababes 'sign up to Jay-Z label'. Digital Spy, 2009. április 27. [2009. június 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 6.)
  50. 15 August 2009 Top 40 Official UK Singles Archive. Official Charts Company, 2009. augusztus 15. (Hozzáférés: 2011. november 22.)
  51. 12 September 2009 Top 40 Official UK Singles Archive . Official Charts
  52. Amelle leaves Sugababes?. New! Magazine, 2009. szeptember 19. [2011. október 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 6.)
  53. Amelle leaves Sugababes? work= New! Magazine, 2009. szeptember 19. [2011. október 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 6.)
  54. Keisha Buchanan leaves Sugababes. Digital Spy, 2009. szeptember 21. [2012. június 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 27.)
  55. Buchanan, Keisha: Although it was not my choice to leave, it's time to enter a new chapter in my life, 2009. szeptember 21.
  56. Michaels, Sean, "Sugababes' Keisha sacked from band Archiválva 2015. október 7-i dátummal a Wayback Machine-ben.", The Guardian, 22 September 2009
  57. Robinson, Peter, 22 September 2009). "Why the Sugababes' show can't go on without Keisha" Archiválva 2016. március 12-i dátummal a Wayback Machine-ben., The Guardian
  58. Levine, Nick, "Keisha Buchanan, we salute you Archiválva 2009. szeptember 24-i dátummal a Wayback Machine-ben.". Digital Spy, 21 September 2009
  59. Keisha Buchanan | Range Eyed Sugababes Walk-Out Before Buchanan. Contactmusic, 2010. február 5. [2010. február 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 31.)
  60. Jonze, Tim. „Sugababes' Amelle suffering from 'severe nervous exhaustion'”, The Guardian, 2009. október 16.. [2009. október 19-i dátummal az eredetiből archiválva] 
  61. https://www.youtube.com/watch?v=v4x5BSubYZA
  62. Amelle, Heidi 'quit band, not Keisha'. Digital Spy, 2009. december 25. [2010. március 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 27.)
  63. "Sugababes confirmed for Eurovision show" Archiválva 2015. október 7-i dátummal a Wayback Machine-ben, Digital Spy
  64. 21 November 2009 Top 40 Official UK Singles Archive , Official Charts
  65. 6 March 2010 Top 40 Official UK Singles Archive , Official Charts
  66. Sugababes delay album by one week Archiválva 2015. október 7-i dátummal a Wayback Machine-ben.. Digital Spy
  67. Lady GaGa reclaims UK album top spot. Digital Spy, 2010. március 21. [2012. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 27.)
  68. BBC News Mutya Buena applies to own Sugababes name”, BBC News, 2010. március 4.. [2010. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. november 25.) 
  69. Mutya Buena wins legal rights to Sugababes name”, NME, 2011. augusztus 24.. [2012. június 19-i dátummal az eredetiből archiválva] 
  70. Jay-Z No Longer Takes Suga. [2022. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 11.)
  71. Have the Sugababes have been dropped?. (Hozzáférés: 2013. január 11.)
  72. Sugababes dropped by US label. (Hozzáférés: 2013. január 11.)
  73. Sugababes dropped by record label?. [2010. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 11.)
  74. album.html Sugababes begin work on new album. Digital Spy, 2010. április 21. [2010. április 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 27.)
  75. Sugababes Sign To Sony RCA. Media Essentials, 2011. június 7. [2011. augusztus 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 30.)
  76. Sugababes working on 'dark and edgy' new album. NME, 2011. július 11. [2012. október 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. február 13.)
  77. Sugababes: 'New album showcases our personalities'. Digital Spy, 2011. szeptember 27. [2013. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. február 13.)
  78. Keisha Buchanan's Teary Sugababes Reunion”, Contactmusic.com, 2011. július 1.. [2014. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva] 
  79. ODE: Sugababes: 'It was nice to see Keisha', 2011. július 27. [2016. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. május 3.)
  80. Keisha Buchanan: 'I wish Sugababes all the best', 2012. július 20. [2013. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 11.)
  81. Singles Release Diary. Digital Spy. [2012. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 6.)
  82. Sugababes' Jade Ewen Gives Some Front at Scottish Fashion Awards, 2012. június 12. [2012. június 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 11.)
  83. 'Dancing on Ice' lineup revealed: Heidi Range, Jennifer Ellison, more, 2012. január 3.
  84. Sugababes star Amelle Berrabah confirms new solo single 'Rebel'. Digital Spy. [2012. január 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 2.)
  85. Sugababes to record new music before the end of the year, 2013. március 15. [2013. március 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 26.)
