Eötvös József Collegium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eötvös József Collegium
TelepülésBudapest,
magyar Magyarország
Cím1118 Budapest, Ménesi út 11-13.
Építési adatok
Építés éve1910
Megnyitás1895 (más épületben)
Építési stílusneoromán építészet
TervezőAlpár Ignác
Hasznosítása
Felhasználási terület
Elhelyezkedése
Eötvös József Collegium (Budapest)
Eötvös József Collegium
Eötvös József Collegium
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 28′ 47″, k. h. 19° 02′ 46″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 47″, k. h. 19° 02′ 46″
Térkép
Eötvös József Collegium weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Eötvös József Collegium témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Eötvös József Collegium az ELTE bölcsészettudományi, informatikai, társadalomtudományi és természettudományi karainak szakkollégiuma Budapesten.

A névadó arcképe: Eötvös József

Története[szerkesztés]

A Kollégium első épülete: IX., Gönczy Pál u. 2.
A Kollégium első épülete:
IX., Gönczy Pál u. 2.

A Collegiumot 1895-ben báró Eötvös Loránd alapította a párizsi École normale supérieure mintájára, s az ő édesapjáról nevezték el a tanárképző főiskolai kollégiumot. A Collegium első igazgatója Bartoniek Géza fizikus volt, első kurátora pedig az alapító Eötvös Loránd. A porosz jellegű magyar oktatási rendszerben Bégé úr – ahogy a collegisták az igazgató urat nevezték – meggyökereztette a „magyar École”-t – ahogy ő nevezte az intézményt –, mely a magyar középiskolai tanárok színvonalas, széles látókörű képzésére fektette a hangsúlyt. Kezdetben a Collegium elsősorban a vidéki szegényebb rétegekből, vagy középosztályból származó tehetséges fiatalok otthona volt. Ma a bentlakó vidéki diákok mellett sok budapesti bejáró kollégista is részt vesz a kollégium szakmai és szociális életében.

A Collegium első épülete Pesten, a Csillag utcában (ma Gönczy Pál utca) volt, majd 1910-ben épült meg az Alpár Ignác tervezte Ménesi úti épület, mely ma is otthont ad a Collegium intézményének.

Szakmai munka[szerkesztés]

A Collegiumban a szakmai munka az ún. műhelyekben folyik, mely egy adott szak hallgatóit tömöríti, például a filozófia műhely tagjainak többsége filozófia szakos hallgató, de akadnak például társadalmi tanulmányok szakos hallgatók is körükben. Egy hallgató több műhely tagja is lehet, ha szeretne. A műhelyekben az oktatás műhelyórák keretében történnek, melyeket vagy a Collegium tanárai, vagy külső, meghívott előadók, gyakran egykori Eötvös-collegisták tartanak. A Collegium biztosít hallgatóinak nyelvtanulási lehetőséget is, általában négy-öt nyelv közül választhat a diákság.

Nevezetes diákjai és tanárai[szerkesztés]

Az Eötvös Collegium épülete a Ménesi úton

Eötvös Collegium Szegeden[szerkesztés]

A budapesti Eötvös Collegium mintájára a szegedi József Attila Tudományegyetemen is alapítottak fiú-, majd leány hallgatók részére is Eötvös Kollégiumot az 1960-as évektől.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]