Paduk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paduk
Pterocarpus soyauxii
Pterocarpus soyauxii
Fizikai tulajdonságok
Rönkhossz11…20 m
Rönkátmérő0,8…1,0 m
Sűrűség0,75 g/cm³
Zsugorodás
Sugárirányban3,0 %
Húrirányban4,7 %
Keménység
Rostra merőleges21 MPa
Rosttal párhuzamos38 MPa
Merevség13000 MPa
Szilárdság
Nyomó73 MPa
Hajlító129 MPa
Nyíró7,9 MPa

A paduk Nyugat- és Közép-Afrikából származó élénkvörös–narancsvörös színű kemény lombos faanyag, a Pterocarpus soyauxii fa anyaga.

Kereskedelmi elnevezései még: (African) padouk v. padauk, barwood, camwood, Afrikanisches Korallenholz, legno corallo, palo rojo, bois corail.

Az élő fa[szerkesztés]

A trópusi alsó esőerdőkben honos, Guinea, Nigéria, Kamerun, Gabon, a Kongó vidéke, Angola területén található meg. 20–40 méter magas, hengeres törzse van, kevés vékony kis támaszgyökérrel. A kéreg szürkésbarna színű, hosszirányban finoman repedezett, csíkokban leválik, A sérülés helyén vöröses, később sötétedő színű nedv, latextej jelenik meg.

A faanyag[szerkesztés]

A szíjács fehér és drapp közötti színű, sötétedő, 5–10 cm széles. A geszt színe a frissen vágott felületen az élénk korallvöröstől a vörösesbarnáig terjed, néha sötétebb erezettel. Hamar barnásra sötétedik. Éles növekedési zónák nincsenek, a pórusok nagyok, szórtak, a parenchimák szabad szemmel láthatók. Bélsugarai vékonyak, nem feltűnőek, emeletes felépítésűek.

Felhasználása[szerkesztés]

Szárítás
Nagyon jól szárítható, zsugorodása kicsi. Használat közbeni stabilitása kiváló.
Megmunkálás
Minden szerszámmal jól, könnyen megmunkálható, de a váltakozó növésű fák gyalulása gondot okozhat. Késelhető és hámozható. Hajlításra nem alkalmas.
Rögzítés
Szög- és csavarállósága jó, jól ragasztható.
Felületkezelés
Pórustömítés és alkoholos kezelés után jól lakkozható.
Tartósság
A geszt nagyon tartós, gomba- és rovarálló, időjárásálló. A fát tárolás közben a csöpögő víztől védeni kell, mert foltot okoz. A furnért sötét helyen kell tárolni, hogy megőrizze élénk színét. A fát erős fénynek kitett helyen nem ajánlatos használni.

Furnérfa, elsősorban késelésre, dekoratív színfurnérnak. Igényes bútor, parketta készítésére, belsőépítészeti célokra használható. Szerkezeti faként alkalmazható közepes és nagy terhelésekre külső és belső térben. Mérőeszközök, hangszerek részei, luxustárgyak, esztergált, faragott termékek, intarziák készülnek belőle. Afrikában a gyengébb minőségű anyagot vasúti talpfának használják. Ritkán festőfaként is feldolgozzák.

Források[szerkesztés]