Shetland-szigetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Shetland szócikkből átirányítva)
Shetland-szigetek
Gletness
Gletness
Közigazgatás
Ország  Egyesült Királyság
Országrész  Skócia
Népesség
Teljes népesség23 210 fő (2012)
Földrajzi adatok
Terület1468[1] km²
Legmagasabb pont Ronas Hill
Időzóna UTC±00:00
Elhelyezkedése
Shetland-szigetek (Skócia)
Shetland-szigetek
Shetland-szigetek
Pozíció Skócia térképén
é. sz. 60° 09′, ny. h. 1° 09′Koordináták: é. sz. 60° 09′, ny. h. 1° 09′
Shetland-szigetek weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Shetland-szigetek témájú médiaállományokat.
Shetland-szigetek
Shetland-szigetek zászlaja
Shetland-szigetek zászlaja
Közigazgatási adatok
Ország Egyesült Királyság
Székhely Lerwick
ISO-kód GB-ZET
GSS-kód S12000027
NUTS-kód UKM66
Népességi adatok
Teljes népesség23 210 fő (2012)
Népsűrűség15,81 fő/km²
Terület1468 km²
Időzóna GMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
é. sz. 60° 21′ 25″, ny. h. 1° 15′ 38″
Shetland-szigetek weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Shetland-szigetek témájú médiaállományokat.

Shetland-szigetek vagy röviden Shetland[2] (IPA: [ˈʃɛtlənd]) (régies betűzéssel Zetland, korábban Hjaltland) szigetcsoport az Orkney-szigetek és Feröer között, Skócia szárazföldjétől északra. Skócia 32 tanácsi területének (council area) egyike.

Adminisztratív központja és az itteni egyetlen burgh státusú település Lerwick.

Földrajz[szerkesztés]

A szigetcsoport az Atlanti-óceán (tőle nyugatra) és az Északi-tenger (tőle keletre) határán fekszik. Teljes területe 1468 km2, partvonalának hossza 2702 km.[1]

A szigetek északi földrajzi fekvése miatt nyáron szinte örökös a napfény, tiszta téli éjszakákon pedig néha feltűnik az égen a sarki fény.

Lakott szigetek[szerkesztés]

A szigetcsoport több mint száz szigetéből csak tizenöt lakott.[1] A fő szigetet Mainlandnek nevezik.

A többi lakott sziget: Bressay, Burra, Fetlar, Foula, Muckle Roe, Papa Stour, Trondra, Vaila, Unst, Whalsay, Yell a fő Shetland csoportban; valamint Fair-sziget és az Outer Skerries csoportban Housay és Bruray.

A Fair-sziget körülbelül félúton fekszik a Shetland-szigetek és az Orkney-szigetek között, de a shetlandi adminisztrációhoz tartozik, ezért gyakran sorolják a szigetcsoporthoz. Az Outer Skerries a szigetek fő csoportjától keletre fekszik.

A Shetland csoport északon elhelyezkedő szigeteit Észak-szigetek (angolul North Isles) néven is ismerik.

Nem lakott szigetek[szerkesztés]

A nem lakott szigetek közül a fontosabbak:

Története[szerkesztés]

Az addig csak a piktek által lakott Shetland-szigetekre a 9. században érkeztek Norvégiából óskandináv telepesek, vikingek. Az ugyancsak ekkoriban általuk megszállt Orkney-szigetekhez képest itt az éghajlat szelesebb, a talaj pedig soványabb volt. Shetlandon csak juhokat tenyésztettek és halásztak. A szabad paraszti norvég telepesek nemzetségi alapokon álló közössége az izlandi társadalomhoz hasonlóan monarchikus hatalom nélkül, ősi szokásjogra épülő közösségben élt, de később a szigetek a norvég korona uralma alá kerültek. 1468-ban a kalmari unió királyának, I. Keresztélynek a lánya, Margit III. Jakab skót király felesége lett, és ennek nyomán 1472-ben a Shetland-szigetek az Orkney-szigetekhez hasonlóan hozományként Skócia részévé váltak.[3]

Népesség[szerkesztés]

A 20. század közepén a Shetland-szigetek népessége folyamatosan csökkent, és az 1960-as évekre csaknem 17 000 főre apadt. A kőolaj-kitermelés megindulása miatt azonban 1971 és 1981 között a lakosságszám 30%-kal megnőtt. Az 1980-as évek elején az olajkitermeléshez kapcsolódó építkezések befejeződése és a Sumburgh repülőtér problémái kivándorlási hullámot indítottak el. Az 1980-as évek második felében és az 1990-es évek elején a népességszám stabilizálódott, és azóta is nagyjából változatlan maradt.[1]

A Shetland-szigetek a populáris kultúrában[szerkesztés]

2006-ban megjelent Ann Cleeves brit írónő -- részben magyarra is lefordított -- Shetland regényciklusának első darabja, amelyet aztán, ciklusokba szervezve több regény követett.[4] E regények alapján született meg a Shetland című televíziós minisorozat 2013-ban, aminek ma már 7 évadja látható. A skót BBC epizódjait (részben ITV produkció) zömmel a szigeteken és Lerwick városában ill. Glasgow-ban forgatták.[5] A televíziós sorozat népszerűsége okán a szigetek neve és kultúrája, földrajza stb. szélesebb körben ismertté vált.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Shetland in Statistics [archivált változat] (pdf), 36 (angol nyelven), Lerwick: Shetland Islands Council Economic Development Unit (2009). ISBN 978 0 904562 66 8. Hozzáférés ideje: 2010. július 20. [archiválás ideje: 2010. november 22.] 
  2. A Cartographia Világatlasza szerint a neve Shetland-szigetek, az OH. 1264. o. szerint csak Shetland, mert a "szigetek" nem része a nevének. Földrajzi nevek esetében a Világatlaszt vesszük alapul, így jelen esetben egy helyesírási tanácsadó nem lehet releváns.
  3. Pósán 133. o.
  4. Alkotó · Ann Cleeves (magyar nyelven). Moly, 2021. október 12. (Hozzáférés: 2023. július 4.)
  5. (2013. március 16.) „Shetland” (magyar nyelven).  

Források[szerkesztés]

  • Pósán: Pósán László: Skandinávia a középkorban. Debrecen: Debreceni Egyetemi Kiadó. 2012.  

További információk[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg a shetland-szigetek címszót a Wikiszótárban!