Schmidt Ágoston

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Schmidt Ágoston
Született1845. február 3.
Ferencfalva
Elhunyt1902. december 31. (57 évesen)
Budapest
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásapedagógus
IskoláiTemesvári Piarista Gimnázium
SírhelyeFiumei Úti Sírkert
A Wikimédia Commons tartalmaz Schmidt Ágoston témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Schmidt Ágoston (Ferencfalva, 1845. február 3.Budapest, 1902. december 31.) piarista matematika-, fizika- és kémiatanár, egyetemi magántanár, Jedlik Ányos tanítványa.

Élete és munkássága[szerkesztés]

A gimnázium alsó négy osztályát a Temesvári Piarista Gimnáziumban végezte, és már tizenöt évesen úgy döntött, hogy belép a piarista rendbe. Tanulmányait Kecskeméten, majd Budapesten folytatta. Tanári pályafutását 1864-ben kezdte. Tanított Magyaróvárott, Selmecbányán, Temesvárott, Kecskeméten, Kolozsvárott és Budapesten. Közben elvégezte a tanárképzőt, ahol Jedlik Ányos tanítványa volt. 1873-ban Rostockban matematikából doktorált.

„Az 1902. évi érettségi vizsgálatokon láttam őt mint tanárt — mondja róla Bartoniek Géza, az Eötvös-collegium érdemes igazgatója — s mondhatom, vizsgálásának módja rendkívül érdekes volt. Egészen az ő egyéniségének nyilatkozása volt minden kérdése: ő örökké spekuláló és általánosító szellem volt s valóságos virtuozitással tudta a kérdéseket úgy feltenni, hogy a kérdezett vizsgálattevő nagy területről volt kénytelen felelni. A részletek nála egészen eltűntek, csak széles kapcsolatban jöttek szóba. Ebből arra következtettem, hogy tanítása a gondolkodó ifjúra rendkívül érdekes lehetett, amennyiben örökös okoskodásra kényszerítette.”

Hénap Tamás tartományfőnöki titkár[1]

1874 és 1879 között magántanárként a kolozsvári egyetemen matematikát tanított. A két matematikai tanszéken akkor ő volt az egyetlen, akinek doktori címe volt. Ugyanis Brassai Sámuel és Martin Lajos autodidakták voltak, doktori címet nem szereztek, csupán díszdoktorai voltak az egyetemnek. Réthy Mór, aki 1874-ben doktorált, akkor a fizika tanszéken tanított. Schmidt Ágoston tartott először órákat az egyetemen számelméletből, komplex függvényekből, lineáris algebrából, analitikus mértanból, elliptikus függvényekből, valószínűségszámításból és matematikatörténetből.

Az 1891-ben alapított Matematikai és Fizikai Társulat egyik alelnöke volt (a másik Kőnig Gyula, elnöke pedig Eötvös Loránd).[2]

Sírja a budapesti Kerepesi temető B. 155-ös parcellájában található.[3]

Könyvei[szerkesztés]

  • Számtan, Algebra, Geometria és Geometria elemei című könyvek (az osztrák Franz Mocznik munkájának átdolgozása)
  • Elemi mennyiségtan
  • Algebra polgári iskolák számára (3 kiadás)
  • Természettan
  • Fizikai földrajz (11 kiadás)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Oláh-Gál Róbert: Egy elfelejtett piarista tudóstanár: Schmidt Ágoston (1845–1902), Szabadság, 2012. jan. 25.
  2. Radnai Gyula: Hetvenöt éve történt, KöMaL, 1991/október, 321-324. old. Online hozzáférés
  3. TÁRSULATUNK ALAPÍTÓ TAGJAI A NEMZETI PANTHEONBAN. [2009. december 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 25.)

Források[szerkesztés]

  • Oláh-Gál Róbert: Egy elfelejtett piarista tudóstanár: Schmidt Ágoston (1845–1902), Szabadság, 2012. jan. 25. Online hozzáférés: itt Archiválva 2016. március 4-i dátummal a Wayback Machine-ben és itt.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]