Picasso kalandjai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Picasso kalandjai
(Picassos äventyr)
1978-as svéd film
RendezőTage Danielsson
ProducerStaffan Hedqvist
Műfaj
ForgatókönyvíróTage Danielsson
FőszerepbenGösta Ekman
ZeneErik Satie
Gunnar Svensson
OperatőrTony Forsberg
Roland Sterner
VágóJan Persson
Gyártás
GyártóAB Svenska Ord
Ország Svédország
Nyelvsvéd; részben halandzsa-szerűen használt spanyol, francia, angol és latin
Forgatási helyszínSvédország
Játékidő110 perc
Forgalmazás
ForgalmazóDome Films
Svensk Filmindustri
BemutatóSvédország 1978. május 20.
Magyarország 1980. július 24.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Picasso kalandjai, (eredeti svéd cím: Picassos äventyr) svéd szürrealista komédia 1978-ból. A film fergeteges komédia, abszurd vígjáték, burleszk a 20. század eleji párizsi művészvilágról. Picasso életrajza csak ürügy, keret mindehhez.

A film egyike a termékeny (és Svédországban igen népszerű) „Hasseåtage” becenevű szerzőpáros – azaz Hans Alfredson és Tage Danielsson – számos közös művének. Magyarországon azonban csak ez az egyik utolsó – és így talán egyik legkiforrottabb – filmjük vált közismertté.

Cselekmény[szerkesztés]

A film Pablo Picasso életét mutatja be a születésétől a haláláig, számos helyen eltérve a valós eseményektől, azonban mind nagy vonalakban, mind sok apró részlet vonatkozásában tényleges életrajzi, művészettörténeti alapokra épít – amit a film mottója így fogalmaz meg: „Ezer szeretetteljes hazugság Hans Alfredsontól és Tage Danielssontól.”

Forgatási helyszín[szerkesztés]

A film javarészt egy svéd kisvárosban, Tomelillában készült, a filmben itt olyan nagyvárosok részleteit jelenítik meg, mint Párizs, London és New York.

A „Hasse és Tage” szerzőpáros 1959-ben

Szereplők[szerkesztés]

Fogadtatása Magyarországon[szerkesztés]

Az IMDB és számos forrás megjegyzi, hogy az alkotás különösen népszerű Magyarországon, amelynek egyik oka lehet a felhasznált, jellemzően indoeurópai nyelvektől kívül eső, független szemlélet, amely az All Movie Guide szerzője, Clarke Fountain szerint anyanyelvűek számára nehezebbé teszi a film humorának befogadását. Gösta Eckman, a főszereplő maga is meglepődött ezen a népszerűségen, és hogy Budapesten úgy néztek rá, mintha valóban maga Pablo Picasso, a nagy művész járna az utcákon.


Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]