Roger Zelazny

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Roger Zelazny
Élete
Született1937. május 3.
Euclid, Ohio
Elhunyt1995. június 4. (58 évesen)
Santa Fe, Új-Mexikó
Nemzetiségamerikai
SzüleiJoseph Frank Zelazny, Josephine Flora Sweet
Pályafutása
Írói álneveHarrison Denmark
Jellemző műfaj(ok)regény
Irodalmi irányzatsci-fi, fantasy
Kitüntetései

Roger Joseph Zelazny (Euclid, Ohio, 1937. május 3.Santa Fe, Új-Mexikó, 1995. június 4.) amerikai sci-fi- és fantasyszerző.

Élete[szerkesztés]

Az Ohio-i Euclid-ben született, a lengyel bevándorló Joseph Frank Zelazny, valamint az ír-amerikai Josephine Flora Sweet egyetlen gyermekeként. A gimnáziumban az iskolaújság szerkesztője és a kreatív íróklub tagja volt. Egyetemi szakdolgozatát az angol Erzsébet-kori drámából írta, majd diploma után társadalombiztosítási adminisztrátorként dolgozott. 1969-től kizárólag az írásnak szentelte magát, számos novella és kisregény megírása után jutott el a regényhosszúságú történetekhez. Aktív tagja volt a Baltimore Science Fiction Society-nek. Zelazny kétszer házasodott: Sharon Steberlt 1964-ben vette el, majd a válás után 1966-ban Judith Alene Callahannel házasodott össze. A második házasságából két gyereke született: Devin Trent és Shannon. 1995-ben 58 évesen halt meg veseelégtelenségben.

Munkássága[szerkesztés]

Zelazny olyan világokat ábrázol, ahol a mágia és a természetfölötti lények hihetőek és megragadóak. A sci-fi újhullámához sorolják, amely az 1960-as években megváltoztatta a műfaj arculatát, ahogy a pulp hagyományt elhagyva kísérleteztek mind a formával, mind a tartalommal, szándékosan a szépirodalom felé terelve a műfajt (A szerelem egy képzetes szám c. novella címe a matematikában használt komplex számokokra utal). Munkáiban érződik a mitológia és a költészet, valamint a 19. és 20. századi francia, angol és amerikai klasszikusok hatása.

Több művében is istenek, vagy más mitológiai alakok kerülnek a modern világba, feldolgozta többek között a görög mitológiát (This Immortal), az amerikai indiánok mitológiáját (Eye of Cat) és a hindu mitológiát (A Fény Ura). Híres fantasy-műve az Amber krónikák, mely két sorozatból (összesen tíz regényből) és hat novellából áll, egyikük befejezetlen.

Ezeken kívül írt még verseket, szerkesztett antológiákat, és dolgozott közösen más írókkal, például Philip K. Dickkel (A Harag Istene), vagy Robert Sheckley-vel (The Millennial Contest-sorozat). Novelláinak és kisregényeinek összkiadását, valamint a verseit összegyűjtve 2009-ben jelentette meg a NESFA Press, e mellett szintén 2009-ben The Dead Man’s Brother címmel posztumusz regénye is napvilágot látott.

Összesen háromszor nyerte el a Nebula-díjat és hatszor a Hugo-díjat.

Magyarul[szerkesztés]

  • Amber hercegei. Az Amber krónika első fejezete; ford. Szilágyi Róbertné; Valhalla Páholy, Bp., 1992
  • Ellenfelek. Fantasy regény; ford. Erdő Orsolya; Cherubion, Debrecen, 1998 (Osiris könyvek)
  • Avalon ágyúi. Az Amber hercegei folytatása; ford. Szántai Zsolt; Szukits, Szeged, 1999
  • A fény ura; ford. Pék Zoltán; Agave Könyvek, Bp., 2009
  • Amber krónikái. Amber kilenc hercege; ford. Hegedűs Péter; Bluemoon, Bp., 2017
  • A Harag Istene; ford. Pék Zoltán, Agave Könyvek, Bp., 2023 (társszerző: Philip K. Dick)

Díjai[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Roger Zelazny című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]