Pap László (tanár)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pap László
SzületettPap László Géza
1928. január 1.
Gyönk
Elhunyt2014. december 11. (86 évesen)
Siófok
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
HázastársaSándor Judit
GyermekeiPap László Ferenc (1970)
Foglalkozásapedagógus
vitorlázórepülő pilóta és oktató
Tisztségeadjunktus (Szegedi Tanárképző Főiskola)
elnök (Zenit Sportrepülő Egyesületet)
KitüntetéseiPedagógus érdemérem
MHSZ-kitüntetések
FAI Paul Tissandier diploma (1997)
SablonWikidataSegítség

Pap László, vitéz Pap László Géza (Gyönk, 1928. január 1.Siófok, 2014. december 11.) földrajz–biológia szakos gimnáziumi tanár, vitorlázórepülő pilóta és oktató.

Fiatalkora[szerkesztés]

Már korai éveiben is modellezett, 1942-ben 15 évesen korengedménnyel kezdett repülni Szentesen, itt tanulta a repülés alapjait. Utána jött a háború, s a sportrepülést csak 1947-ben kezdhette újra. A vitorlázórepülést 1948-ban Algyőn folytatta, néhány évvel később letette a motorosrepülőgép-vizsgát is. Ekkor már megkapta az utasviteli engedélyt is, 1953-ban segédoktató lett. 1956-ben elvették engedélyét, mert vért hozott be repülővel a szegedi kórháznak Ausztriából. E cselekedetét akkor ellenforradalmi tevékenységgé nyilvánították, doktori disszertációja védését sem engedélyezték. 1956 részben megtörte és megnehezítette a pályafutását. Egyetemi katedráról egy tanyasi iskolába került ahol két évig tanított. Csak jóval később, 1989-ben rehabilitálták, ami erkölcsi elégtételt jelenthetett. Repülőoktatói vizsgát 1957-ben tett Szentesen Haas György repülőtér parancsnok kérésére.

Pedagógus[szerkesztés]

A Szegedi Tanárképző Főiskola adjunktusaként 1957-ben A termikek keletkezése és adatok a termikus feláramláshoz címmel szentesi mérések alapján készített tanulmányt.

1957-1959 között a Mindszent Dózsatelepi Általános Iskola több szakos tanára, tanyasi oktató. 1959–1960-ban a szentesi Kossuth Téri iskola földrajz–biológia szakos tanára. Később került Siófokra, 1960-tól a Siófoki Perczel Mór Gimnázium[1] földrajz–biológia szakos oktatója nyugdíjazásáig.

Rendszeresen részt vett diákjaival és zsűrizés a tanulmányi versenyeken. A Kaposvárott, a Lóczy Lajos országos középiskolai földrajzi versenyeken az általa felkészített tanulók olyan kiváló eredményeket értek el, hogy nem kellett felvételizniük földrajzból (19 fő).

Repülés[szerkesztés]

Pap László nyugdíjazása után, 1990-ben az LRI-vel megalakította a siófoki Zenit Sportrepülő Egyesületet hat szakosztállyal, amelynek 2000-ig hivatalos elnöke is volt. Ekkor egyéb, főiskolai elfoglaltságai miatt kérte felmentését, de örökös elnöknek megválasztotta a tagság. Ekkortól a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola kihelyezett siófoki tagozatán óraadóként dolgozott, a légi turizmus témakörét tanította. Ezen idő alatt is folyamatosan repülést oktatott nagy lelkesedéssel a Siófok-Kiliti-Ságvár, Nagykanizsa, Tapolca és más reptereken.

A franciaországi székhelyű Nemzetközi Repülőszövetség (FAI) az 1996. októberi közgyűlésén döntött arról, hogy ő kapja meg a FAI Paul Tissandier diplomát, melyet 1997. március 8-án vett át Budapesten.

1942 és 2009. december 31. között 6888 óra 35 percet repült, oktatói felszállásainak száma: 623 592. Élte során közel 1000 fiatalt tanított meg repülni. Hobbija mindvégig szerteágazó oktatói munkája és a repülőmodellezés volt.

Vitézi rend[szerkesztés]

A Rákóczi Szövetség egyik alapítója, helyi (Siófok) elnöke, aktív szervező tagja hosszú évekig, a Rákóczi Szövetség 2003-ban tiszteletbeli tagjává is választotta. Később, 2004-ben a vitézi rend is tagjai sorába választotta, a vitézi esküt 2004. szeptember 18-án tette le Budapesten, a Belvárosi Templomban.

Család[szerkesztés]

Felesége Sándor Judit, s az ő révén sógora lett Marton László Kossuth-díjas szobrászművész.[2] Fia ifj. Pap László Ferenc, 1970-ben született Siófokon. Két unokája született.

Díjak[szerkesztés]

  • pedagógus érdemérem
  • MHSZ-kitüntetések
  • vitézi cím

Megjelent írásos munkái[szerkesztés]

  • 1956: Szegedi Pedagógiai Főiskola Évkönyve, földrajzi fogalom kialakítása fényképekkel.
  • 1957: Szegedi Pedagógiai Főiskola, A termikek keletkezése és adatok a termikus feláramláshoz.
  • 1987: Földrajz tanítás 3. szám, Színes fényképek készítése és használata az oktatásban.
  • 1991-től: Repülés, Pilóta, Új szárnyak, Aviátor, Hung Avia, szakfolyóiratokban publikációk, repülésmeteorológiai cikksorozatok közlése.
  • Szentes és a repülés c. könyv lektora.
  • Algyői repülés c könyvben szakvélemények, fotók.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Who is Who Magyarországon, VIII. 2010.