Naucsnij

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Naucsnij (Научний)
Naucsnij látképe a Krími Asztrofizikai Obszervatóriummal
Naucsnij látképe a Krími Asztrofizikai Obszervatóriummal
Közigazgatás
Ország Ukrajna
TerületKrími Autonóm Köztársaság
JárásBahcsiszaraji járás
Rangvárosi jellegű település
Alapítás éve1946
PolgármesterDmitro Szerhijovics Kretov (Bahcsiszaraji Városi Tanács)
Irányítószám98409
Körzethívószám+380 6554
Népesség
Teljes népesség783 fő
Népsűrűség523,4 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság574 m
Terület1,496 km²
IdőzónaEET, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 44° 43′ 33″, k. h. 34° 00′ 42″Koordináták: é. sz. 44° 43′ 33″, k. h. 34° 00′ 42″
A Wikimédia Commons tartalmaz Naucsnij témájú médiaállományokat.

Naucsnij (ukránul: Научний, oroszul: Научный, krími tatár nyelven: Nauçnıy) városi jellegű település de jure Ukrajnában, a Krími Autonóm Köztársaság Bahcsiszaraji járásában.[1] Lakossága közel ezer fő. Önálló önkormányzata nincs, a Bahcsiszaraji Városi Tanácsnak van alárendelve.

A Krím félsziget déli részén, a Krími-hegység fennsíkján, a tengerszint felett átlagosan 574 m magasan, a Bahcsiszaraj járási központtól 10 km-re, az autonóm köztársaság fővárosától, Szimferopoltól 32 km-re fekszik. A településen található az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Krími Asztrofizikai Obszervatóriuma.

A település az obszervatórium körül jött létre, melynek építése 1946-ban kezdődött. Az első teleszkóp 1949-ben kezdte meg működését. A települést az obszervatórium munkatársai és a kiszolgáló létesítmények elhelyezésére hozták létre.

A településen általános iskola, könyvtár, orvosi rendelő, óvoda is működik. Az obszervatórium egyik egykori igazgatója, Andrej Szevernij lakásából múzeumot alakítottak ki. Az obszervatórium első igazgatója, Grigorij Sajn tiszteletére mellszobrot, Szevernijnek emléktáblát állítottak.

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ez a cikk közvetlenül vagy közvetve említést tesz a Krím, illetve a rajta fekvő Szevasztopol város hovatartozásáról, amely jelenleg vitatott. A terület 2014. március 16-ig Ukrajna része volt Krími Autonóm Köztársaság néven. Március 16-án a régióban népszavazást tartottak a félsziget függetlenné válásáról. Március 18-án a népszavazás nyomán létrejött Krími Köztársaság csatlakozási szerződést írt alá Oroszországgal, amely március 20-án módosította alkotmányát és új föderációs alanyként ismerte el Szevasztopolt és a Krími Köztársaságot. A helyi lakosok orosz állampolgárságot kaptak, a területen bevezették az orosz fizetőeszközt, és a félszigetet Oroszország déli katonai körzetéhez csatolták. Ezzel szemben Ukrajna és a világ országainak többsége (köztük Magyarország) nem tekinti törvényesnek a népszavazást és nem ismeri el a félsziget Oroszországhoz való csatlakozásának legitimitását.