  86. Sugababes to reunite in 2014: 'We're talking about it', 2013. május 16. [2013. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva].
  87. Sugababes are 'pretty much done', Jade Ewen reveals, 2013. augusztus 1. [2013. augusztus 5-i dátummal az eredetiből archiválva].
  88. Amelle Berrabah: 'Sugababes will be back next year', 2013. augusztus 1. [2013. augusztus 3-i dátummal az eredetiből archiválva].
  89. Sugababes star Jade Ewen reveals the not-so-shocking news that they've been lying to us and split two years ago. Yahoo!, 2013. szeptember 6. [2013. október 4-i dátummal az eredetiből archiválva].
  90. name=M>Sugababe Heidi Range: I lied about my age to get a pop career. Metro, 2014. január 13. [2014. január 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. január 20.)
  91. Heidi Range on Atomic Kitten & joining/the end of Sugababes (Ladies Of Liverpool, UK, June 2020). YouTube, 2020. augusztus 16. [2022. április 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. augusztus 16.)
  92. Leng, Steve: AMELLE JOINS ACCESS ALL AREAS TO TALK SUGABABES AND LEAVES THE DOOR OPEN FOR A REUNION. FUBAR Radio, 2019. február 22. (Hozzáférés: 2019. április 19.)[halott link]
  93. (2019. július 19.) „Amelle says Sugababes reunion is a matter of 'when'”. RTÉ News.  
  94. Corner, Lewis. „Sugababes original lineup to reform?”, Digital Spy, Hearst Magazines UK, 2011. október 19. (Hozzáférés: 2012. július 20.) 
  95. Original Sugababes lineup of Keisha, Mutya and Siobhan set to reform. Metro, 2011. október 18. (Hozzáférés: 2012. július 20.)
  96. Original Sugabaes line-up rumoured to be reforming”, NME, 2011. október 18. (Hozzáférés: 2012. július 20.) 
  97. a b Corner, Lewis. „Mutya Buena denies original Sugababes reunion plans”, Digital Spy, Hearst Magazines UK, 2012. január 9.. [2013. október 25-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. március 14.) 
  98. Dorken, Joanne. „Emeli Sande Confirms Song With Original Sugababes”, MTV, 2012. január 25.. [2022. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. március 14.) 
  99. Sugababes sign 1m record deal”, RTÉ.ie, RTÉ, 2012. április 1. (Hozzáférés: 2012. július 20.) 
  100. Cochrane, Greg. „Original Sugababes regroup as Mutya Keisha Siobhan”, Newsbeat, BBC, 2012. július 20. (Hozzáférés: 2012. július 20.) 
  101. Saunders, Louise. „Original Sugababes come up with catchy new relaunch name... Mutya Keisha Siobhan”, 2012. július 20.. [2013. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. július 20.) 
  102. Mutya Keisha Siobhan get in the studio with All Saints’ Shaznay Lewis. Metro.co.uk (7 August 2012).
  103. Original Sugababes Mutya Keisha Siobhan finish new album - Music News - Digital Spy. Digitalspy.com.au (8 August 2012).
  104. Poll: Vote for your Best Girlband of 2012– will it be comeback queens Girls Aloud or new kids on the block Little Mix?. Yahoo! UK & Ireland. omg!, 2012. november 28. [2012. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 16.)
  105. Original Sugababes Mutya Keisha Siobhan play secret comeback gig. NME , 2013. január 1. (Hozzáférés: 2022. január 18.)
  106. Mutya Keisha Siobhan feature on Blood Orange remix of Phoenix's 'Entertainment' - listen | News. Nme.com (26 March 2013).
  107. Mutya Keisha Siobhan announce new single 'Flatline'”, Digital Spy 
  108. Mutya Keisha Siobhan preview new single 'Flatline' - listen”, Digital Spy 
  109. Price, Simon (3 August 2013). "Simon Price on Mutya Keisha Siobhan: A proper Suga rush from the original babes". The Independent. Retrieved 8 August 2013.
  110. Sperling, Daniel. „Mutya Buena open to reclaiming Sugababes name for MKS”, Digital Spy, Hearst Magazines UK, 2013. november 7. (Hozzáférés: 2013. november 21.) 
  111. Kheraj, Alim: Sugababes : Have the originals got the name back?. Digitalspy.com , 2016. július 2.
  112. Original Sugababes line-up Mutya, Keisha, Siobhan will release their long-awaited album next year. Digitalspy.com . (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  113. Sugababes Keisha Buchanan insists MKS album is still coming. CelebsNow.co.uk , 2017. augusztus 21. (Hozzáférés: 2020. március 22.)
