RICS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
RICS
Alapítva 1868.
Típus nemzetközi gazdasági szervezet
Tevékenység ingatlan
Székhely brit London, Nagy-Britannia
Tagság 125 000
Nyelvek angol

Elhelyezkedése
'  (London)
link=
'
Pozíció London térképén
é. sz. 51° 30′ 04″, ny. h. 0° 07′ 41″Koordináták: é. sz. 51° 30′ 04″, ny. h. 0° 07′ 41″
RICS
http://www.joinricsineurope.eu/ RICS Europe
www.joinricsineurope.eu/contentsubsite.php?page=home&channelid=610&lang=1 RICS Magyarország A RICS weboldala

Az RICS az ingatlannal kapcsolatos professzionális szolgáltatások nemzetközi szakmai egyesülete 125 000 taggal 131 országban.

Az RICS története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az intézményt 1868-ban alapították az Egyesült Királyságban, mint a Földmérők Intézetét. A társaság székhelye azóta is a Great George Street és a Parliament Square sarkán található. 1946-ban a társaság megkapta a királyi előtagot és a szigetországban azóta is a Royal Institution of Chartered Surveyors nevet viseli. Az angolszász országokon kívül a szervezet az RICS elnevezést használja.

Az RICS tagsága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az RICS a legnagyobb tagsági bázissal az Egyesült Királyságban valamint a Nemzetközösség országaiban rendelkezik. A kontinentális Európában 4075 tagja van. Magyar tagszervezete, az 1997-ben alakult RICS Magyarország (Okleveles Ingatlanszakértők Magyar Szövetsége), jelenleg több mint 70 fős létszámot tudhat magáénak, elnöke a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett Baross Pál.
Azok válhatnak taggá, akik diplomát szereznek a RICS által világszerte akkreditált mintegy 400 képzés egyikén és ezt követően megfelelő szakmai gyakorlatra tesznek szert.

Az RICS tevékenysége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az RICS 1980-ban jelentette meg először ingatlanértékelési és értékbecslési kódexét (The Red Book), amit multinacionális cégek és pénzintézetek nemzetközi viszonylatban is elfogadnak. A társaság 500 kutatási és szakpolitikai publikációt ad ki évente. Folyamatosan bővíti tagságát és befolyását, a 2000-es években elsősorban az Egyesült Államokban.

Az RICS által akkreditált képzések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A számos brit és ír egyetemi program mellett, a kontinentális Európában Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Magyarországon és Németországban van az RICS által akkreditált egyetemi képzés. Hazánkban ezt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara biztosítja posztgraduális formában.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]