Ropivakain

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ropivakain
IUPAC-név
(S)-N-(2,6-dimetilfenil)-
1-propilpiperidin-2-karboxamid
Kémiai azonosítók
CAS-szám 84057-95-4
PubChem 175805
DrugBank APRD00492
ATC kód N01BB09
Gyógyszer szabadnév ropivacaine
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C17H26N2O
Moláris tömeg 274,40 g/mol
Farmakokinetikai adatok
Biohasznosíthatóság 87%–98%
Metabolizmus máj (CYP1A2)
Biológiai
felezési idő
1,6–6 óra
Kiválasztás vese 86%
Terápiás előírások
Terhességi kategória S4 (AU)

A ropivakain az első tiszta enantiomerként kifejlesztett hosszú hatástartamú, amid típusú helyi érzéstelenítő. A ropivakain mind érzéstelenítő, mind pedig fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.

Hatása[szerkesztés]

A ropivakain – hasonlóan a többi helyi érzéstelenítőhöz – reverzibilisen blokkolja az ingerületvezetést az idegrostokban, meggátolva az idegrostok sejtmembránján keresztül a Na+ ionok átjutását. A helyi érzéstelenítők hasonló hatással lehetnek a más ingerelhető membránokra, pl. az agyban és a myocardiumban. Ha rendkívül nagy mennyiségű gyógyszer jut be gyorsan a szisztémás keringésbe, a központi idegrendszerben és a kardiovaszkuláris rendszerben a toxicitás tünetei és jelei léphetnek fel. A központi idegrendszeri toxicitás megjelenése megelőzi a kardiovaszkuláris hatásokat, mivel az már alacsonyabb plazma-koncentrációknál jelentkezik.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ropivacaine című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.