  114. Copsey, Rob. „The original Sugababes lineup insist new album will happen”, Official Charts Company, 2018. június 28.. [2018. június 28-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. június 28.) 
  115. Sugababes 'became about being sexy' amid endless line-up changes, says Keisha Buchanan. The Independent, 2021. június 22. [2022. július 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. július 16.)
  116. Copsey, Rob: DJ Spoony talks teaming up with Sugababes, Paloma Faith and Lily Allen on Garage Classical album and the garage revival (brit angol nyelven). Official Charts , 2019. augusztus 28. (Hozzáférés: 2019. szeptember 20.)
  117. Sugababes reunion: Mutya, Keisha and Siobhan confirm new music for 20th anniversary. The Independent, 2019. október 19. [2022. július 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. július 16.)
  118. Sugababes comeback debut performance on The Graham Norton Show (amerikai angol nyelven). CelebsNow , 2019. október 10. (Hozzáférés: 2019. október 16.)
  119. Sugababes reunion: Mutya, Keisha and Siobhan confirm new music for 20th anniversary. Independent (U.K) . (Hozzáférés: 2019. október 19.)
  120. Newsdesk: Sugababes star Mutya Buena has teased a return with a new EP. Music-News , 2020. április 27. (Hozzáférés: 2020. április 28.)
  121. Ryan, Gary: Sugababes tell us about celebrating 20 years of ’One Touch’ and plans for new music - Check out the new remix of 'Run for Cover' by MNEK from the upcoming reissue of their debut, as the pop icons talk to us about their early days, Little Mix, racism and "going to work on something fresh" (brit angol nyelven). nme , 2021. május 11. (Hozzáférés: 2021. május 11.)
  122. Sugababes Announce ’One Touch’ 20th Anniversary Edition / Premiere MNEK ’Run For Cover’ Remix. thatgrapejuice , 2021. május 11. (Hozzáférés: 2021. május 11.)
  123. Sugababes Same Old Story Blood Orange remix. iTunes . (Hozzáférés: 2021. június 22.)
  124. Ryan, Gary: Sugababes share Blood Orange remix of 'Same Old Story' and talk fighting for independence. NME , 2021. június 22. (Hozzáférés: 2021. július 5.)
  125. Darville, Jordan: Listen to Blood Orange’s remix of "Same Old Story" by Sugababes. mixmag , 2021. június 22. (Hozzáférés: 2021. július 5.)
  126. Skala, Jemina: BLOOD ORANGE REMIXES SUGABABES 'SAME OLD STORY'. The Fader , 2021. június 27. (Hozzáférés: 2021. július 5.)
  127. https://www.nme.com/news/music/sugababes-to-headline-mighty-hoopla-2022-3083135
  128. Victorious Festival lineup. (Hozzáférés: 2022. június 7.)
  129. Margate Pride Festival lineup. (Hozzáférés: 2022. június 7.)
  130. Sugababes "Flatline" Spotify. Spotify , 2022. június 2.
  131. SUGABABES HEADLINE TOUR, OCTOBER - NOVEMBER 2022. Tickets on sale Friday 1st July. Link in bio!. Twitter , 2022. június 23.
  132. Potton, Ed: Sugababes review – the original trio have the chemistry of a playground gang. The Times , 2022. november 3. (Hozzáférés: 2022. november 28.)
  133. Levine, Nick: Sugababes live in London: their triumphant comeback continues. NME , 2022. november 3. (Hozzáférés: 2022. november 28.)
  134. https://www.livenation.co.uk/show/1395509/take-that/london/2023-07-01/en
  135. Geraghty, Hollie: Sugababes announce one-off show at London’s O2 Arena for 2023. NME , 2022. november 29. (Hozzáférés: 2022. november 29.)
  136. Yates, Jonny: Sugababes announce their biggest headline show ever at London’s O2 Arena: presale info and more. Pink News , 2022. november 29. (Hozzáférés: 2022. november 29.)
  137. https://twitter.com/Sugababes/status/1603512857185886212?s=20&t=P89g8WofpPuHKON4tPeVsA
  138. O’Connor, Roisin: ’Thank you’ : Sugababes release album they recorded eight years ago. The Independent , 2022. december 24. (Hozzáférés: 2022. december 24.)
  139. https://twitter.com/sugababes/status/1606576820333297667?s=46&t=LkLWf0Zug-hEa2lq-ZyWcg Sablon:Bare URL inline
  140. Official Album Downloads Chart Top 100 30 December 2022 - 05 January 2023. Official Charts Company , 2022. december 30. (Hozzáférés: 2022. december 30.)

További információk[szerkesztés]