Ogoué

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ogoué
Közigazgatás
Országok  Kongói Köztársaság
 Gabon
Földrajzi adatok
Hossz1200 km
Vízhozam4935 m³/s
Vízgyűjtő terület223 856 km²
Torkolat Guineai-öböl
d. sz. 0° 57′ 40″, k. h. 8° 50′ 52″
Elhelyezkedése
Térkép
Az Ogoué vízgyűjtő területe
Az Ogoué vízgyűjtő területe
A Wikimédia Commons tartalmaz Ogoué témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Ogoué (avagy Ogooué, Ogowe) folyó Nyugat-Közép-Afrikában, Gabon fő folyója. Vízgyűjtője kiterjed csaknem az egész Gabonra, mellékfolyói pedig elérik a Kongói Köztársaságot, Kamerunt és Egyenlítői Guineát.

Jellemzői[szerkesztés]

Az Ogoué 1200 km-es hosszúságával nem tartozik a világ leghosszabb folyói közé. A Kongói Köztársaságban, a Bateke-fennsík északnyugati részén ered, onnan északnyugat felé folyik, majd nyugatra. Port Gentiltől délre ömlik a Guineai-öbölbe. A deltája nagy, száz kilométer hosszú és száz kilométer széles. Teljes vízgyűjtő területe 223,856 négyzetkilométer, többnyire háborítatlan erdők és némi fűvidék. A vízgyűjtőben az átlagos népsűrűség mindössze 4 ember egy km²-re.

Az Ogoué majdnem teljes hosszában hajózható, Gabon fő kereskedelmi artériája. A folyó menti fontos városok: Loanda, Lambarene, Ndjole, Booué, Kankan, Ndoro, Lastoursville, Moanda és a kongói határ közelében Franceville.

A folyóban háromféle krokodil él: a nílusi krokodil, a törpekrokodil és a csőrös krokodil.

Az első európai felfedező ebben a régióban, Pierre Savorgnan de Brazza, először az 1870-es években utazott ide. Mostanában is sok expedíció indul az északi mellékfolyók vidékeire és a Kongó folyó nyugati mocsárvidékére, miután bennszülöttek visszatérően dinoszauruszhoz hasonló lények felbukkanásáról számoltak be.

Mellékfolyói[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]