SS Linz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
SS Linz
Hajótípusóceánjáró
ÜzemeltetőOsztrák Lloyd
Illetőségi kikötő Trieszt, Osztrák–Magyar Monarchia
Pályafutása
ÉpítőLloyd Austriaco
Vízre bocsátás1909
Szolgálatba állítás1909
Szolgálat vége1918. március 19.
SorsaAknára futott és elsüllyedt
Általános jellemzők
Hossz105 méter (345 láb)
Szélesség13,3 méter (44 láb)
Merülés9,8 m (32 láb)
Összsúly3819 GRT t
Hajtóműháromszoros expanziós gőzgép
Sebesség23,2 km/h (12,5 csomó)
SablonWikidataSegítség

Az SS Linz, az Osztrák–Magyar Monarchia egyik óceánjáró hajója volt, amely az Osztrák Lloyd kötelékében működött.

Története[szerkesztés]

A Linz 1909-ben készült el, az Osztrák Lloyd saját, trieszti hajógyárában, a Lloydarsenalban. Elkészülte után rögtön a cég szolgálatába állt és egészen az első világháborúig kereskedelmi és utasszállítási feladatokat látott el. Később azonban a Császári és Királyi Hadsereg kérvényezte, hogy segítsen katonák és hadifoglyok szállításában az albán útvonalakon.

1918 márciusában a hajó Fiuméből tartott Durazzó felé, három osztrák-magyar hadihajó, név szerint: az SMS Balaton romboló, illetve két torpedónaszád az SMS Tb-74 és SMS Tb-98 kíséretében. A hivatalos adatok szerint összesen 1003 főnyi legénység és utast szállított, ebből 413 olasz hadifogoly volt, akiket albán munkatáborokba szállítottak. Egy rövid zelenikai kitérő után, hajnalban a hajó aknára futott és mindössze 20 perc alatt el is süllyedt. 697-en vesztették életüket, beleértve 283 olasz hadifoglyot és egy nővért, aki a Nemzetközi Vöröskereszt szolgálatában állt. A kísérőhajók mindössze 306 életet tudtak megmenteni. A mentés közben egy olasz tengeralattjáró sikertelen támadást hajtott végre a Tb-98 ellen.

Egyes elméletek szerint az áldozatok száma még magasabb lehet, annak fényében, hogy jó eséllyel illegálisan is utaztak a hajón osztrák-magyar katonák, akik Zelenikában szállhattak fel. Egyes számítások szerint akár 2000-nél is több áldozat lehetett ebben az esetben.

A hajó roncsát egy osztrák búvár, Gerald Kozmuth, fedezte fel 2000-ben, amely 45 méteres mélységben, albán vizekben fekszik.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a SS Linz című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.