SZTE Eötvös Loránd Kollégium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
SZTE Eötvös Loránd Kollégium

Alapítva1931
HelyMagyarország, Szegedi Tudományegyetem
Típusszakkollégium
Elérhetőség
CímSzeged
Tisza Lajos körút 103.
A SZTE Eötvös Loránd Kollégium weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz SZTE Eötvös Loránd Kollégium témájú médiaállományokat.

A Szegedi Tudományegyetem Eötvös Loránd Kollégiumát 1931-ben Bay Zoltán és Náray-Szabó István alapította a budapesti Eötvös József Kollégium mintájára. A 100 hallgatót fogadó kollégium az SZTE első karközi szakkollégiuma, épülete a szegedi Hősök Kapuja közelében található.

Története[szerkesztés]

A kollégiumot Bay Zoltán és Náray-Szabó István, két egykori budapesti egyetemista alapította 1931-ben. Bay és Náray-Szabó Szegedre kerülvén fontosnak találta, hogy a dél-alföldi városban is működjön egy – a francia École Normale Superieur és az angol College-ok mintára - szellemi és lakhatási értelemben vett diákközösség. Az első egyetemi tanévben a szakkollégium 8 bentlakó és egy bejáró diákot (Szőkefalvi-Nagy Béla) fogadott. A kollégium túlélte a második világháborút, majd 1946-ban megszűnt. Tízéves szünet után, 1956 szeptemberében egykori szakkollégisták szerepvállalásának köszönhetően kelt újból életre.

Kollégiumi élet[szerkesztés]

A kollégium szellemi, kulturális és közösségi életét vezetőik segítségével a tagok szervezik. A Eötvös igyekszik diákjait közösséggé formálni, ennek érdekében különböző közösségi tevékenységekben való részvételt tesz lehetővé számukra. A kollégium kulturális tevékenysége keretében saját újságot jelentet meg, illetve sportrendezvényeket szervez. A kollégium összetartó erejét igyekszik az egyetem utáni évekre átmenteni a Eötvös Baráti Kör, amely a nem ritkán tudományos karriert befutott egykori hallgatókat gyűjti össze.

Egykori híres kollégisták[szerkesztés]

Szőkefalvi-Nagy Béla, Guba Ferenc, Bor Pál, Apáti-Tóth Kata, Grecsó Krisztián, Csörgő Sándor, Dombi József, Szabad János, Komlósi Sándor, Garab Győző, Haracska Lajos, Unk Ildikó, Sasvári Kálmán, Wiandt Tamás, Csapody Miklós, Bratinka József, Grasselly Gyula, Hatvani László.

Barczi Zsóka-emlékdíj[szerkesztés]

Barczi Erzsébet „Zsóka” (19602012) történelem-népművelés szakon végzett tanárnő tiszteletére, aki 1991-től a 2012. december 19-én bekövetkezett haláláig volt a kollégium tanára, a Kollégiumi Bizottság 2013-ban létrehozta a Barczi Zsóka-emlékdíjat. A díjat azok a kollégiumi hallgatók kaphatják, akik a kiváló tanulmányi előmenetelük és esetleges kollégiumi tisztségeik mellett aktívan részt vállalnak a kollégiumi életben. A díj átadására első ízben 2013 júniusában került sor, és minden évben egy hallgatónak ítélik oda a díjbat a kollégiumi hallgatók titkos szavazása és a Kollégiumi Bizottság döntése alapján. A díjazott elismerő oklevelet vehet át, és pénzjutalomban is részesül.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]